Gündem 'Üç fidan' anılıyor

'Üç fidan' anılıyor

Paylaş
'Üç fidan' anılıyor

1968 kuşağının devrimci gençlik önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idamlarının 38. yılında anılıyor

ANKARA:

Karşıyaka Mezarlığı’nda Devrimci 78’liler Federasyonu, 68’liler Dayanışma Derneği, 78’liler Girişimi, Ankara Halkevleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi Bektaşi Federasyonu, Devrimci Hareket, ESP, ÖDP, SDP, Sosyalist Parti ve TKP ortak bir anma töreni düzenledi. Etkinliğe diğer bazı siyasi partiler, sivil toplum örgütü temsilcileri ile öğrencilerin katıldı. Gezmiş ve yol arkadaşlarının avukatı Halit Çelenk ise bu yıl rahatsızlığı dolayısıyla anma törenine katılmadı.

Öte yandan “Denizlerden Fikri Sönmez"e başlıklı anma etkinlikleri kapsamında yarın saat 18.00’de ÖDP Batıkent İlçe Binası’nda sinevizyon gösterisi ve müzik dinletisi, 8 Mayıs Cumartesi Günü Saat 14.00’te ÖDP Sincan İlçe Binası’nda Mahmut Memdul Uyan ile söyleşi, 9 Mayıs Pazar günü saat 18.00’de de ÖDP Keçiören Dayanışma Evi’nde Mehmet Ali Yılmaz’la söyleşi etkinlikleri gerçekleştirilecek.

CHP’DEN DENİZLER İÇİN YÜRÜYÜŞ

CHP Ankara İl Örgütü de Ankara'da meşaleli bir yürüyüş düzenleyecek.

Gezmiş, Aslan ve İnan’ı anmak için düzenlenecek olan meşaleli yürüyüş, saat 19.30’da Güvenpark’taki CHP Ankara İl Başkanlığı binasının önünden başlayacak ve Sakarya Caddesi’nde sona erecek. CHP Ankara İl Örgütü, meşaleli yürüyüşten sonra Sakarya Caddesi’nde sergi açacak ve film gösterimi yapacak.

İSTANBUL:

CUMOK üyeleri 'Üç fidan'ı Dolmabahçe Meydanı'nda öğle saatlerinde andı. Grup, denize karanfiller bıraktı.

TKP de Deniz'leri Galatasaray Lisesi'nden Dolmabahçe'ye yapacakları yürüyüşle anacak. Yürüyüşün ardından Dolmabahçe Meydanı'nda miting düzenlenecek.

68'liler Vakfı da yarın saat 20.00'de Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde ''3 Fidan'ı anıyoruz'' etkinliğini gerçekleştirecek.

ABD KONSOLOSLUĞU ÖNÜNDE PROTESTO

Öğrenci Kollektifi üyesi 10 kişi bugün saat 10.00 sıralarında ABD'nin İstinye'deki İstanbul Başkonsolosluğu önünde protesto gösterisi yaptı. Grup, üzerinde Deniz Gezmiş'in bir portresinin olduğu pankartı açtı. Göstericiler ABD bayrağını yaktı ve başkonsolosluk bahçesine yumurta attı. Göstericiler iki de meşale yaktı.

MERSİN:

Saat 18.30'da Mersin Cemevi'nde Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız'ın katılacağı söyleşi düzenlenecek.

Etkinlikler 9 Mayıs'ta da devam edecek. 11.00'de 68'liler Barış ve Kardeşlik Ormanı'ndaki Nazım Hikmet Anıtı'nın açılışı yapılacak.Açılışa, Nazım Hikmet Vakfı Başkanı, sanatçı Rutkay Aziz, Mehmet Ali Alabora'nın yanısıra BDP Milletvekili Akın Birdal da katılacak. Etkinlikler, yazarlar Aydın Çubukçu, Eşber Yağmurdereli, Adil Okay ve Ömer Öneren'in katılacağı söyleşiler, tiyatro gösterileri ve müzik dinletileriyle sürecek.

BURSA:

ÜÇ FİDAN ANITI'NA SALDIRI

Bursa’da merkez Nilüfer Belediyesi'nin yaptırdığı Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan’ı simgeleyen ‘Üç Fidan Anıtı’önceki gece saldırıya uğradı. Anıta sprey boya sıkan kişiler, kesici aletle de tahrip etti.

ANITTA AÇILIŞ ÖNCESİ İLK ANMA

‘Üç Fidan Anıtı’nda açılış öncesi ilk anma töreni sabaha karşı gerçekleştirildi. Önceki gece sprey boya sıkılıp, kesici aletlerle zarar verilen anıt önüne aralarında Deniz Gezmiş’in ağabeyi Bora Gezmiş ve CHP İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek’in de bulunduğu topluluk tarafından fidan dikildi.

Heykeltıraş Eşber Karayalçın’a yaptırılan anıt önünde Deniz Gezmiş’in ağabeyi Bora Gezmiş, CHP İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek, aynı davada yargılanan ve Bursa’da gazetecilik yapan Hacı Tonak ile Nilüfer Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Bozbey’in de aralarında bulunduğu yaklaşık 50 kişi toplandı. Bugün saat 19.30’da resmi açılışı yapılacak anıt önünde bir araya gelen grup, Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan’ın anısına birer fidan dikti.

DENİZLİ:

DENİZ GEZMİŞ'İN ABİSİ GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

6 Mayıs 1972 tarihinde idam edilen Deniz Gezmiş’in ağabeyi 66 yaşındaki Bora Gezmiş, Denizli’de dün düzenlenen panelde üniversite öğrencileriyle buluştu. Ağabey Gezmiş, “Her geçen gün Deniz'e olan özlemimiz artıyor” diyerek gözyaşı döktü.

Deniz’in mahkemeye çıktığında ‘pişmanım’ sözünü kullanması halinde asılmayacağını hatırlatan Bora Gezmiş, “Babamla birlikte, kendisiyle defalarca konuştuk. Ama mahkemede ‘pişmanım’ kelimesini kullanmadı. Biz onu teselli edeceğimiz yerde o bizi teselli etti. Her geçen gün Deniz'e olan özlemimiz artıyor. Eskiden ağlamazdım ama 66 yaşına geldim artık yaşlandım. Gençken ağlamazdım, artık Deniz aklıma gelince ağlıyorum” diye konuştu.

(Hürriyet)

4