Sağlık Türkiye'nin ilk konuşan ilaçları piyasada

Türkiye'nin ilk konuşan ilaçları piyasada

Paylaş
Türkiye'nin ilk konuşan ilaçları piyasada

Engelsiz İlaç Projesi kapsamında bin adet konuşan ilaç kutusu ve Braille alfabesiyle hazırlanan ilaçlar, 110 gönüllü eczaneye dağıtıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Kent Konseyi, Çevreci Eczacılar Derneği Kooperatifi, EDAK Ecza Koop., Çağdaş Görmeyenler Derneği ve Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nin ortaklaşa yürüttüğü Engelsiz İlaç Projesi kapsamında bin adet konuşan ilaç kutusu ve Braille alfabesiyle hazırlanan ilaçlar 110 gönüllü eczaneye dağıtıldı.

Haberin Devamı

Türkiye’de ilk defa İzmir’de uygulanan proje sayesinde görme engelliler, konuşan ve Braille alfabesiyle hazırlanan ilaçlarla daha rahat bir hastalık süreci geçirecek. Proje kapsamında ayrıca 110 gönüllü eczaneye işaret dili eğitimi verilerek işitme engellilerin de eczanelerden daha rahat ilaç alabilmesi sağlanacak.

Gönüllü eczaneler, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan konuşan ilaçlara hastanın hangi gün ne kadar ilaç alacağını bilmesi için ses kaydı yapacak. Görme engelli hastalar, konuşan ilaçlardaki ses kaydını dinleyerek hangi ilacı alması gerektiğini bilecek. Braille alfabesini bilen görme engelliler için hazırlanan cihaz sayesinde de ilaç kutusu üzerine etiket basılacak, yine görme engelli hastalar kutu üzerinde yazan kabartmalı yazılarla ilaçlarını kullanabilecek.

Proje kapsamında işitme engelliler için de gönüllü eczanelere işaret dili eğitimi İzmir Kent Konseyi tarafından verilecek.

Eczaneler, engelsiz ilaçları ücretsiz alabilecek, web tabanlı oluşturulan ara yüz sayesinde de aynı ilaç farklı eczanelerden alınamayacak.

Haberin Devamı

İHA