Siyaset 'Ucubeyi heykel için söyledim, yıkılmalı'
Paylaş
'Ucubeyi heykel için söyledim, yıkılmalı'

Başbakan, Kars'taki konuşmasındaki 'ucube' ifadesini heykel için kullandığını ve heykelin yıkılması gerektiğini söyledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'İnsanlık Anıtı' adlı heykel çalışmasına yönelik açıklamalarının ardından Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ‘ucube heykel’ tartışmalarıyla ilgili olarak, "Sanıyorum biraz haksız ve abartılı bir yorum oldu. Ben Kars gezisinde Başbakan ile birlikteydim, Başbakanın ağzından hiç bir mekanda heykel sözü çıkmadı," diye konuşmuş ve Başbakan'ın böyle bir ifade kullanmadığını söylemişti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, 'Başbakan heykel için ucube demedi' sözleri bizzat Başbakan Erdoğan tarafından yalanlanan Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın şimdi ne yapacağını merak ettiğini belirtti.

>> TURİZM BAKANI BÖYLE YALANLAMIŞTI

Türkiye'de bu tartışmalar sürerken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Kuveyt ve Katar gezisinin sonunda, Kars’taki heykel tartışmasından Hizbullah tahliyelerine kadar gündeme ilişkin konularda önemli açıklamalarda bulundu.

Hürriyet gazetesinin haberine göre Kars’taki heykel tartışmasına, “Ucubeyi heykel için söyledim” diyerek son noktayı koyan Erdoğan, Yargıtay’ın dosya yükü şikâyeti içinse Mecelle’den örnek verdi ve “Ehemmi mühimme tercih olunmalı” dedi.Erdoğan gazetecilerin sorularına şu yanıtları verdi:

HEYKELİN İÇERİĞİ İLE İLGİLENMİYORUM

Ucube ifadesini heykel için mi çevresindeki gecekondular için mi kullandınız?

Heykel için kullandım. Oradaki olayı değerlendirenler, Televizyonlara çıkanlar, o heykeli ve yeri gidip görmemişler. Belediye Başkanı sıfatıyla söylüyorum. Heykelin olduğu yerde tarihi eserler var. Heykelin içeriği ile ilgilenmiyorum. Heykelin ne olduğunu az çok bilirim. Heykel ile ilgili takdir yetkisi kullanmak için illa güzel sanatlar mezunu olmak şart değil. Şarkı türkü için yoldan geçen vatandaşa ‘Beğendin mi?’ diye soruyorlar. Konservatuar mezunu musun diye sormuyorlar. O arkadaş (Kars Ak Parti eski Belediye Başkanı) neden yeniden aday yapılmadı? Çünkü aradığımız vasıflar o arkadaşta yoktu. Muhafazakâr demokrat anlayışımıza uymadığı için bir daha aday gösterilmedi.

YIKILSIN KARARI VAR

O heykelin bulunduğu yeri biz iktidara geldiğimizde temizlemeye başladık. Kamulaştırmalarla Seyyid Hasan el Harakani türbesi ve camisi ortaya çıkarıldı. Caminin kubbesi ile heykelin bulunduğu tepenin yüksekliği adeta eşit. Üzerine bir de 48 metrelik heykel var. Tarihi eseri gölgeleyecek bir inşaata izin veremezsiniz. O heykel yapılmaya başlandığında Belediye Başkanı’nı uyardım. Nitekim Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ‘Yıkılsın’ kararı verdi. Belediye Başkanı uygulamakla sorumlu.

DERS VERMEYE KALKIYORLAR

Bugün konuşanların tarihe, sanata saygıları yok. Bize sanat dersi vermeye kalkıyorlar. Ama ben belediye başkanıyken Karacaahmet’te 106 tarihi mezar ve mezar taşı söküldü. Ben yapılmak istenen cemevi için 46 ayrı yer gösterdim. Ama dediler ki, ‘Bizi mezara gömersiniz, ama engelleyemezsiniz.’ İnşaatı dozerlerle yıkmaya başladık. O dönemin başbakanı, İstanbul Valisi’ni aradı ve durdurdu. Allah’tan resimleri çekmiştik. Başkanlıktan sonra cezaevindeyken, tarihi eserleri yıktırmaktan hakkımda dava açıldı. Avukatım resimleri dosyaya koydu, beraat ettim.

Haberin Devamı