Gündem 'Ücretli öğretmenlik' formülü

'Ücretli öğretmenlik' formülü

Paylaş
'Ücretli öğretmenlik' formülü

KPSS skandalı nedeniyle atamalar durdurulunca, Bakanlık öğretmen açığına ara bir çözüm buldu: Ücretli öğretmenlik

Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) kopya çekildiği iddiaları öğretmen atamalarını durdurdu. 20 Eylül'de yeni eğitim-öğretim sisteminin başlayacak olması da MEB'i sıkıntıya soktu. Bakanlık öğretmen açığına ara bir çözüm buldu: Ücretli öğretmenlik.

Haberin Devamı

MEB, KPSS'ye yönelik iddialarla ilgili durum netleşinceye kadar 31 Ağustos 2010'da yapılması planlanan öğretmen atamalarını ertelemişti. Yeni eğitim-öğretim yılının 20 Eylül'de başlayacak olması ve durumun bu tarihten önce netlik kazanmaması okullarda öğretmen açığının nasıl kapatılacağı sorusunu gündeme getirdi.

KPSS ile ilgili soruşturmaların tamamlanmasını bekleyen Bakanlık, eğer süreç 20 Eylül'den sonraya sarkarsa “ücretli öğretmenlik” sistemini uygulamaya koyacak.

Bu çerçevede il milli eğitim müdürlükleri, öğretmen ihtiyaçlarını ücretli öğretmenlik yoluyla giderecek. Uzun yıllardır zaman zaman öğretmen açığının giderilmesi amacıyla uygulanan bu sistemin yasal dayanağını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 89. maddesi oluşturuyor.

Haberin Devamı

Söz konusu maddede, “Her derecedeki eğitim ve öğretim kurumları ile üniversite ve akademi (Askeri akademiler dahil), okul kurs veya yaygın eğitim yapan kurumlarda vb. kuruluşlarda öğretmen veya öğretim üyesi bulunmaması halinde öğretmenlere, öğretim üyelerine veya diğer memurlara veyahut açıktan atanacaklara ücret ile ek ders görevi verilebilir” hükmü yer alıyor.


Bu hüküm çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı'nın çıkardığı “Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar”da, ders ücreti karşılığı görevlendirmelerle ilgili olarak bazı kurallar belirlendi.

AYLIK 842 TL

Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar'a göre, öğretmen sayısının yetersiz olması halinde yükseköğrenim görmüş kişiler ücretli öğretmenlik yapabiliyor.

Bu karar kapsamındaki yönetici ve öğretmenler dışındaki resmi görevliler ile sınıf öğretmenlerine ilköğretim okullarının 6, 7 ve 8. sınıflarında, orta öğretim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 8 saate kadar; resmi görevi bulunmayanlar ile emeklilere, okul öncesi, ilköğretim, orta öğretim, özel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 30 saate kadar ek ders görevi verilebiliyor.

İlgili mevzuatında belirtilen esaslara göre uzman ve usta öğretici olarak nitelendirilenlerden resmi görevi bulunanlara haftada 10, resmi görevi bulunmayanlara haftada 40 saate kadar okul öncesi, mesleki ve teknik orta öğretim, özel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders görevi yaptırılabiliyor.

Haberin Devamı

Ücretli öğretmen görevlendirme işlemleri il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerince yapılıyor. Görevlendirilenlerin 7,5 saati 1 gün hesabıyla değerlendirilerek Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilişkilendiriliyor.

Görevlendirilenlerin birim ek ders ücreti tutarı brüt 8.32 TL, net: 7.02 TL olarak hesaplandı. Bunlardan haftada 30 saat ders okutanların bir ayda alacağı net ücret 842.4 TL'yi buluyor. Bu konumda olanların o aya ilişkin sigorta kesintisi de 16 gün üzerinden işlem görüyor.

(AA)