Gündem UBER nedir? UBER şoföründen Birgül Ekinci adlı yolcuya darp

UBER nedir? UBER şoföründen Birgül Ekinci adlı yolcuya darp

Paylaş
UBER nedir? UBER şoföründen Birgül Ekinci adlı yolcuya darp

UBER taksi uygulaması ülkemizde kullanılmasıyla birlikte bayağı bir gündem olmuş, sarı taksi şoförleri UBER'e tepki göstermişti. Hatta, UBER şoferleri zaman zaman şiddete maruz kalmışlardı. Bu sefer UBER'in gündeme gelmesinin nedeni bir şoförün kadın yolcuya uyguladığı şiddet...

Birgül Ekinci ve kızı iddiaya göre UBER uygulamasından taksi çağırıp Atatürk Havalimanı'na gitmek istedi. Ardından da yola koyulup araçla havalimanı girişine kadar geldiler. Fakat burada "erken indirme" tartışması çıktı ve 24 yaşındaki M.Ü., Birgül Ekinci ve kızını darp etti.

Birgül Ekinci burnundan darbe aldı ve yol kenarına fırlatıldı. O sırada Atatürk Havalimanı durağında çalışan taksi şoförü Murat Tağu kadına yardım etti. Ekinci olay hakkında açıklama yapmazken sadece olayı doğrulayıp UBER şoförüyle tartıştığını söyledi. Kızı ise uçağa polis eşiliğinde giderken konu hakkında konuşmadı.



Atatürk Havalimanı taksi şoförü Murat Tağu ise "Aracın önünde durduğumda bir kız gelip yardım istedi. Uber sürücüsü, VIP bir araçtı. Resimleri de hatta bende mevcuttu.

Ben kızla ilgilenirken hanımefendiyi olduğu gibi araçtan bariyerlerin üzerine attı. Resim ve görüntüleri mevcut. İnsanlık dışı bir durum. Bir insanın yapabileceği bir şey değil. Ben denk geldim. İnsanlar güvenip itibar ediyorlar. Sürücüyü tarif edebilirim. Sürücü kaçtı. Hatta beni de araçla beraber bir şerit sürekledi. Az daha ben de kazaya maruz kalabilirdim. İstinye'den binmişler. Havalimanına kadar gelecekler. Bulundukları istikamete kadar 250 lira istenmiş. Hanımefendi itiraz edince, 'Ben havalimanına girmiyorum. Girersem bana ceza uygulayacaklar" demiş. Bütün sıkıntı fazla para istemekten dolayı." diye açıklama yaptı.

ŞOFÖR UBER'DEN KOVULDU

Birgül Ekinci'yi darp eden 24 yaşındaki M.Ü. gözaltına alındı.

Olaya karışan UBER şoförünü tadınıdığını söyleyen başka bir Uber şoförü “UBER araçlarda ‘katlama’ sistemi var. Örneğin söz konusu mesafe 150 lira tutuyor. Yoğun saatlerde aynı mesafenin ücreti artıyor. Bu mesafeyi sistem hesaplıyor" dedi.

Ücretin 220 lira tuttuğunu, yolcunun hakaret ettiğini savunan Uber şoförü, "Olaya karışan şoförü tanıyoruz. Şoför arkadaş yolcuyu indirmek istemiş. Sonra inmeyince galiba zorla indirmiş. Bir de darp ettiğini düşünüyoruz. Şoför arkadaşımız olaydan sonra gözaltına alındı. İfadesinde ‘ben vurmadım, inerken düşmüş’ dedi. Bizim anladığımız bilgi kadını darp ettiği yönündedir. Olayın ardından hemen araç sürücüsü sistemden çıkarıldı. Bir daha Uber araçlarında çalışamayacak. Bir kadının darp edilmesi kabul edilemez”

UBER NEDİR?

Uber, bir akıllı telefon uygulamasıdır. Telefona yüklendikten sonra kullanıcılara gidecekleri yerlere kadar eşlik edecek ulaşım aracını tespit etme, bulma, çağırma, fiyatını ve güzergahını belirleme hizmeti vermektedir. Kullanıcı gideceği yere taksi, lüks araç, tekne ya da herhangi bir araç ile gitme seçeneklerine sahip olabiliyor.

Nereye gidileceği ilk etapta sisteme yazıldığı için şoföre nereye gideceğinizi tarif etmekle uğraşmaya gerek kalmıyorç Uber ulaşım hizmeti kredi kartı ile döeme imkanı sağladığı için nakit para bulundurma zorunluluğunu da ortadan kaldırmış oluyor. Araç arayanlar ile araç sahiplerini buluşturan sistem Uber, dünyada İstanbul ile birlikte 315 ülkede hizmet veriyor.Yaklaşık 1 yıldır İstanbul'da kullanılmakta olan Uber, önümüzdeki yaz Çeşme ve Bodrum'da özel tekne bulma ve çağırma seçenekleriyle hizmet vermeye hazırlanıyor.

UBER UYGUAMASININ FARKLARI NEDİR?

ABD'li Uber şirketi akıllı telefonlara indirilen uygulama üzerinden taksi ya da lüks araç, hatta tekne hizmeti sağlıyor. Araca ihtiyacı olanlar ile araç sahibi olanları biraraya getiren uyglama, normal taksi ve toplu taşıma hizmetlerinden bazı farklılıklar gösyeriyor.

Öncelikle kullanıcı gideceği yeri ve aracı sistem üzerinden seçip belirleyebiliyor. Gideceği yeri tarif etmesine gerek kalmamakla birlikte, ne kadar sürede gidebileceğini de görebiliyor. Aynı zamanda gideceği aracı ve şoförü de kendisi seçebiliyor.


Ödeme kredi kartı ile de yapılabiliyor. Yolcunun yanında nakit taşıma zorunluluğu kalmamış oluyor.

UBER NASIL KULLANILIR?

Uber’i kullanmak için ilk olarak hizmete üye olmak gerekiyor. Dilerseniz Uber.com sitesinden, dilerseniz de Android veya iPhone uygulamasından üye olabiliyorsunuz. Sonrasında bir araca ihtiyaç duyduğunuzda, uygulama üzerinden alınmak istediğiniz konumu seçiyorsunuz. Konumunuza göre araç talep ettiğinizde, bir sürücü talebinizi üstleniyor.