Gündem Ücretlerine zam isteyen madencilerin eylemi sürüyor

Ücretlerine zam isteyen madencilerin eylemi sürüyor

Paylaş
Ücretlerine zam isteyen madencilerin eylemi sürüyor

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinin Gökçeler beldesinde özel bir firmada çalışan 800 maden işçisinin ocaklara girmeme eylemi, eşleri ve çocuklarının desteğiyle sürüyor

Beldede 4 gün önce 700-1000 lira olan ücretleri ile sosyal haklarının iyileştirilmesine yönelik taleplerinin kabul edilmemesi üzerine üretime ara veren maden işçileri, işverenin talebi üzerine bugün yapılan görüşmeden de sonuç alamayınca eylemlerini sürdürme kararı aldı. İşçi aileleri ve yakınları da iş yerlerinin önünde bekleyen madencilere destek verdi.

Haberin Devamı

İşçilerden Talip Yavuzarslan’ın eşi Ezgi Yavuzarslan yaptığı açıklamada, astım hastası 3 yaşındaki kızıyla birlikte kocasına destek vermek için eyleme katıldıklarını belirterek, "3,5 aylık hamileyim. Eşim 700 lira ücret alıyor. Bir ton kömür 440 lira, 200 lira da ev kirası verdiğimizde geçinecek paramız kalmıyor. Daha yakın zamanda bu ocaktaki göçükte 2 madenci öldü. Ne kaymakam ne de belediye başkanı destek oluyor. Birilerinin bu işçilerin arkasında durması lazım" dedi.

Ayfer Güneş de eşinin haklarını aramak için 4 gündür evine gelmediğini, 2 çocuğuyla eyleme katılarak kendisini desteklediklerini söyledi.

Madenciler, işveren taleplerini kabul edinceye kadar maden ocaklarına girmemeye kararlı olduklarını kaydetti.

EYLEM SONA ERDİ

Zonguldak’ın Ereğli İlçesi’ne bağlı Gökçeler Beldesi’ndeki HEMA Kömür İşletmeleri’ne ait maden ocağında çalışan yaklaşık 800 maden işçisinin, ücretlerine zam yapılmadığı gerekçesiyle 6 gündür sürdürdükleri iş bırakma eylemi, AK Parti Zonguldak Milletvekili Ercan Candan’ın zam sözü vermesiyle sona erdi. AK Partili Ercan Candan, Gökçeler Beldesi’nde önce HEMA yöneticileriyle bir araya gelerek işçilerin taleplerini görüştü.

Candan, daha sonra maden şirketinin önündeki çadırda eylemlerini sürdüren işçileri ziyaret ederek eylemlerini bitirmelerini istedi. Ancak işçiler, ücretlerine zam ve sosyal haklarındaki iyileştirme talepleri yerine getirilinceye kadar ocağa girmeyeceklerini söyledi. Bunun üzerine Candan, şirket yöneticileri ve işçilerin aralarında seçtikleri 5 temsilci ile şirket binasında bir araya geldi.

Görüşmenin ardından yeniden işçilerin karşısına geçen Ercan Candan, şirketin ocak ayında ücretlere zam yapacağı sözünü verdi. Zam miktarının ne kadar olacağını bilmediğini belirten Candan, kömür istihkakı gibi diğer sosyal haklarda da iyileştirmeler olacağını belirtti. Bunun üzerine eylemi bitiren işçiler, ocağa girerek işbaşı yaptı.

Haberin Devamı