Beden Sağlığı TÜRKÖK'te hedef 5 yılda 250 bin gönüllü

TÜRKÖK'te hedef 5 yılda 250 bin gönüllü

Paylaş
TÜRKÖK'te hedef 5 yılda 250 bin gönüllü

TÜRKÖK akraba dışı gönüllü donör havuzunun oluşturulmasında önemli katkılar sağlıyor ve hastaların bir kısmı bu sayede donör bulabiliyor. Şu an için 100 binin üzerinde olan gönüllü verici sayısının 5 yıl içinde 250 bine ulaştırılması hedefleniyor

Türk Hematoloji Derneği'nce düzenlenen Ulusal Kemik İliği Transplantasyonu ve Kök Hücre Tedavileri Kongresi'nin 9'uncusu Antalya'nın turizm merkezi Belek'te gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Türk Hematoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Meltem Kurt Yüksel, kongre kapsamında düzenlenen basın toplantısında kemik iliği naklinin Türkiye'de dünya standardında başarıyla gerçekleştirildiğini söyledi. Türkiye'de 77 nakil merkezinin bulunduğunu aktaran Yüksel, gerek erişkin ve gerekse çocukluk yaş dilimlerinde başarılı sonuçlar alındığını söyledi.

Ancak Türkiye'deki sorunlardan birinin akraba donörü olmayan allojeneik nakil adaylarına akraba dışı verici bulunması olduğunu belirten Doç. Dr. Yüksel, "Sağlık Bakanlığı nezdinde geliştirilen TÜRKÖK Projesi akraba dışı gönüllü donör havuzunun oluşturulmasında önemli katkılar sağlamış ve hastaların bir kısmı bu sayede donör bulabilmiştir" dedi.

Nakil ihtiyacı olan bir kişinin kardeşi varsa uyumlu kök hücre bulma şansının yüzde 25 olduğunu aktaran Doç. Dr. Yüksel, aksi bir durumla karşılaşan hasta açısından TÜRKÖK'ün önemli bir merkez olduğunu aktardı.

TÜRKÖK nedir?

Tam adıyla Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi, TÜRKÖK'ün Sağlık Bakanlığı'nın, kök hücre nakli tedavisi olması gereken hastalar için oluşturduğu bir merkez olduğunu aktaran Doç. Dr. Yüksel, "TÜRKÖK'ün amacı, Türkiye'de kök hücre nakli tedavisi olması gereken hastalar için bir 'Kemik İliği Bankası' oluşturulması ve bu bankaya gönüllü olarak kemik iliği veya kök hücre bağışlamak isteyen bağışçı adaylarının bulunmasıdır" diye konuştu.

Türkiye'de kemik iliği bankacılığının 2006 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi ve 1999 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı olarak kurulan TRAN ve TRIS adı altında iki banka aracılığıyla yürütüldüğünü kaydeden Doç. Dr. Yüksel, bu bankaların tüm çalışmalarına rağmen ancak 60 bin gönüllü verici sayısına ulaşılabildiğini söyledi. Hem gönüllü verici sayısını artırabilmek hem de sistemin daha etkin ve verimli çalışabilmesini sağlamak amacıyla 1 Nisan 2015'te faaliyete geçirilen TÜRKÖK'ün, aynı zamanda tüm dünyayı kapsayan, önemli gönüllü verici havuzu 'Bone Marrow Donor Worldwide'a üyelik başvurusunda bulunduğunu aktardı.

Doç. Dr. Yüksel, 18- 55 yaş arası, sağlık problemi olmayan herkesin gönüllü verici olabileceğini söyledi. TÜRKÖK veri tabanında şu an içinde 100 binin üzerinde gönüllü verici olduğunu aktaran Doç. Dr. Yüksel, gönüllü vericilerin yüzde 78'inin 18- 35 yaş arası olduğunu ve ağırlıklı olarak erkeklerden oluştuğunu aktardı. Gönüllü verici olarak sisteme kayıt olması halinde bağışta bulunma zorunluluğunu bulunmadığını aktaran Doç. Dr. Yüksel, "Zorunluluk yok ancak doku bankasına kaydedildikten sonra bu uygulamadan vazgeçilirse bu hastanın hayatına mal olabilir" dedi.

TÜRKÖK'ün hedefinin 5 yılda 250 bin gönüllü vericiye ulaşmak olduğunu aktaran Doç. Dr. Yüksel, Türkiye'de 2105 yılında 77 merkezde, 2 bin 809'u erişkin 785'i çocuk olmak üzere 3 bin 594 nakil gerçekleştirildiğini söyledi.

Haberin Devamı

DHA

Haberin Devamı