Dünya Türkiye'den Irak'a 'bayrak' tepkisi

Türkiye'den Irak'a 'bayrak' tepkisi

Paylaş
Türkiye'den Irak'a 'bayrak' tepkisi

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Irak Dışişleri Bakanı Zebari'yi arayıp Türk bayrağına yönelik saldırıyı kınadı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, NATO zirvesi için geldiği Chicago'da, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile telefon görüşmesi yaptı.

Davutoğlu'nun, Zebari ile görüşmesinde Basra Başkonsolosluğu yakınlarında Türk bayrağına karşı gerçekleştirilen çirkin davranışı konuştuğu öğrenildi.

Davutoğlu, görüşmede “kendini bilmez çevreler tarafından manipüle edildiği aşikar olan gösteride, Türk bayrağına karşı gerçekleştirilen çirkin davranışı” kınadı.

Türkiye olarak konuyla ilgili sorumluların bulunmasını beklediklerini ifade eden Davutoğlu, “diplomatik temsilciliklerin güvenliğinin, temsilcilikleri kabul eden ülkeye ait olduğunu” hatırlattı.

Irak Dışişleri Bakanı Zebari de “saldırının şiddetle kınandığını ve sorumluların bulunması için gerekenin yapılacağını” söyledi. Dün Basra'da toplanan bir grup, Tarık Haşimi'nin iade edilmemesini protesto ederek Türk bayrağı yakmıştı.

Davutoğlu ve Zebari'nin görüşmesinde, ayrıca 5+1 ülkeleri ile İran arasında, Bağdat'ta yakın zamanda yapılacak görüşme de gündeme geldi.

Öte yandan Davutoğlu'nun, Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Murray McCully ile görüşmesinde de ikili siyasi ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin ele alındığı öğrenildi.

McCully, Davutoğlu'na Yeni Zelanda'ya davetlerini hatırlatırken, Davutoğlu da en kısa sürede ziyareti gerçekleştirmeyi arzuladığını kaydetti.

Davutoğlu, ayrıca Yeni Zelandalı Bakanın sorusu üzerine, İran ve Suriyede'ki gelişmeler hakkında Türkiye'nin görüşlerini aktardı.

DIŞİŞLERİ'NİN KINAMA AÇIKLAMASI:

"Bugün (19 Mayıs) yerel saat ile 10.00’da Basra Başkonsolosluğumuzun bulunduğu sokağın başındaki ana cadde üzerinde yaklaşık 200 kişilik bir grubun gösteri yaptığı üzüntüyle öğrenilmiştir.

Bazı kendini bilmez çevreler tarafından manipüle edildiği aşikâr olan gösteride Türk bayrağına karşı gerçekleştirilen çirkin davranışı şiddetle ve nefretle kınıyoruz.

Bu konuda Ankara'daki Irak Büyükelçisi nezdinde gerekli girişim yapılmış, Irak makamları kuvvetli bir şekilde uyarılmış, ayrıca diplomatik temsilciliklerin güvenliğinin kabul eden ülkeye ait olduğu hatırlatılmıştır. Sayın Bakanımız da Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile telefonla görüşerek bu hususları vurgulamıştır.

Irak Büyükelçisi bilahare, bugün yapılanların kabul edilemez ve kendini bilmez bir grubun işi olduğunu, özellikle dost ve kardeş Türkiye’ye karşı böyle bir davranışın hiç bir şekilde kabul edilemeyeceğini belirtmiş, Hükümetinin bundan derin bir üzüntü duyduğunu ve konuyla ilgili resmi üzüntüsünü ilettiğini tarafımıza aktarmıştır. Irak Dışişleri Bakanı da, saldırının şiddetle kınandığını ve sorumlularının bulunması için gerekenin yapılacağını belirtmiştir.

Türkiye, ulusal sembollerine gerekli saygının gösterilmesi ve Irak’taki diplomatik temsilciliklerinin güvenliği konusunda, kabul eden ülke tarafından alınacak tedbirlerin takipçisi olacaktır."




Haberin Devamı