Gündem Üniversitede afiş soruşturmasına afişli tepki

Üniversitede afiş soruşturmasına afişli tepki

Paylaş
Üniversitede afiş soruşturmasına afişli tepki

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü asistanı Burak Üzümkesici'nin, izinsiz afiş astığı gerekçesiyle hakkında açılan soruşturma kapsamında bugün üniversite yönetimi tarafından ifadesi alındı. Soruşturmayı protesto eden öğrenciler bu sırada rektörlük girişini afişlerle donattı

Burak Üzümkesici hakkında, iddialara göre 5 Aralık 2013’deki bir eyleme davet için Mimarlık Fakültesi’nde afiş asarken, bir öğretim görevlisi tarafından fotoğraflarının çekilmesinin ardından soruşturma açıldı. Üzümkesici soruşturma kapsamında bugün, İTÜ Rektörlüğü tarafından ifade vermeye çağrıldı. Üzümkesici’ye destek için aralarında öğretim görevlileri, öğrenciler ve asistanların da bulunduğu yaklaşık 100 kişi rektörlük önünde toplandı.

Haberin Devamı

12 EYLÜL YASALARINI ARAR HALE GELDİK

İfade için rektörlüğe girmeden önce açıklama yapan Üzümkesici, pankart ve afiş astığı gerekçesiyle İTÜ’de hakkında soruşturma açılan 42. kişi olduğunu belirterek, "Üniversitede akademik özgürlüğü ve özerkliğine yönelik tehdide ’dur’ demek için buradayız. İlk olarak da bu soruşturmaların durmasını ve acilen cezaların kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz. Zira 82 Anayasasını, YÖK yasalarını savunarak yönetmeliğin ne kadar çelişkili olduğunu ortaya koymaya başlayacak duruma geldik. Yani 82 Anayasasını savunacak duruma getirilmek aslında durumun vehametini ortaya koyuyor" dedi.

ÖĞRETİM ÜYELERİ CADI AVINA ÇIKMIŞ

80’lerden sonra bile üniversitelerin, öğrencilerin ve muhalif denen öğretim üyelerinin arkasında durduğunu ifade eden Üzümkesici, "Bugün ibre tam tersine dönmüş durumda. Öğretim üyeleri yukarıdan bir emir gelmemesine rağmen ’cadı avına çıkmışlar gibi’ hissediyoruz, öyle olduğunu düşünüyoruz. Bu da bunun somut örneği. Dolayısıyla bir an önce bu soruşturmalara son verilip, hepimizin araştırma konularımıza, kamu yararına, toplum çıkarına esas yapmamız gereken faaliyetlerimize özgür düşünce ile dönmemiz gerektiğine inanıyorum. O yüzden bugün buradayız ve içeri girip bunları söylemeyi düşünüyorum" dedi.

Haberin Devamı

REKTÖRLÜK GİRİŞİNİ AFİŞLE SÜSLEDİLER

Üzümkesici rektörlükte ifade verirken, destek için toplanan eylemciler, çeşitli afişler hazırlayarak eylemlerini sürdürdü. Hazırlanan afişler rektörlük girişinde duvar ve farklı yerlere asıldı. Zaman slogan atan eylemciler, hazırladıkları ‘Soruşturma hatırası’ yazılı panonun önünde fotoğraf çektirdiler. Yaklaşık iki saat rektörlük önünde kalan eylemcilerin hazırladıkları afişler renkli görüntülere sahne oldu.

GÜVENLİK KAYDETTİ

Öte yandan, özel güvenlik eylem süresince rektörlük girişinde etten duvar ördü. Güvenlik görevlileri, eylemcilerin duvarlara afiş asmasına müdahale etmezken, bir görevli baştan sona cep telefonuyla eylemcileri ve astıkları afişleri kaydetti.

Özkan ARSLAN/DHA