Ekonomi Türkler EURO'ya girsin!

Türkler EURO'ya girsin!

Paylaş
Türkler EURO'ya girsin!

Bütün dünya ufak ufak Yunanistan'sız bir Euro Bölgesi'ni konuşmaya başladı... WSJ: Euro Bölgesi'nden Yunanistan çıksın, yerine Türkiye girsin

Amerikan Wall Street Journal gazetesinde çekici bir fikir olarak, “Yunanistan’ın yarattığı boşluğu hızlı büyümesi ile dikkat çeken Türkiye doldursun” yorumu çıktı. Yorumda ‘Avrupalı liderler gözlerini çorbadan kaldırıp Türk lokumuna uzansalar iyi ederler’ ifadesi kullanıldı.

Türkiye’ye tavırlı olduğu iddia edilen Murdoch’un gazetesi Wall Street Journal’de Türkiye’nin dikkat çeken büyümesi ile Yunanistan’ın yaratacağı boşluğu doldurabileceğine dair bir yorum yayınlandı.

Wall Street Journal’in Londra Büro Şefi olan Kim Hjelmgaard tarafından kaleme alınan makalede, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkması halinde yerine Türkiye’nin alınması ‘çekici bir fikir’ olarak nitelendi. Türkiye’nin hızlı büyümesine dikkat çekilen makale, Avrupalı liderler için ‘Türk lokumuna uzansalar, iyi ederler’ esprisiyle de dikkat çekti.

Yorumda şu noktalar üzerinde duruldu: “İşte size alışılagelmişin dışında ve Atina’nın kabullenmekte zorlanacağı bir fikir...

Yunanistan, sonunda Euro Bölgesi’nden ayrılırsa, ki ardı arkası kesilmeyen söylentiler böyle bir şey olabileceğini gösteriyor, onun yerini Türkiye almalı. Belki böyle bir olasılık savaşlar ve nefret’ dahil çok sayıda tarihi nedenden ötürü Ege Bölgesi’nde olumlu karşılanmayacak ancak en azından kağıt üzerinde, çekici bir fikir.”

Türkiye büyüme motoru olur.

Avrupa’nın sadece mali kemer sıkma programa değil, büyümeye de ihtiyaç duyduğuna dair söylemlerin hatırlatıldığı makalede, “Ortada bir gerçek var ki Yunanistan’ın büyüme sağlamak gibi bir şansı yok” ifadesi kullanıldı. Öte yandan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) bu yıl Türkiye için öngördüğü büyümenin yüzde 8.5 olduğunun altı çizilirken, “Kriz, Türkiye’nin çekiciliğini tanımladı’ yorumunda bulunuldu. Türkiye’de büyümenin 1-2 yıl içerisinde hız keseceği tahmin edilse de, her şeye rağmen, bahsi geçen büyüme rakamlarının ‘Avrupa’nın coşku içinde ellerini ovuşturmasını’ sağlayacak seviyede olduğu belirtildi.

Türkiye’nin, bir Müslüman dünya gücü olarak statüsünün Berlin ve Paris’teki yabancı düşmanları için büyük bir sorun teşkil ettiğine işaret edilen makalede, “Ancak, Türkiye nüfusunun yaş ortalaması 28 civarında, yani Avrupa ortalamasının çok altında olduğunu fark etmeleri durumunda bu sorunu göz ardı etmeleri mümkün” denildi. Önceki gün yayınlanan makale, “Avrupalı liderler, bu akşam bir kez daha Brüksel’de bir akşam yemeği zirvesinde bir araya gelirken gözlerini çorbalarından kaldırıp Türk lokumuna uzansalar iyi ederler” esprisi ile son buldu.

EURO FİKRİNE İKİ FARKLI GÖRÜŞ

Abesle iştigal!

Tuncay Özilhan / Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı:

Euronun akıbetinin ne olacağının bilinmediği bir ortamda Türkiye’nin Euro Bölgesi’ne katılmasını tartışmak veya önermek çok anlamsız. ‘Türkiye kendisini böyle bir kelepçeye vurmalı mı, vurmamalı mı?’ çok iyi analiz edilmeli. Daha Avrupa Birliği’ne girmeden Euro Bölgesi’ne girilmesinin tartışılması tam anlamıyla abesle iştigalden başka bir şey değildir.

Win-win durum olur

Ali Ağaoğlu / Vatan Gazetesi Yazarı:

Türkiye’nin Euro Bölgesi’ne girmesi demek sisteminin Avrupa’ya uyumlu olması demektir ki, bu da doğrudan sermaye girişlerini hızlandırır. Türkiye şu an hakettiği ancak, gelmeyen doğrudan sermaye yatırımlarından payını alır. Büyümeye ilave bir destek sağlar. Türkiye’nin Euro Bölgesi’ne kabulü bir temennidir ancak olursa da win-win şeklinde her iki tarafın da kazanacağı bir durum yaratır.

Dünya Yunanistan’sız Euro Zone’a ısınıyor

Daha önce Yunanistan’ın eurodan çıkmasının Avrupa için tam bir felaket olacağına dair senaryolar üretilirken son 1 haftadır yapılan yorumlarda Yunanistan’ın çok da ağır tahribat yaratmadan kendi para birimine geçiş yapabileceği konuşulmaya başlandı.

Bu konuda son çarpıcı yorum Amerikan Merkez Bankası FED’den geldi.St Louis FED Başkanı James Bullard, geçişin düzgün yönetilmesi halinde Yunanistan’ın Avrupa ve ABD ekonomilerine ciddi boyutta zarar vermeden euro bölgesinden çıkabileceğini söyledi.

Bullard, Reuters ile yaptığı söyleşide, “Ben süreç uygun şekilde yönetilirse Avrupa ve ABD’de çok fazla hasara neden olmadan Yunanistan’ın çıkabileceğini düşünüyorum. Avrupa bölgesi hükümetlerinin Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden ayrılmasına yönelik hazırlıklarını yapmalarını tavsiye ettik” diye konuştu. ABD ekonomisinin beklentilerin ötesinde iyi bir performans gösterdiğini de ifade eden Bullard, bu yüzden faizlerin daha önce açıklanan 2014 sonu yerine 2013 sonunda da artırılabileceğini kaydetti.

Bu arada Brüksel’de devam eden zirveden Yunanistan’a taahhütlerini yerine getir tavsiyesi çıktı. AB devlet ve hükümet başkanları Yunanistan’a, ”Taahhütlerini yerine getirirsen Euro Bölgesi’nde kalırsın” mesajı verdi.

Öte yandan önceki gece 6 saat süren gayri resmi zirvede Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın borç krizini sona erdirmek için gündeme getirdiği Euro Bölgesi’nde ortak tahvil (Eurobond) çıkarılması teklifi Almanya’dan destek görmedi. AB liderleri Yunanistan’daki seçimleri bekleyerek ve tartışmaları olgunlaştırarak somut kararları 28-29 Haziran’daki zirvede alacak.

VATAN

Haberin Devamı