Türkiye (Son Dakika) Türksat 5B uydusu uzaya fırlatıldı! SpaceX canlı yayınladı…

Türksat 5B uydusu uzaya fırlatıldı! SpaceX canlı yayınladı…

Paylaş
Türksat 5B uydusu uzaya fırlatıldı! SpaceX canlı yayınladı…

TÜRKSAT 5B, uydusu ABD’nin Florida eyaletinden bulunan Cape Canaveral üssü’nden uzaya fırlatıldı. Türksat 5B ile Türkiye'nin veri iletişim kapasitesi artacak. Yeni nesil haberleşme uydusu Türksat 5B ile ilgili, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Elon Musk bir görüşme gerçekleştirmişti.

Türkiye’nin yanı sıra, bölgesel olarak Orta Doğu’nun tamamı, Kızıldeniz, Akdeniz Kuzey ve Doğu Afrika, Nijerya, Güney Afrika gibi ülkeleri de içeren geniş kapsama alanına sahip Türksat 5B uydusu uzaya fırlatıldı. Yüksek verimli uydu kapasitesine sahip Türksat 5B, 4,5 ton fırlatma ağırlığına ve 15 kilovat güç kapasitesine sahip bulunuyor. Türksat 5B uydusuyla birlikte, Türkiye’nin aktif haberleşme uydu sayısı 5’e, toplam uydu sayısı ise 8’e ulaştı.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN TÜRKSAT 5B MESAJI

TÜRKSAT 5B haberleşme uydusu, ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü'nden uzaya fırlatıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uydunun fırlatılmasının ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Uzaydaki sekizinci aktif uydumuz olacak Türksat 5B, 42 derece doğu yörüngesinde ülkemize 35 yıl boyunca hizmet etmek üzere uzay yolculuğuna başlıyor, hayırlı uğurlu olsun" dedi.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI FUAT OKTAY: İLK 10'DAYIZ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Uydu fırlatan, uydu üreten ülkelerden ilk 10'dayız. Daha da ileri gitmeyi arzu ediyoruz. Haberleşme noktasında sadece ses de değil, görüntülü haberleşme ve 5B ile de çok güzel bir geleceğe şahitlik ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tesla ve SpaceX'in kurucusu Elon Musk ile video konferans sistemi ile görüştü. Görüşmede açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Musk, inşallah 19 Aralık tarihinde SpaceX vasıtasıyla Türksat 5B uydumuzu uzaya fırlatacağız. Bu yılın ocak ayında Türksat 5A uydusunu uzaya fırlatmıştık. Aynı sene içinde iki uydu fırlatan ender ülkelerden olduk” demişti.

PEKİ TÜRKSAT 5B'NİN ÖZELLİKLERİ NE?

8'E YÜKSELİYOR

Uzayda uydu sahibi olan 30 ülkeden biri olan Türkiye'nin aktif uydu sayısı Türksat 5B'nin hizmet vermeye başlamasıyla 8'e yükselecek. 5B'nin devreye alınmasıyla Türkiye'nin veri iletişim kapasitesi 15 kat artacak. Türksat 5B uydusu Ortadoğu'nun tamamı Basra Körfezi, Kızıldeniz, Akdeniz, Kuzey ve Doğu Afrika, Nijerya, Güney Afrika ve yakın komşu ülkeleri içeren geniş bir kapsama alanında hizmet verecek. Türksat 5B'nin manevra ömrünün 35 yılın üzerinde olacağı öngörülüyor. Türkiye'nin uzayda aktif uydu sayısı Türksat 5B'nin hizmet vermeye başlamasıyla 8'e yükselecek.

"MİLLİ GURURUMUZ"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "1 yıl içerisinde ikinci uydumuz fırlatılmaya hazır! Milli gururumuz." paylaşımında bulundu.