Spor 'Üç büyükler' 1 milyar TL borçlu

'Üç büyükler' 1 milyar TL borçlu

Paylaş
'Üç büyükler' 1 milyar TL borçlu

Şike soruşturmasıyla zor günler geçiren Türk futbolu, büyük kulüplerin toplamda 1 milyar lirayı bulan borç sorunuyla da karşı karşıya

Üç büyükler arasında Beşiktaş, yaklaşık 363 milyon lirayla en borçlu kulüp olurken, Galatasaray 264, Fenerbahçe ise 235 milyon liralık borca sahip.

2014-2015 sezonunda uygulanacak UEFA Finansal Fair Play kriterlerine göre kulüplere denk bütçe zorunluluğu getirilmesi, gözleri Türk takımlarının borçlarına çevirdi.

Mali şeffaflık anlamında Avrupa’nın gerisinden gelen Türk futbolunda, Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor’un borçlarının toplamı 1 milyar lirayı buluyor.

BEŞİKTAŞ 228 MİLYON TL'Yİ KISA VADEDE ÖDEMEK ZORUNDA

Kulüpten alınan bilgiye göre, Beşiktaş 228 milyon lirası kısa vadeli, 134 milyon lirası ise uzun vadeli olmak üzere yaklaşık 363 milyon liralık borcuyla üç büyükler arasında en borçlu kulüp olurken, Karakartal’ı 264 milyon lirayla Galatasaray takip ediyor.

Fenerbahçe 235 milyon liralık borca sahipken, Trabzonspor’un borcu ise 90 milyon lira civarında bulunuyor. Kulüp borçlarının büyük kısmını banka borçları oluştururken, Fulya Plaza’nın kira gelirlerini Futbol AŞ’nin borçları için bankalara temlik eden Beşiktaş’ta, borçların tamamının ödenmesi için yaklaşık 15 milyon Euro'luk bonservisiyle 10 Quaresma’nın olması gerekiyor.

Ünal Aysal’ın başkanlığa seçilmesiyle önceki dönemlerden kalan borçlarını yapılandırıp borcunu 264 milyon liraya düşüren Galatasaray’da ise borçların karşılanması için 9 milyon Euro'luk bonservis bedeliyle 12 Elmander olması gerekiyor.

Futbol Ekonomisti Tuğrul Aksar, kulüplerin borçlarının temelinin 90’lı yıllara kadar uzandığını belirterek, borçların büyük kısmını banka borçları, diğer kısmını ise yöneticilere olan borçların oluşturduğunu söyledi.

İktisat kurallarının aksine futbolda gelirler arttıkça verimlilik ve karlılık düşüp, borçlanmanın arttığını savunan Aksar, bunun da başlıca nedeninin popülist ve kontrolsüz transfer harcamaları olduğunu dile getirdi.

FİNANSAL FAİR PLAY

Avrupa kulüp futbolunun uzun vadede kalıcılığı korumak, transfer ücretleri ve maaşlar üzerindeki baskıyı azaltmak ve enflasyonist etkiyi sınırlamak için UEFA İcra Kurulu’nca 2009’da kabul edilen Finansal Fair Play, kulüplere uyması gereken bir takım zorunluluklar getiriyor.

Buna göre, "yöneticiler kulüp için ceplerinden harcama yapamayacak, kulübün toplam borcu, toplam gelirinin yüzde 100’ünü geçemeyecek, yöneticiler borçları 2012-13 sezonuna kadar ödemek" durumunda kalacak.

Bu kurallara uymayan kulüplere UEFA organizasyonlarına katılmamadan, para cezasına kadar birçok yaptırım uygulanacak.

Haberin Devamı