Siyaset Unakıtan'a dünürü böbrek verecek
Paylaş
Unakıtan'a dünürü böbrek verecek

Canlı vericiden böbrek nakli olmayı bekleyen Kemal Unakıtan'a, 30 yıllık dostu olan dünürü Ali Rıza Üstün böbrek verecek

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi Enstitüsü VIP servisinde 8 gündür yatan Maliye eski Bakanı Kemal Unakıtan’ın böbrek nakli olabilmesi için Etik Kurul’da verilmesi gereken 'olur’ kararı dün çıktı. Hastanede diyalize giren ve kalp kontrolleri yapılan eski bakan Kemal Unakıtan dün öğle saatlerinde Antalya İl Sağlık Müdürlüğü’nde toplanan Etik Kurul üyelerinin karşısına çıkmadı. Antalya İl Sağlık Müdürlüğü’nde dün saat 14.00’te toplanan 7 kişilik Etik Kurul’a diyalize girdiği ve ayağa kalkamadığı yönünde rapor gönderen Unakıtan, hastaneden ayrılmadı.

Haberin Devamı

'YARIN YAPILACAK'

Kemal Unakıtan’ın mazaretini kabul eden Etik Kurul, Unakıtan’a böbreğini bağışlayan dünürü Ali Rıza Üstün’ün ekonomik ve sosyal şartlarını inceledi. Yaklaşık yarım saat süren Etik Kurul toplantısında üyeler Kemal Unakıtan’ın dünürü ve aynı zamanda 30 yıllık dostu Ali Rıza Üstün’den böbrek nakli olmasında bir sakınca görmedi ve ameliyat için ’olur’ kararı verdi. Kurul kararı üniversite hastanesine gönderilirken, Kemal Unakatın’a böbrek naklinin yarın yapılabileceği belirtildi.

'AMELİYATIN ZAMANINI HASTANE BELİRLER'

Antalya İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin, Etik Kurul’un dün toplandığını ve Kemal Unakıtan dosyasıyla ilgili olarak olumlu karar verdiğini söyledi. Bilgin, böbreğin kimden alınacağı konusundaki sorusu üzerine, "Biz alanla verenin kim olduğunu bilmeyiz. Bunu Etik Kurul bilir. Zaten bilsek de hasta mahremiyetinden dolayı söylemek istemeyiz. Etik Kurulu, organın verilmesinin etik olup olmadığına bakar" dedi. Bilgin, Kemal Unakıtan ile ilgili kararın ekli dosyasıyla birlikte Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne gönderildiğini belirtti. Antalya’da Etik Kurul’un haftada iki kez toplandığını, Kurul’da Baro’dan bir avukat, Emniyet Müdürlüğü, Akdeniz Üniversitesi ile Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden temsilcilerin yer aldığına işaret eden Bilgin, "Organ nakli ile ilgili başvurularda, etik sorun olup olmadığını inceleyen kurul, kararı ’ret’ ya da ’kabul’ olarak verip, dosyayı ilgili hastaneye gönderir. Sayın Kemal Unakıtan eski bir bakanımız ama bizim için Etik Kurul’da görüşülen herhangi bir dosya olarak önümüze geldi. Organ naklinin ne zaman yapılacağı kararı Üniversite Hastanesi’ne aittir" diye konuştu.

Haberin Devamı

'DÜNÜRÜNÜN SAĞLIK SORUNU YOK'

Etik Kurul’da görev alan Antalya Barosu avukatı Mustafa Murat Bilgin, yarım saat süren toplantıyı şöyle anlattı: "Kemal Bey’in dünürü Ali Rıza Üstün 55 yaşında, herhangi bir sağlık sorunu yok. Yarım saatlik bir görüşmemiz oldu. Ekonomik ve sosyal durumuna yönelik sorularımız oldu. Ali Rıza Bey, Kemal Bey’e böbreğini bağışladığı için mutlu. Herhangi bir gerginliği yoktu, gayet rahattı. Ameliyatla ilgili de korkusu yok. Vicdanları rahatsız etmeyecek bir karar verdik."

Haberin Devamı

İLK GELİNİNİN BABASI

Kemal Unakıtan’ın Abdullah, Zeynep ve Fatma adında 3 çocuğu bulunuyor. Unakıtan’ın ilk gelini Hilal Unakıtan’ın babası İstanbul Motor A.Ş’nin sahibi Ali Rıza Üstün, Kemal Unakıtan’ın aynı zamanda 30 yıllık dostu. Ali Rıza Üstün’ün daha önce Çin’den ithal ettiği Jinling ve Zonda marka otobüslerine amaç dışı kullanıldığı gerekçesiyle inceleme başlatılmıştı.