Türkiye (Son Dakika) Uludağ'da kayıp dağcıları arama çalışmaları devam ediyor

Uludağ'da kayıp dağcıları arama çalışmaları devam ediyor

Paylaş
Uludağ'da kayıp dağcıları arama çalışmaları devam ediyor

Uludağ'da kaybolan ve 1 Aralık'tan beri haber alınamayan Mert Alparslan ve Efe Sarp'ı arama çalışmaları sürüyor. Şimdiye kadar kayıp dağcılardan Efe Sarp'a ait olduğu belirlenen kırmızı mont, yeşil bere, anahtar ve iki dağcılık batonu bulundu. Kayıp dağcılardan Mert Alparslan'ın eşi paylaştığı bir mesaj daha paylaştı.

Uludağ'da 1 Aralık Pazar gecesi zirve tırmanışı yaparken kaybolan amatör dağcılar Mert Alpaslan (31) ve Efe Sarp'ı (37) arama çalışmaları sürerken, ekipler bu sabah ilk ize rastlandı. Uludağ'ın kuzeybatısındaki dere yatağında Efe Sarp'a ait olduğu belirlenen kırmızı mont, yeşil bere ve anahtar bulundu. Bölgeye özel savunma sanayinde üretilen termal görüşlü drone gönderildi. Bu dronenin Türkiye’de tek olduğu ve büyük doğa olaylarında kar altını, toprak altını ve su altını görebildiği öğrenildi.

Haberin Devamı

260 kişiyle arama kurtarma çalışması başlatıldı

İstanbul'dan Uludağ'a 1 Aralık Pazar sabahı gelen amatör dağcılar Mert Alparslan ve Efe Sarp, 34 SK 2280 plakalı otomobillerini Uludağ Jandarma Karakol Komutanlığı'nın önüne park edip zirve tırmanışına geçti. Dağcılar sisin etkili olduğu bölgede, hava kararınca yollarını kaybetti. Aileleri Alparslan ve Sarp'a ulaşamayınca jandarmaya haber verdi. Bunun üzerine aynı gün saat 23.00 sıralarında Jandarma Arama Kurtarma (JAK), Jandarma Özel Harekat (JÖH), AFAD, BAKUT, İHH, AKUT ve Nilüfer Arama Kurtarma (NAK) ekiplerinden oluşan 260 kişiyle arama- kurtarma çalışması başlatıldı. Aramalar Uludağ'ın Yedigöller, Maden, Saitiabat, Çobankaya, Sarıalan, Alaçam bölgelerinde yoğunlaştırıldı.

6 farklı bölgede çalışmalar sürdürülüyor

İki dağcıyı arama-kurtarma çalışmaları, kar kalınlığının 1 metreye ulaştığı bölgede sürüyor. Jandarma Genel Komutanlığı'na ait insanlı keşif uçağı ve arama-kurtarma helikopteri, Uludağ semalarında havadan tarama faaliyeti gerçekleştiriyor. 260 kişilik kurtarma ekibi ise 6 farklı bölgede çalışmalarını sürdürüyor.

Haberin Devamı

Mont ve bere bulundu

Ekipler, Uludağ’ın kuzeybatı kısmında Derekızık ve Cumalıkızık’ta bulunan dere yatağında iki ize rastladı. Aynı noktada hem mont hem de montun cebinde yeşil bere ve anahtar bulundu. Kayıp dağcılardan Efe Sarp'ın İstanbul’daki evinden çıkış görüntülerini inceleyen ekipler, montun ve yeşil berenin ona ait olduğunu belirledi. Ekipler şu anda tüm arama ve kurtarma çalışmalarını Uludağ’ın kuzeybatı kısmında bulunan Derekızık ve Cumalıkızık bölgelerine yoğunlaştırdı.

Evinden çıktığı anlara ait kamera görüntülerinde de Efe Sarp’ın üzerinde kırmızı mont ve yeşil bere görülüyor. Kar kalınlığının 1 metreyi bulduğu bölgede, dere yatağında bulunan montun içinden de yeşil bere ve anahtar çıktı. Montun ve yeşil berenin Efe Sarp'a ait olduğu belirlenirken, arama ve kurtarma çalışmaları da aynı bölgede yoğunlaştırıldı. Ayrıca Efe Sarp’ın cebinden çıkan anahtarın evinin anahtarı olduğu öğrenildi.

Aram kurtarma çalışmaları devam ediyor. Aram kurtarma ekipleri çalışmalarını kırmızı montun bulunduğu bölgede yoğunlaştırdı.

Haberin Devamı

Özel termal drone kaldırıldı

Kayıp dağcıların tespit edilebilmesi amacıyla savunma sanayii sektöründe faaliyet gösteren özel bir şirket tarafından ısıya duyarlı, termal ve metalleri algılayabilen bir drone kaldırıldı. Tek seferde 2 kilometrelik alanı tarayabilen drone ile kayıp dağcılar tespit edilmeye çalışılıyor.Bu dronenin Türkiye’de tek olduğu ve büyük doğa olaylarında kar altını, toprak altını ve su altını görebildiği öğrenildi.

Uludağ'da kaybolan iki arkadaştan mont ve bere dışında bir iz yok

Bursa Valisi Canbolat, Uludağ'da kaybolan iki kişiyi arama çalışmalarında şu ana kadar Efe Sarp'a ait olduğu belirlenen mont ve bere dışında herhangi bir iz ya da bulguya rastlanmadığını söyledi.

Ekiplerin bölgede çalışmaya devam ettiğini aktaran Canbolat, "Şu ana kadar yapılan bütün çalışmalarda Efe Sarp'a ait mont dışında herhangi bir iz ve bulguya rastlanmamıştır." dedi.

Arama çalışmaları devam ediyor

Kaybolan amatör dağcılar Mert Alpaslan ve Efe Sarp’ı arama çalışmaları, sürüyor. Jandarma, oteller bölgesindeki yolu yaya ve araç trafiğine kapattı. Efe Sarp’ın montu ve beresinin bulunduğu Küreklidere Şelalesi yakınlarına alana bırakılan 40 kişilik ekip, kayıp dağcıları aradı.

Haberin Devamı

Baton kayıp dağcılara mı ait?

Yapılan arama kurtarma çalışmalarında dağcılık batonu bulundu. Batonun bir dere içine saplanmış ve donmuş halde olduğu aktarıldı. Batonun kayıp dağcılara ait olup olmadığı ise henüz belirlenemedi. Yapılan açıklamada, "Efe Sarp’a ait montun bulunduğu bölgede çalışmalarını sürdüren ekipler, yakındaki bir dere içinde saplanmış ve donmuş halde baton buldu" denildi.

İkinci baton bulundu

Uludağ'da kayıp dağcıları arama çalışmaları devam ediyor. Olumsuz hava şartları dolayısıyla arama çalışmaları sadece karadan yürütülüyor. Önceki gün bulunan derenin içine saplanmış şekildeki batonun dışında bir baton daha bulunduğu açıklandı. İkinci batonun Küreklidere şelalesi civarında bulunduğu açıklandı.

Aramalar Küreklidere mevkinde yoğunlaştı

Mert Alparslan ve Efe Sarp için İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) koordinesinde yürütülen çalışmalara bir jandarma insanlı keşif uçağı, iki helikopter, jandarma asayiş, Jandarma Özel Harekat (JÖH), Jandarma Arama Kurtarma (JAK), AFAD ile bazı sivil arama kurtarma ekipleri katılıyor.

Haberin Devamı

Ekipler çalışmalarını Efe Sarp'a ait mont ve berenin yanı sıra iki batonun (dağcıların kullandığı yürüyüş sopası) bulunduğu Küreklidere mevkisinde sürdürüyor. Aramalarda şu ana kadar başka herhangi bir ize rastlanamadığı öğrenildi.

Eşi günler sonra sessizliğini bozdu

Kayıp dağcılardan Mert Alparslan’ın eşi Burcu Alparslan’ın Twitter hesabından yaptığı paylaşım ise yürekleri dağladı. Endişeli bekleyişin 11. gününde sessizliğini bozan Burcu Alparslan, şu tweetleri paylaştı: "Sevgilimi aramaktan vazgeçmeyin ne olur. Vazgeçmeyin ne olur, azaltmayın çalışmaları yalvarıyorum. Yetkililere yalvarıyorum. Yaşıyor o, bırakmayın ne olur"

Alparslan, "Benim kocam aşkım yaşıyor biliyorum. Herkese teşekkür etmek için dönecek. Ne olur ümidinizi kesmeyin, ne olur bırakmayın onu orada ne olur" ifadelerini kullandı.

Arama- kurtarmada 16. gün

Kayıp dağcıları arama çalışmaları 16. günde de sürüyor. Uludağ'da zirve tırmanışı yaparken kaybolan amatör dağcılar Mert Alpaslan (31) ve Efe Sarp'ı (37) arama çalışmaları, 16'ncı günde de devam ediyor. Arama- kurtarma çalışmaları, dağcılara ait mont ve batonların bulunduğu Küreklidere Şelalesi yakınlarında yoğunlaştırılıyor.

Uludağ'da zirve tırmanışı yaparken kaybolan amatör dağcılar Mert Alpaslan (31) ve Efe Sarp'ı (37) arama çalışmaları 16’ncı günde de sürdürüldü. 2 dağcıya henüz ulaşılamazken kayıp dağcılardan Mert Alpaslan'ın eşi Burcu Alpaslan'ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım yürekleri dağladı. Burcu Alparslan paylaşımında, “Sevginin olduğu yerde ümitsizlik olmaz. Sabırla bekliyorum” yazdı.

Kayıp dağcılardan Mert Alpaslan’ın eşi Burcu Alpaslan ise sosyal medya hesabından yeni bir paylaşım yaparak, eşini sabırla beklediğini yazdı. Burcu Alpaslan, paylaşımda, “Sevginin olduğu yerde ümitsizlik olmaz. Sabırla bekliyorum” dedi.