Gündem TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy: Gün gelecek Avrupa Birliği'ne biz vize koyacağız

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy: Gün gelecek Avrupa Birliği'ne biz vize koyacağız

Paylaş
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy: Gün gelecek Avrupa Birliği'ne biz vize koyacağız

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Ulusoy, turizmi canlandırmak için ülke ülke gezip Türkiye’yi anlatıyor

RÖPORTAJ: ALEV GÜRSOY CİMİN
alev.gursoy@posta.com.tr


Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Ulusoy, turizmi canlandırmak için ülke ülke gezip Türkiye’yi anlatıyor. ‘Damatla ve devletle kavga olmaz’ diyen Ulusoy, turizmin 2016 beklentilerini karşılamadığını ancak 2017’den umutlu olduklarını söylüyor.

■ Siyasi çalkantılar, terör endişesi ve dış politikada yaşananlar derken gündem hiç durulmuyor. Tüm bunlar turizmi nasıl etkiliyor?

Türkiye’nin geleceği turizmde. Sevgilisi güzel olanın gözüne uyku girmez. Ülkemiz güzel, gözümüze uyku girmiyor. Ortadoğu’daki gelişmeler, Rusya uçağının düşürülmesi, Belçika ve Paris’teki patlamalar derken insanlar tedirgin oldular. Kendi ülkelerinde seyahat etmeye başladılar.

ABD tedirgin ve teröre karşı önlem almaya devam ediyor. Terör, uluslararası seyahat etme özgürlüğünü tehdit ediyor. Başımıza bela oldu. 3 gün önce Almanya’da, Türkiye ile iş yapanlara OHAL’i anlattık. Mücadelemizi veriyoruz.


‘OHAL DEĞİL, ADI ETKİLİYOR’

■ OHAL turizmi etkiliyor mu?

OHAL, güvenlik demek. Aslında bu dönemlerde güvenlik iki katına çıkarıldığı için turist daha rahat eder. İşte bunu iyi anlatmak lazım. Türkiye öncelikle tanıtımına ağırlık vermeli. Bizler de bu yönde çalışıyoruz. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın daha fazla bütçe vermesi lazım. Mesela Aralık’ta İzmir’de ‘Travel’ turizm fuarımız var. 10’uncusunu yapacağız. 30’a yakın ülke katılacak. Bu fuar kendimizi anlatmamız için büyük fırsat. Dolayısıyla Türkiye ne yapmalı? Önce kendimize bakmalıyız. Doğasal tehlikeler büyük. Mesela Karadeniz ölüyor. 10 milyon ton inorganik madde, 400 bin tonun üzerinde petrol ve 500 milyon metreküp evsel atık Karadeniz’e dökülüyor. Ege Denizi ise çırpınıyor. Türk ve Yunan sahillerinden kirlilik Ege Denizi’ne akıyor.

Akdeniz boğuluyor, Marmara nefes alamıyor. Karadeniz’in yaylaları da çok önemli. Yağmuru çetin, güneşi üvey, ürünü yetim kalmasına rağmen büyük iş yapıyor. Buraları kaderine terk edemeyiz. Geleceğimiz su ve doğada. Eğer tedbir almazsak, geleceğimizi göremeyiz. Sadece Antalya’da 197 tane ödüllük plajımız var. Muğla’da 84, Aydın’da 25, Mersin’de 9, İzmir’de 36, İstanbul’da 3, Kocaeli’nde 2, Tekirdağ’da 1, Düzce’de 1, Balıkesir’de 19 ve Çanakkale’de 6 mavi bayraklı plajımız var. Marinalardaki mavi bayraklar da çoğalıyor. Demek ki plajda 383, marinada 21, yat limanında 13 mavi bayrak bizde. En önemli silahımız da THY. Bir başarı öyküsüdür THY.

Türkiye yolcu bazında yüzde 316, tarifeli yolcuda yüzde 84 büyümüş. Dıştan dışa THY 15 kat büyümüş. 2000’de Türkiye’de gezen vatandaş sayımız 568 bin kişiydi. Bu rakam 2015’te 16.5 milyona çıktı. Bunun 9 milyonu yurtdışına çıkmış, 7.5 milyonu Türkiye’de gezmiş. 6-7 yıldır da erken rezervasyon sistemini sürdürüyoruz. Böylece vatandaşlarımız ‘erken öde az öde’ formülünü sevdi. Bu sayede yurtdışından gelenlere tatil alma imkanı doğuyor. Türkiye artık iyi bir müşteri oldu. Yalnız bekleyen değil, gönderen bir ülke konumuna yükseldi. Müzelerdeki gelişimimiz de arttı. Hedefimiz 2017’de 35 milyon insanımızı gezdirmek. Nerden nereye geldik. 100 binden 35 milyona geliyoruz. 50 milyon ziyaretçi hedefi koyduk. 1 milyon 623 bin yatağımız var. Türkiye’nin bu morale ihtiyacı var. Biz Türkiye’nin moral gücüyüz. Hükümetimizden şunu istiyoruz. KOSGEB’lerden faydalanalım. Kars’a, Van’a, Trabzon’a, Antep’e uçuşlarda 2 yıl KDV alınmasın.



‘KARARLARINDAN UTANACAKLAR’

■ Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dışarıya dönük sert sözleri turizmi nasıl etkiliyor?

Avrupa, medeniyet birliğidir. Ama gün gelecek aldığı kararlardan utanacak. AB üyelerine biz vize koyacağız. Bize vize koyanları şiddetle kınıyorum. Türkiye, Romanya ve Bulgaristan kadar gelir seviyesini düzeltmedi mi? Sanayisi, ihracatı ilerliyor. 10 büyük ekonomiden biriyiz.

Turizmde sayı bakımından 6’ncı, gelir bakımından 10’uncuyuz. İhracatımızın yüzde 21’ini turizm oluşturuyor. Bütçe açığının yüzde 40’ını kapattık. Tüm rakamlar ortada. AB’nin bize koyduğu vizeler ve setlerden rahatsızız. Gelir seviyemiz kişi başına 25 bin dolara çıkarsa, Avrupa Birliği’ni istemem.

■ Cumhurbaşkanı’nı AB konusunda haklı buluyorsunuz yani?

Bulgaristan’ı 3 senede aldılar. Dünün komünist ülkesi Bulgaristan, Romanya, Yugoslavya’yı bile aldılar. Ama bizi almıyorlar. Böyle bir mantık var mı? Sayın Cumhurbaşkanı, “Ne istediniz de yapmadık” diyor. İlkokula giderken Avrupa ile Ankara Antlaşması imzalandı, emekli oluyorum hala aynı yerdeyiz. Artık bizim de bir yol çizmemiz lazım. Petrolümüz yok ama insan gücümüz var. Genç bir nüfusa sahibiz. Dolayıyla Sayın Cumhurbaşkanımızın haklı olduğu yerler var.

‘KADERİMİZLE OYNADILAR’

■ 15 Temmuz turizmi etkiledi mi?

Bir deli bir kuyuya taş atar, bin akıllı çıkaramaz. Bir deli taş attı, 79 milyon bir elden çıkardı. Bizi rezil ettiler. Türkiye’nin kaderiyle oynamaya hakları yoktu. Kendi insanlarına ateş ettiler. Bu hainlik herkesi ve her şeyi etkiledi. 15 Temmuz’dan sonra ilk yurtdışı seyahatimizi Bakanımız Nabi Avcı Bey ile İspanya’ya gerçekleştirdik. Sayın Bakan OHAL’i izah etti. Peşinden Frankfurt, Aye gittik.

14 Temmuz akşamı Rusya’da dostlarımızla antlaşmalar imzaladık. 15’ine geldiğimizde kalkışma oldu. Moralimizi bozdu ama toparladık. Şu an ülkeler ekonomik krizde. Eskiden komşu ülkelerle aramızdaki gelir farkı çok yüksekti. Şimdi gelir farkı kıtalar arasında olmaya başladı. Ülkeler teröre karşı birlikte mücadele etme fırsatını kaçırdı. Irak’ta kaybımız 20 yılda 200 milyar dolar. Bu rakam Suriye’de 6 yılda 60 milyar dolar. Türkiye’nin kaybı fazla. Türkiye’ye kucak açan biziz.

‘TÜRKİYE GÜVENİLİR BİR ÜLKE’

■ Bazı ülkelerin terörü gerekçe göstererek, “Türkiye’ye gitmeyin” uyarısı yapmalarına ne diyorsunuz?

Siyasi arenadaki kızgınlıkları turizme yansıtmaları yanlış. Turizm, siyasetin dışındadır. Halkları, kültürleri birbirine bağlar. Bakın Irak’taki, Suriye’deki durum içimizi yakıyor. Çünkü bir kültür yok oluyor. O ülkenin geleceği yok oluyor. Savaşa karşıyız. Barışın olduğu yerde turizm vardır. Geçtiğimiz akşam birçok ülkenin başkanlarını aradık. Kendilerine, “Beyoğlu’na gece çıktınız mı?” diye sordum. Çıktıklarını ve rahat olduklarını söylediler. Türkiye güvenilir bir ülke. Bu güvenirliliği kimsenin tartışmaya hakkı yok.

‘THY TÜRKiYE’YE GÜÇ VERiYOR’

■ Erken rezervasyonda en çok tercih edilen yerler hangileri?

Yurtiçi için Antep ve Hatay. Sonrasında Karadeniz ve Güney Marmara geliyor. Yurtdışı ise Orta Avrupa, Avusturya turları ön planda. Hedefimiz 50 milyon ziyaretçi, 40-45 milyar dolar döviz elde etmek. Sonucunda istihdam yaratıyoruz. 1 milyon 200 bin kişi dolaylı olarak bu sektörde çalışıyor. Eğitimler vererek, Türkiye’yi tanıtıyoruz.

THY’nin koşması da Türkiye’ye güç veriyor. Basına da büyük görev düşüyor. Bakın Fransa’da bir hadise oldu, hiçbir televizyon vermedi. Ama bizde saatlerce veriliyor. Türkiye terör ülkesi değil, turizm ülkesidir. Avrupa’daki en güvenli ülke Belçika mıydı? Havalimanını 15 gün açamadı. Türkiye 24 saatte havalimanını açtı. Tarih, doğa ve insan sevgisinin en iyi olduğu ülke Türkiye’dir. Biz kaybettiğimiz zaman bizimle iş yapanlar da kaybediyor.

‘2017’DEN UMUTLUYUM’

■ Turizmde en büyük kaybımız hangi ülkelerden?

En büyük kaybımız Rusya. Cumhurbaşkanımız ile Putin’in anlaşması 2 aya dayanıyor. Sezon bitmişti. Karalke arasındaki siyasi ilişkilerin normalleşmesi turizmi de olumlu etkileyecek. 30 yıldır krizlere alışığız.

Krizleri çözmek için yaratılmışız. Bu uçak krizi ansızın yakalandığımız bir hadisedir. Sadece biz kaybetmiyoruz, Ruslar da kaybediyor. Rusların en rahat tatil yaptığı ülke Türkiye. Sayın Cumhurbaşkanımız turizmcinin kaybını en aza indirmek için çalışmalar yapıldığını açıkladı. Rusya da ekonomik krizle mücadele ediyor. Almanya, İngiltere ya da Hollanda’daki tur operatörleri de bizden para kazanıyor.

■ Beklediğiniz canlanma nasıl olacak?

2016’da arzu ettiğimiz neticeyi alamadık. 2017’de erken rezervasyon sayesinde turizmin canlanacağını umuyorum. Ayrıca kruvazör turizminin gelişeceğini, sağlık turizminin iyiye gideceğini ve kongre turizminde de arzu ettiğimiz neticeyi elde edeceğimizi düşünüyorum. 2015’e nazaran yüzde 25’lik daralma bekliyoruz. Ama Türkiye her sene yüzde 8 ila 10 büyümüştür.

Bu model hiçbir ülkede görülmedi. Bu yılı yüzde 25 ila 30 arası açıkla kapatırız. Ama önümüzü görebiliyoruz. Çünkü rakamları revize ettik. Önümüzdeki günlerde bakanlığımızla 2023 hedeflerini tekrar revize edeceğiz.