Yaşam Ukrayna'dan sonra ilk kez Bartın'da ortaya çıktı!

Ukrayna'dan sonra ilk kez Bartın'da ortaya çıktı!

Paylaş
Ukrayna'dan sonra ilk kez Bartın'da ortaya çıktı!

Genellikle Asya ülkelerinde görülen "Erschoviella musculana" isimli ceviz zararlısı türü, Bartın'da yapılan çalışmalarda tespit edildi. Türkiye, Avrupa'da Ukrayna'dan sonra ikinci görüldüğü ülke.

Bartın Üniversitesi ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nce yürütülen saha çalışmaları kapsamında rastlanan ceviz zararlısı böcek türü, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan ve İran'da varlık gösteriyor.

Haberin Devamı

"Asya Ceviz Güvesi" olarak isimlendirilen ceviz zararlısı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın karantina listesinde yer alıyor.

Zararlının önlenmesi için çeşitli mücadele yöntemleri ve bu türün doğal düşmanlarının tespit çalışmaları sürüyor.

Türkiye'nin, bu zararlının Avrupa'da Ukrayna'dan sonra görüldüğü ikinci ülke olduğu belirtiliyor.

Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Yafes Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kesin ve ayrıntılı yapılan araştırmalar sonucunda böceğin Türkiye için yeni bir ceviz zararlısı olduğunu tespit ettiklerini bildirdi.

Türün, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca da karantina listesine alındığını aktaran Yıldız, "Bu zararlıyı ülkemizde ilk kez Bartın'da tespit etmiş olduk. Ülkemiz ceviz üretiminde dünya sıralamasına göre dördüncü sırada ve önemli bir sıralamaya sahibiz. Bu böcek, öncelikli olarak taze sürgünlerde, meyvede, ceviz kütüklerinde yaygındır ve taşınabilmektedir." diye konuştu.

Haberin Devamı

Yıldız, halihazırda yaptıkları çalışmalarla bu zararı en aza indirgemeyi, biyolojik ve farklı mücadele yöntemleri ile bu türün doğal düşmanlarını tespit etmeye çalıştıklarını belirterek, zararlının, birkaç doğal düşmanını tespit ettiklerini anlattı.