Beden Sağlığı Tuvalet alışkanlığı strese bağlı değişiyor (Huzursuz Bağırsak Sendromu belirtileri)

Tuvalet alışkanlığı strese bağlı değişiyor (Huzursuz Bağırsak Sendromu belirtileri)

Paylaş
Tuvalet alışkanlığı strese bağlı değişiyor (Huzursuz Bağırsak Sendromu belirtileri)

Stres, birçok rahatsızlığa zemin hazırlayabildiği gibi tuvalet alışkanlıklarında da değişime neden olabiliyor. En önemli nedenlerinden biri stres olan ve gaz, karın ağrısı, şişkinlik, ishal, kabızlık gibi belirtilerle ortaya çıkan huzursuz bağırsak sendromu da sosyal hayatı olumsuz etkileyebiliyor

Gastroenterolog Uz.Dr. Genco Gençdal, halk arasında huzursuz bağırsak sendromu olarak bilinen "İrritabl Bağırsak Sendromu" hakkında bilgi verdi:

Haberin Devamı

SINAV DÖNEMİNDE ORTAYA ÇIKABİLİR

"Halk arasında huzursuz bağırsak sendromu olarak bilinen 'İrritabl Bağırsak Sendromu' tanı koyması çok zor olmayan kronik bir rahatsızlıktır. Sebebi net olarak belirlenemediğinden etken olarak birçok farklı mekanizmadan şüphelenilir. Bunların başında stres gelir. Stresli bir iş hayatı olan veya sınav dönemi öğrencilerde daha sık görülen huzursuz bağırsak sendromu;

- Karın ağrısı

- Karında gaz ve şişkinlik

- Hazımsızlık

- Dışkılama alışkanlığında değişiklik (ishal-kabızlık atakları)

- Tuvalet sıklığında ve dışkı şeklinde değişiklikler, tuvalet sonrası rahatlama gibi belirtilerle kendini gösterir.

FARKLI RAHATSIZLIKLARLA KARIŞTIRILABİLİR

Huzursuz bağırsak sendromunda; laboratuvar testleri, muayene, ileri radyolojik veya endoskopik görüntülemelerde kalın bağırsak, mide, ince bağırsakta herhangi bir hastalığa ait bir bulgu görülmez. Şikayetlerin 6 aydan fazla sürmesi huzursuz bağırsak sendromunu akla getirir.

Haberin Devamı

Hastalığın; 'kabızlık baskın', 'ishal baskın' veya miks (hem ishal hem kabızlık baskın) olmak üzere 3 tipi bulunur. Belirtileri bakımından huzursuz bağırsak sendromu; bağırsak parazitleri, virütik hastalıklar, süt ve süt ürünlerine alerjisi, ince bağırsakta aşırı bakteri üremesi (SIBO-Small intestinal bacterial overgrowth), gastrointestinal sistem kanserleri (özofagus, mide, ince ve kalın bağırsak, pankreas kanserleri) gibi ciddi rahatsızlıklarla karıştırılabilir. Ayrıca diyabet hastalarında ve safra kesesi ameliyatı olan kişilerde de benzer belirtiler ortaya çıkabilir.

STRESLE BERABER ATAKLAR DA DEVAM EDEBİLİYOR

Huzursuz bağırsak sendromunun belirli bir tedavisi olmamakla birlikte genelde spazm giderici ilaçlar kullanılır. Belirtilerin durumuna göre bazı sindirim ishal varsa bağırsak hareketlerini yavaşlatıcı, kabızlık varsa kabızlık giderici ilaçlar verilir. Ağır stres altındaki kişilerde veya psikiyatrik durumlardan kaynaklanan huzursuz bağırsak rahatsızlığında hasta psikiyatriye yönlendirilir. Strese bağlı huzursuz bağırsak sendromu yaşayan hastalarda stres devam ettikçe huzursuz bağırsak atakları tekrarlanır.

Haberin Devamı

KABUL EDİN, TEDAVİYİ ERTELEMEYİN

Huzursuz bağırsak sendromu genelde ömür boyu devam eden bir hastalıktır. Hastanın aktivitesine, ruhsal durumuna, hastalığın süresine göre tedaviye cevap değişebilir. En az 2 ay hastadan ilaçları kullanması istenir, daha sonra yapılan kontrole göre ilaçlara devam edip etmeyeceğine karar verilir. Tedavide en önemli nokta, doktor ile hasta arasında güven ilişkisinin kurulmasıdır. Hasta doktoruna güveniyor ve huzursuz bağırsak sendromu tanısını kabulleniyorsa ataklar daha az yaşanır. Huzursuz bağırsak sendromunun hastaya detaylı ve açık olarak anlatılması, en iyi tedavi yöntemlerinden birisidir."