Dünya Ünlü muzisyenin oğlu için AİHM önünde çadırlı eylem

Ünlü muzisyenin oğlu için AİHM önünde çadırlı eylem

Paylaş
Ünlü muzisyenin oğlu için AİHM önünde çadırlı eylem

Müzisyen Ogün Sanlısoy ve Avukat Sedef Erken'in otistik çocukları Ozan Sanlısoy'un eğitim hakkı için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) önünde çadırlı eylem düzenlendi. AİHM önüne temsili olarak kurulan küçük kamp çadırında, Trabzonlu bir ailenin otistik çocuğu Mete de bir süre oynadı. Sedef Erken, Türkiye'de özel bir anaokulu tarafından kabul edilmeyen Ozan'ın davasını iki yıldır sonuca ulaştırmayan AİHM'ye de tepki gösterdi

Otizmin getirdiği problemlerin aşılmasında eğitimin çok önemli olduğuna dikkat çeken anne Sedef Erken Türkiye'de otistikler için eğitimin yetersizliğini vurguladı. Türkiye'de otistik çocukların evlerde hapis hayatı yaşadığını dile getiren Sedef Erken, "Apartmandan atılanlar, darp edilenler. Bunlar da var." dedi. Avukat Sedef Erken, sadece kendi oğulları için değil, tüm otistik çocuklar için mücadele ettiklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Sedef Erken, engelli hakları ile ilgili bakanlıklara başvuru yaptıklarında, bu tür problemlerin gündeme gelmesi için basın desteği aramasını istediklerini aktardı.

"İNSANLARIN ÖZÜNE BAKMAYI ÖĞRETTİ"

Oğlunun hastalık sürecinde çok şeyler öğrendiğini belirten Erken, şunları söyledi: "Bir kere insanların özüne bakmayı öğretti bana. Kıyafetine, saçına, başına, nasıl göründüğüne, ne söylediğine değil, kalbine doğru bakmaya öğretti. Egonuzdan sizi yavaş yavaş sıyıran insanlar otizmliler.

Sizi tedavi ediyorlar bu anlamda. Ben, oğlumun annesi olduktan sonra çok değiştim." Davayı iki yıldır sonuca ulaştırmayan AİHM'de tepki gösteren Erken, "Küçük bir çocuğun eğitimle ilgili davasının, dünyadaki en önemli dava olması lazım.

Haberin Devamı

Çünkü çocuk büyüyor." dedi. Otizmli çocuklarının eğitimi için Trabzon’dan Almanya taşınan Timuçin ailesi, Sedef Erken’e destek olmak için Strasbourg’a geldiler. Almanya’da da bekledikleri eğitimi bulamayan Timuçin ailesi, otizmli çocuklar için özel bir eğitim sisteminin bulunmadığını söylüyor. Avrupa’nın da bu konuda yeterli olmadığını vurguluyor.