Gündem Türkiye'nin konuştuğu 'kimlik' skandalı!

Türkiye'nin konuştuğu 'kimlik' skandalı!

Paylaş
Türkiye'nin konuştuğu 'kimlik' skandalı!

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı kimlik bilgilerinin sızdırılmasıyla ilgili soruşturma başlattı

Bilgisayar korsanları tarafından internete yüklenen bir veri tabanının, 50 milyona yakın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kişisel bilgilerini içerdiği iddia edilmişti.

Haberin Devamı

Veri tabanında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e ait bilgilerin de olduğu öne sürülmüştü.

Toplamda 49 milyon 611 bin 709 kişiye ait kimlik bilgilerini barındıran veri tabanını inceleyen Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, "Sorguladığımız 10 TC kimlik numarasının 8'i listede doğru detaylarla birlikte yer alıyordu" dedi.

AP, internete yüklenen veri tabanını "Bugüne kadarki en büyük kamuya ait bilgi sızıntısı" olarak niteledi. Veri tabanını ele geçiren bilgisayar korsanlarının kullandığı bilgisayarların sunucularının Romanya'da olduğu gözüküyor.

VE SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ait kimlik bilgilerinin sızdırılmasına ilişkin bazı internet sitelerinde yer alan haberler üzerine soruşturma başlatıldı.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU'NDAN İLK AÇIKLAMA

Davutoğlu: (Mernis bilgileri çalındı iddiası) : Verilerin sızdırılmasını ciddiyetle ele alıyoruz. Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde çalışma yürütülüyor. Vatandaşlarımız tedbirlerin alındığından emin olmalı. Benim kişisel verilerim ne kadar önemliyse vatandaşın ki de o denli önemlidir.

ADALET BAKANI KONUŞTU

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türk vatandaşlarının kimlik bilgilerinin internete sızdırıldığı iddiası üzerine şunları söyledi:

"Nereden, nasıl sızdı bilmiyorum ama rakamlara baktığınız zaman 50 milyon civarında. Bu, Türkiye'deki seçmen sayısına yakın. Bildiğiniz gibi YSK, seçmenlere ilişkin bilgileri siyasi partilerle de paylaşıyor. O nereden sızdı, nasıl sızdı bunun araştırılması, tahkik edilmesi, üzerinde durulması lazım. Öyle zannediyorum ki dün bu haberlerin çıkmasından sonra gerekli tahkikat hem adli boyutuyla hem idari boyutuyla başlatılmıştır."

ULAŞTIRMA BAKANI 'DOĞRU DEĞİL' DEMİŞTİ

Ulaştırma, Denizcilik ve Habercilik Bakanı Binali Yıldırım, yaklaşık 50 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kimlik bilgilerinin çalındığı iddialarının doğru olmadığını açıklamıştı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 50 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kimlik bilgilerinin çalındığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Şu an ortaya çıkan haberlerin güncel bir değeri yok. Bu, bildiğimiz bir konudur, geçmişte yaşanmış bir hadisedir" demişti.

Haberin Devamı