Dünya Türkiye'ye vize yok, Davutoğlu rest çekti

Türkiye'ye vize yok, Davutoğlu rest çekti

Paylaş
Türkiye'ye vize yok, Davutoğlu rest çekti

AB Adalet ve İçişleri Konseyi'nin, öne sürülen şartları yerine getirmesine rağmen Türkiye ile vize görüşmelerine başlanması için Avrupa Komisyonu'na yetki vermemesi üzerine, Ankara AB'ye rest çekti

Avrupa Birliği Adalet ve İçişleri bakanlarının, Türkiye ile mutabakata varılan geri kabul anlaşmasını onaylarken, Ankara'nın buna karşılık istediği vize kolaylığı ya da muafiyeti konusunda Komisyon'a yetki vermemesi, Dışişleri'nin tepkisine neden oldu.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Konsey'in aldığı "vize diyaloğu başlatma" kararının beklentileri karşılamaktan uzak olduğu ifade edildi.

>> DIŞİŞLERİ: TAAHHÜTLER YERİNE GETİRİLSİN

Bakanlık açıklamasında, "Beklentimiz, AB Konseyi'nin AB Komisyonu'nu bu konudaki talebimizi tam olarak karşılayacak şekilde ülkemizle görüşmelere başlamak üzere yetkilendirmesidir. Bu beklenti karşılanmadığı sürece Geri Kabul Anlaşması (GKA) tarafımızdan ne paraflanacak, ne imzalanacak ne de uygulamaya konulacaktır" denildi.

GERİ KABUL ANLAŞMASI'NI ONAYLAMAYIZ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı açıklamada, Konsey'in AB Komisyonu'na Türkiye ile vize muafiyetini hedefleyen bir yetki vermemesi halinde Ankara'nın "Geri Kabul Anlaşması"nı imzalamayacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Davutoğlu, "Biz Türkiye olarak ikinci sınıf bir ülke değiliz. Her medeni halk gibi eşit muamele istiyoruz" diyerek tepkisini ortaya koydu.

Türkiye, AB'nin vize görüşmelerine başlanması için ön koşul olarak koyduğu biyometrik pasaport uygulamasına geçtiğimiz sene geçmişti. Diğer koşul olan ve üzerinde 8 yıldır müzakerelerin sürdüğü "Geri Kabul Anlaşması" konusunda da mutabakat sağlanmıştı.

"Geri Kabul Anlaşması", AB topraklarına yasa dışı yollarla giren Türk vatandaşlarının kolayca iade edilmesini, yürürlüğe giriş tarihinden 3 yıl sonra, üçüncü ülke vatandaşlarının da Türkiye’ye iade edilmesini öngörüyor.

Turkiye ile aynı anda üyelik müzakerelerine başlayan Hırvatistan'ın seneler önce vize muafiyetini alması, aday statüsünde bile olmayan Sırbistan, Arnavutluk ve Makedonya'nın da geçtiğimiz yıllarda muafiyet elde etmesi, Ankara'nın AB'ye karşı bu konudaki tavrını sertleştirmesine neden oluyor.

DAVUTOĞLU NET KONUŞMUŞTU

Davutoğlu, AB Adalet ve İçişleri Konseyi'nin aldığı kararla ilgili olarak Birleşik Arap Emirlikleri yolculuğu öncesinde de gazetecilerin sorularını yanıtlamıştı.

Avrupa Birliği ile vize muafiyeti hedefine dönük müzakere süreci başlatılmaksızın, geri kabul anlaşmasını hayata geçirme sürecinin başlatılmasının mümkün olmadığını söyleyen Davutoğlu şöyle konuşmuştu:

Haberin Devamı

''Bugün bize gelen bilgilerde vize muafiyeti gibi açık bir hedef ortaya konmaksızın, vize diyaloğundan bahsedilmektedir. Bizim buradaki ilkesel duruşumuz bellidir: Türkiye hiçbir şartta herhangi bir ülkeden farklı bir muameleye tabi tutulmayı kabul edemez. ...Çok net ve açık bir şekilde ifade ediyorum, ilkesel bir pozisyonumuzdur, diğer ülkeler için uygulanan kurallar Türkiye için uygulanmadıkça, hiçbir şekilde geri kabul anlaşmasını hayata geçirmek mümkün olmaz..."

AB'den gelen haber öncesi, gelişmeleri değerlendiren TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan da şunları söylemişti:

"İpe un sermek diye bir atasözümüz var. Mahkemeler vize konusunda karar vermiş. Bazı üye ülkeler karar vermiş ama siyasi irade eksikliği olduğu aşikar. Siyasi irade ortadan kalkmazsa AB ilişkilerini yokuşa süren siyasi zihniyet ortadan kalkmadığı sürece detaylarla fazla uğraşmamak lazım.

Türkiye geri kabul anlaşmasını onaylayacak sonra kolaylaştırıcı vize müzakereleri başlayacak. O da 1 yıl sürebilir. Artık sıkmaya başladı desem de yeridir. Türkiye-AB ilişkilerinde pozitif bir siyasi irade yoksa detaylarla da fazla uğraşmayalım. Bir defa bir samimiyet lazım. Bu samimiyeti görmüyorum.

Haberin Devamı

Büyük resmi de görmemiz lazım. Avrupalılara anlatmak lazım. Türkiye kolaylaştırıcı vize uygulamasına tabi olsa burada bir iyi niyet görürüm."

HÜRRİYET