Yaşam Türkiye'nin ilk düğme sergisi

Türkiye'nin ilk düğme sergisi

Paylaş
Türkiye'nin ilk düğme sergisi

İstanbul-Şişli'deki Saint-Michel Fransız Lisesi, enteresan bir sergiye evsahipliği yapmaya hazırlanıyor: 'Düğmeler-Boutons.'

Evet, bu bir düğme sergisi. Koleksiyon, Özdemir Kurtoğlu’na ait. Özdemir Bey’in 20 yıldır özenle topladığı ve yurtdışından gelen nadir örneklerle zenginleştirdiği koleksiyonunda aslında 2 milyon düğme var.

Sergide görecekleriniz, bunun 50 bin kadarı. Düğmeler, sergi salonundaki tavandan sarkacak. Ahşap, sedef, gümüş, cam, fildişi, mercan, plastik, emaye, demir, mine, çelik, kumaş gibi malzemelerden yapılmış düğmelerin bazısı 3 bin yaşında.

Koleksiyonda 18 ve 19. yüzyıllara ait Osmanlı kolluk kuvvetleri düğmelerinden Fransız aristokrat bir ailenin düğmelerine, bir harem giysisi düğmesinden soylu bir ailenin inci kakmalı düğmesine kadar pek çok ilgi çekici parça var.

Audrey Hepburn, Greta Garbo, Grace Kelly, Marlene Dietrich gibi bir zamanların efsanevi film yıldızlarını giydiren ünlü modacı Kont Hubert de Givenchy’nin sergide yer alan bir cümlesi şöyle: “Düğme sadece gerekli değildir, aynı zamanda bir kıyafeti güzelleştirebilir, kişilik katabilir, tasarıma son noktayı koyabilir. Düğmeler bende bütün bir kıyafet tasarlama arzusu uyandırmıştır, çünkü bana ilham vermiştir.” Türkiye’de ilk kez bu kadar fazla düğmeyi bir arada sunan sergi 18 Mayıs-17 Haziran tarihleri arasında gezilebilecek.

20 yılda 2 milyon düğme


Koleksiyonun sahibi Özdemir Kurtoğlu emekli coğrafya öğretmeni. 90’lı yılların başında bir öğrencisinin babası “Belki bunlar işe yarar” diye bir bavul dolusu düğmeyi Özdemir Bey’e getirmiş. Kendi deyimiyle ‘kocaman pis bir bavulun içinden çıkan yüzlerce düğme’ ile koleksiyonerliğe ilk adımı atmış. Ne kadar sahaf, eskici, pazar varsa dolaşmış, ne bulduysa toplamış.

Hatta Feriköy’de eski evlerden çıkan ve Rum, Ermeni ailelere ait olan kıyafetlerin düğmelerini almış. Koleksiyon büyüdükçe büyümüş, eşi “Oturacak yer kalmadı” diye sızlanınca yüzlerce torbada saklı, kaderini bekleyen 2 milyon düğme için depo-atölye kiralamış. Derdini anlatmaya çalıştığında “Boş iş bunlar, çılgınsın sen, yorma kendini” diyenler, dalga geçenler olmuş ama caymamış. Sergiyi düzenleyenler, 2000 yılında gazetede yayımlanan küçük bir makaleden öğrenmişler Özdemir Kurtoğlu’nun adını. Telefonunu da 118 18 ve 118 33 gibi numaraları arayarak bulmuş ve kendisine ulaşmışlar.

Sayılarla ‘Düğmeler’ Sergisi

- 2 milyon düğme tasnifi yapıldı.
- Serilenmek üzere 50.000 düğme seçildi.
-Koleksiyonda 124 ender parça var.
-Düğmeler ahşap, kemik, bambu, deri, keçi kılı, cam, taş, reçine, sentetik malzeme, plastik, geri dönüşümlü kağıt, sedef, inci, gümüş, metal, mine gibi materyallerden yapılmış.
-Liselilerden oluşan 15 kişilik bir ekip depo-atölyede tasnif işleminde çalıştı.



( 12.05.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır. )

Haberin Devamı