Spor Türkiye'yi olimpiyat heyecanı sardı

Türkiye'yi olimpiyat heyecanı sardı

Paylaş
Türkiye'yi olimpiyat heyecanı sardı

İstanbul 2020 kafilesi hazır... Türkiye 2020 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapacak ülkenin belirleneceği Buenos Aires'e tarihinin en güçlü isimleri ve en kalabalık kadrosu ile gidiyor

2020 Olimpiyatı'nın ev sahibinin belirleneceği Buenos Aıres'teki karar toplantısına, Türkiye, IOC üyeleri önünde son sunumunu ve elindeki tüm kozları kullanacak. Tarihi toplantıya St. Petersburg'daki G-20 zirvesinden özel uçakla geçecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Başbakan Yardımcısı Ali Babacan,Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da katılacak. Ancak bir hayli hararetli geçmesi beklenen ve Başbakan Erdoğan'ın burada yapacağı konuşmanın şekline göre St. Petersburg zirvesinin gelişmesi, kendisinin Buenos Aires'e gelip gelmeyeceğini orada netleştirecek.

ABDULLAH GÜL YOK

Eylül ayının ilk haftasında New York'taki Birleşmiş Milletler toplantısına katılacak olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ise Arjantin'e gelme ihtimali bulunmuyor. Ancak 2020 Olimpiyatları'nın alınması halinde Türkiye'ye dönüş tarihinin Başbakan Erdoğan ve beraberindeki kafileyle aynı zamanda ayarlanabileceği ifade ediliyor.

OLİMPİYAT TARİHİNİN EN KALABALIK TÜRK KAFİLESİ

İstanbul 2020 kafilesi Buenos Aires'e 3 ayrı grup halinde gidecek. Bakanlar, Milletvekilleri, bürokratlar ve Medya mensupları ile gazetelerin Genel yayın Müdürlerinin de arasında bulunduğu yaklaşık 500'u aşkın kafilenin ilki yarın yola çıkacak.

İLK KAFİLE YOLA ÇIKTI


İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat, ile İstanbul 2020 CEO'su Ali Kiremitçioğlu önceki gün yola çıktı. Aralarında TMOK Başkanı Uğur Erdener ile 50'ye yakın yabancının bulunduğu 2020 hazırlıklarını yürüten ekibin yer aldığı 100 kişilik ilk kafilede yarın İstanbul'dan ayrılacak.

DİĞER EKİPLER

4 ve 5 Eylül'de Arjantin'e gidecek ikinci ve üçüncü kafilede ise Bakanlar, Milletvekilleri, TOKİ Başkanı Ahmet Karabel, Türkiye'nin uluslararası federasyonlarda görev alan tanınmış isimleri, çeşitli branşlarda adını duyurmuş sporcular, olimpiyat elçileri, aralarında TV ve gazetelerin Ankara temsilcileri ile spor müdürlerinin bulunduğu yaklaşık 110 medya mensubu yer alacak. 6 Eylül'de St. Petersburg'dan özel uçakla Arjantin'e geçecek olan Başbakan Erdoğan'ın yanında ise tv ve gazete genel yayın yönetmenlerinden oluşan 15 kişilik medya mensubu bulunacak.

ÖZEL SEKTÖR TEMSİLCİLERİ

2020 İstanbul Olimpiyatı için sponsor desteği sağlayan Koç, Sabancı, Ülker, Doğuş Grubu, Turkcell, Digitürk ve THY'nin patron ve CEO'ları, medya sponsorları Çalık, Ciner, Doğan ve İpek Koza grubunun temsilcilerinin de Arjantin'e gideceği öğrenildi.
2020 İstanbul Olimpiyatları'na sponsor olan ve 2.5'ar milyon euroluk katkıda bulunan Koç grubundan Ali Koç, Doğuş grubundan Ferit Şahenk, Ülker grubundan Murat Ülker, Sabancı grubundan Güler Sabancı, Turkcell CEO'su Süreyya Ciliv, Digitürk Genel Müdürü Ertan Özerdem'in de Arjantin'e gelmeleri bekleniyor. İş dünyasındaki ilişkilerini olimpiyat adaylık sürecinde seferber eden bu kişilerin kafileyi Buenos Aires'te de yalnız bırakmayacağı gelen haberler arasında.

ARAT: "HAZIRIZ, GÜVENİYORUZ, ALACAĞIZ"

İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat, üç aday kentinin içinde İstanbul'un farklı bir konumda olduğunu belirterek, "Yüzdük ve artık kuyruğuna geldik diyebilirim. Hazırız, güveniyoruz ve almamamız için hiçbir nedenin olmadığını biliyoruz" dedi. Arat şunları söyledi:
"2 yıldan bu yana arkadaşlarımızla birlikte çok yoğun bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Türkiye'nin bu adaylığının yepyeni bir adaylık olduğunu iyi analiz etmek lazım. Çünkü daha önce 1992 yılında başlayan serüvende, gerek sportif karşılaşmalar konusundaki uluslararası tecrübemiz, gerek altyapımız, gerek ekonomik boyutlarımız bugünkü Türkiye ile oldukça farklıydı. 1992 yılında rahmetli Sinan Erdem döneminde ilk aday olunduğunda Türkiye'de bu serüven başladı. Bu serüven Türkiye'ye çok büyük bir tecrübe kazandırdı. Çok büyük dersler aldı İstanbul. Bu süreçleri çok ciddiye almak lazım. Çünkü Rio, 5. adaylığında ancak 2016 Olimpiyatları'nı kazandı. Aynı şekilde rakiplerimizden Madrid'in 3. adalığı. Tokyo 1 olimpiyat yaptı, bu ikinci adaylığı."
Aday şehirler İstanbul, Tokyo ve Madrid'in aynı derecede olimpiyatları yapmaya hazır olduğunu dile getiren Arat, "Tarihimizdeki en iyi değerlendirme kurulu raporunu aldık. Yani Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı (IOC), Mart'taki değerlendirme ziyaretinden sonra çıkan raporda, "3 aday şehir aynı derecede olimpiyatları yapmaya hazırdır".

İKİ KITA ÜZERİNDE OLİMPİYAT YAPABİLECEK BİR KENT İSTANBUL

Olimpiyat adaylığında İstanbul'u cazip kılan özelliklerden bahseden Arat, "İstanbul hiçbir zaman politikasını diğer şehirlere göre ayarlamadı. İstanbul'un bir hedefi vardı. Bu hedefi cazip kılan da, bir şehirde oyunların iki kıta üzerinde yapılacak olması. Sabah düşünün ki plaj voleybolunu Asya tarafında seyredebileceksiniz. basketbolu da Avrupa tarafında seyredebileceksiniz. Maraton Asya'dan başlayacak, Avrupa'da antik şehirde sonlanacak. Bu görüntüleri verebilecek dünyada başka bir şehir yok. İstanbul, kültürel anlamda çok önemli bir şehir. Her yıl binlerce insanın görmek için ziyaret ettiği bir şehir İstanbul. İstanbul, güzelliği ve tabiatıyla herkesin gelmek istediği bir yer. Ayrıca Türkiye, Avrupa'nın en genç ve en dinamik ülkesi. Bütün bunlar İstanbul'u cazip kılıyor" dedi.

OYLAMA PROGRAMI

Hasan Arat, oyunları kazanan ülkenin belli olacağı 7 Eylül'deki oylama gününü ise şöyle anlattı;

"Sabah 9.00'da ilk prezentasyonu Türkiye yapacak. Türkiye'nin prezentasyonu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde olacak. 45 dakika sürecek bu sunumdan sonra 15 dakika soru-cevap yapılacak. Daha sonra biz salondan ayrılacağız ve Tokyo girecek. Tokyo'dan sonra da Madrid'in heyeti girecek. Bu prezentasyonlar tamamlandıktan sonra öğlen ara verilecek. Daha sonra saat 15.00'te ilk tur oylama yapacak. İlk tur oylamada en az oyu alan şehir elenecek ve 2 şehir kalacak. Bunun da oylaması yapılacak ama bu 2 saat sonra açıklanacak. Dolayısıyla bu 2 saat içinde bütün dünyada o şehirde büyük heyecan olacak. Son ana kadar da beklenecek.

HERKESE TEŞEKKÜRÜ BİR BORÇ BİLİYORUZ

Hasan Arat son olarak şunları söyledi;
"Bana, ülkemi temsil etme görevini layık gören herkese teşekkür ediyorum. Bunu büyük bir gururla yaptım. Finalde de ülkemizi çok iyi temsil edeceğimize inanabilir halkımız. Bundan gurur duyacaklardır. Televizyonları karşısında mutlaka izlesinler. İstanbul'un orada yapacağı sürprizler var. Bu ülkesine güvenen insanlarla neler yapılabileceğini orada göstereceğiz. Fakat neticede bu bir oylamadır. Bunu da büyük bir temkinle karşılamak istiyorum. Çünkü neticede kapalı oylama yapılacaktır. Ne olacağı belli olmaz. Çünkü 3 şehir de çok kuvvetli.". 7 Eylül'de yapılacak oylama Türkiye saati ile 23.00'te başlayacak.

FAİK GÜRSES - İSTANBUL / DHA

Haberin Devamı