Yaşam Türkiye'den Almanya'ya Hattuşaş resti

Türkiye'den Almanya'ya Hattuşaş resti

Paylaş
Türkiye'den Almanya'ya Hattuşaş resti

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Berlin'de sergilenen Hattuşaş Sfenksi'nin iade edilmemesi halinde Almanların Hattuşaş'taki kazı iznini iptal edeceğini söyledi

Alman Tagesspiegel gazetesi, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın, Berlin’deki Önasya Sanatları Müzesinde bulunan Hattuşaş Sfenksinin Türkiye’ye iade edilmesi için Almanya’ya Haziran ayına kadar süre tanıdığını yazdı.

Gazeteye açıklama yapan Bakan Günay, Almanya’nın Hattuşaş Sfenksi'ni Haziran ayına kadar teslim etmemesi durumunda Alman Arkeoloji Enstitüsü’nün (DAI) Hattuşaş’taki kazı izninin iptal edileceğini söyledi.

'KARARLIYIM'

Türk hükümetinin Alman hükümeti ile bu konuda görüşmeler başlattığını belirten gazete Günay’ın, "Eğer oradan (Hattuşaş) götürülen bir eser geri gelmiyorsa, o zaman neden kazıların bir Alman enstitüsü tarafından yapılmasına izin vereyim ki? Kazı sezonunun başlangıcına kadar bir söz verilmezse Hattuşaş için kazı lisansının iptal edilmesi konusunda kararlıyım" şeklinde konuştuğunu yazdı.

'KENDİ ÜNİVERSİTELERİMİZE DEVRETMEKTEN ÇEKİNMEYİZ'

Gazetedeki açıklamasında, Alman arkeologlarla yaptıkları işbirliğinden kendilerinin de faydalanabilmesi gerektiğini, ancak geçen yıl Bergama dışında hiç bir kazı bölgesinde, şart koşulan restorasyon projelerinin gerçekleştirilmediğini ifade eden Günay, "Türkiye’nin yeni üniversiteleri, yeni arkeolojik enstitüleri ve çalışkan ve başarılı arkeologları var. Bu alanda beklediğimiz işbirliğini görmezsek kazıların sorumluluğunu kendi üniversitelerimize devretmekten çekinmeyiz" dedi.

KÖTÜ TECRÜBELER

Açıklamasında, Türkiye’nin, Berlin’deki Bergama Müzesine geçici olarak verdiği eserler ile ilgili olarak kötü tecrübeler edindiği için bu müzede Ekim ayında açılmak istenilen sergiye eser gönderme konusunda bir vaadde bulunmadıklarını kaydeden Günay’ın, karşı taraftan iyi niyet gördükleri takdirde bu sergiye eser gönderebileceklerini, yıllardan beri sadece Türkiye’nin bir şeyler verdiğini, ancak, eserlerin iadesini rica ettiğinde görmezlikten gelindiğini söylediği yer aldı.

Tagesspiegel’deki yazıda, Bakan Günay’ın, Türkiye’nin genel olarak tarihi eserlerin, bulunmuş oldukları yerlere gönderilmesi görüşünü savunduğunu, ancak tüm arkeolojik eserlerin iadesini istemesi durumunda Türkiye’nin sayısız hukuki tartışma ve ihtilaflar ile karşı karşıya kalacağını sözlerine eklediği belirtildi.

ŞİMDİLİK SADECE HATTUŞAŞ SFENKSİ

Bu nedenle Türkiye’nin, şimdilik sadece Hattuşaş Sfenksini geri istediği, bu eserin iade edilmemesinin anlaşmalara aykırı olduğunu savunduğu ifade edilen gazete haberinde, Alman hükümetinin ise bu eserin iade edilmesine karşı çıktığı bildirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının, daha önce da DAI’nin Anadolu’nun batısındaki Aizanoi antik kentindeki kazı lisansını Alman kazı yöneticisinin bölgeye bir yılda en fazla 2 hafta boyunca gittiği gerekçesi ile iptal etmiş ve kazı çalışmalarını Kütahya Üniversitesine devretmiş olduğu hatırlatılan haberde,
Hattuşaş’da Alman arkeologların kazı çalışmalarının ise 1906 yılından beri sürdürülmekte olduğuna işaret edildi.

AA

Haberin Devamı