Gündem Üniversitelerin özerkliği için önemli adım

Üniversitelerin özerkliği için önemli adım

Paylaş
Üniversitelerin özerkliği için önemli adım

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile üniversitelerin özerkliği ile ilgili önemli bir adım atıldı. 12 Eylül kalıntısı izin sistemi sonlandırılırken rektörlerin kadro işlemlerinin de objektif kriterlere bağlanmasının yolu açıldı.

Düzenleme ile 10 Temmuz 2018'de Resmi Gazete'de yayımlanan 2 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin "açıktan ve nakil suretiyle atama sayıları" başlıklı 11. maddesine yeni fıkra eklendi. Buna göre, öğretim elemanı kadrolarına, devlet yükseköğretim kurumları bünyesindeki birimler, önlisans, lisans ve lisansüstü programlarının sayısı, niteliği ve öğrenci sayıları ile yükseköğretim kurumunun eğitim-öğretim dışında yürüttüğü hizmetler dikkate alınarak YÖK tarafından çıkarılan norm kadro yönetmeliğine göre ilgili devlet yükseköğretim kurumunca atama yapılacak.

Haberin Devamı

Geçici madde gereğince de norm kadro yönetmeliği 60 gün içerisinde yürürlüğe konulacak. Yönetmelik yürürlüğe girinceye kadar yükseköğretim kurumları, atama yetkisini yönetmeliğin yürürlüğe girmesini beklemeden kullanabilecek.

KEYFİ KADRO DAĞITMANIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Kadro ilanına üniversiteler artık YÖK’ten izin almadan çıkacak. Bugüne dek rektörler için YÖK’ten kadro almak zorlu bir süreçti. Kadro sayı olarak alındığında da istenildiği gibi kullanılıyordu. Yeni düzenleme ile rektörler kadro için izin almayacak ama kendisine tahsis edilmiş olan kadroları norm kadro yönetmeliğine uygun kullanacak. Üniversitelerin özerkliği için önemli bir adım olarak değerlendirilen düzenleme ile rektörlerin keyfi kadro dağıtmasının da önüne geçilecek.

Haberin Devamı