Beden Sağlığı Tuz ve kahve tüketimine dikkat!

Tuz ve kahve tüketimine dikkat!

Paylaş
Tuz ve kahve tüketimine dikkat!

Ankara'da Odyoloji Uzmanı Nur Baykal, aşırı tuz, çay, kahve ve gazlı içecek tüketiminin kulak sağlığı ile ilgili farklı sorunlara yol açabileceğini söyledi.

Odyoloji Uzmanı Nur Baykal, insanları diğer canlılardan ayıran en önemli özelliğin dil, yani konuşma becerisi olduğunu belirtti. Konuşmanın gelişmesi için tek şartın sağlıklı işitme olduğunu söyleyen Baykal, "İşitme sadece dil gelişimi açısından değil, beyin gelişimi ve bilişsel becerilerin gelişimi açısından da çok önemli. Nasıl ki yaşamın ilk aylarında duyma yetisi olmayan bebekler konuşmayı geliştiremezse, yaşamın ilerleyen dönemlerinde duyma yetisini kaybeden veya işitmesi yaşa bağlı azalan bireylerin de duyamadıkları için toplum içinde bulunmaktan yavaş yavaş kaçındıkları ve iletişimi kesme yoluna gidip içlerine kapandıkları bilinen bir gerçektir. Bu durum depresyon ve Alzheimer gibi farklı problemlerin ortaya çıkmasına veya hızlı ilerlemesine yol açmaktadır. Bu nedenle, yeni doğan bebeklere yapılan işitme taramaları ile sorunun en erken biçimde tanılanması ve gereken rehabilitasyonun konuşma öğrenilmeden önceki dönemde yapılması gereklidir" diye konuştu.

Haberin Devamı

'KULAK SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMLİ'

Mevcut işitmenin korunmasının da önemli olduğunu kaydeden Baykal, günümüzde elektronik cihazların yaygın kullanımının küçük yaşlarda itibaren yoğun bir biçimde yüksek sesli müzik dinleme veya film seyretme gibi aktivitelerin yaygınlaştığına dikkat çekti. Uzun süreli yüksek sese maruz kalmanın kalıcı işitme kayıplarına yol açtığını vurgulayan Baykal, "Yüksek sesin olduğu iş ortamlarında kulak tıkacı kullanmanı önemi malumdur. Enfeksiyon durumlarında gereken tedavilere ertelemeden başlanması, rastgele ilaç alınmaması, rüzgâr, toz, soğuk gibi durumlarda kulakların kapatılması, kulak sağlığı açısından önemlidir. Aşırı tuz, çay, kahve ve gazlı içeceklerin tüketilmesi de kulakla ilgili farklı sorunlara yol açabileceğinden, dikkatle tüketilmelidir. Bu tür içecekleri aşırı tüketmek kulak sıvısındaki artış, uğultu, çınlama gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kulak aynı zamanda denge merkezi olduğu için baş dönmelerine ve dengesizliğe neden olabilir" dedi.

Haberin Devamı

'RAHAT KULLANILAN CİHAZLAR VAR'

Baykal, işitme sorunu yaşayanların tıbbi tedavi veya gerekirse uzman önerileri doğrultusunda alacakları işitme cihazı kullanmalarının yaşam kaliteleri açısından hayati öneme sahip olduğunu belirtti. Toplumda işitme cihazı kullanma konusunda halen tereddütlerin olduğunu kaydeden Baykal, ilerleyen teknoloji ile estetik açıdan görülmeyen ve sesleri doğal kılan son derece rahat kullanılan cihazların olduğunu bildirdi.