Gündem Tuz Gölü’nde 'geçici askeri güvenlik bölgesi' uygulaması

Tuz Gölü’nde 'geçici askeri güvenlik bölgesi' uygulaması

Paylaş
Tuz Gölü’nde 'geçici askeri güvenlik bölgesi' uygulaması

Tuz Gölü Atış Alanı, 22 Kasım-8 Aralık tarihlerinde 'geçici askeri güvenlik bölgesi' ilan edildi

Ankara Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre, Genelkurmay Başkanlığınca icra edilecek atışların emniyetli şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla Tuz Gölü Atış Alanı 22 Kasım-8 Aralık tarihlerinde "geçici askeri güvenlik bölgesi" ilan edildi.

Bu alanın koordinatları, valiliğin internet sitesinden paylaşıldı.

'ÖZEL GÜVENLİK BÖLGESİ' NE DEMEK?


Özel güvenlik bölgeleri, 1981'de çıkarılmış '2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu’na göre ikiye ayrılıyor; 'askeri güvenlik bölgesi' ve 'özel güvenlik bölgesi'...

'Askeri güvenlik bölgesi' de iki alt başlığa sahip: 'Daimi askeri güvenlik bölgesi' ve 'geçici askeri güvenlik bölgesi'.

PARA VE HAPİS CEZASI VAR


'Özel güvenlik bölgesi', terör eylemleri nedeniyle yerleşim yerlerinin sosyal ve ekonomik gelişmesinin olumsuz etkilendiği zamanlarda ilan ediliyor. Kanunun kamulaştırma yapılabilmesine de olanak tanıdığı özel güvenlik bölgelerine izinsiz girilemiyor, buna aykırı hareket edenler hapis ve para cezalarına çarptırılabiliyor.

'Geçici askeri güvenlik bölgesi', askeri operasyonlar nedeniyle yerleşim merkezlerinin dışında can ve mal güvenliği açısından girilmesi sakıncalı bölgelerde ilan ediliyor. Süresi, operasyonun süresiyle sınırlı tutuluyor. Bu süre 15 gün ile 6 ay arasında değişebiliyor. Bu güvenlik bölgeleri İçişleri Bakanlığı ya da Genelkurmay Başkanlığı'nın gerekli görmesiyle, Bakanlar Kurulu kararıyla ya da acil durumlarda valilik kararıyla ilan ediliyor.

Daimi askeri güvenlik bölgeleri ise kışla, karargah gibi askeri birimlerin, tesislerin çevresini kapsıyor.