Pratik Bilgiler Uranüs gezegeni özellikleri nelerdir? Uranüs gezegeni neyi temsil eder? Uranüs hakkında bilgiler

Uranüs gezegeni özellikleri nelerdir? Uranüs gezegeni neyi temsil eder? Uranüs hakkında bilgiler

Paylaş
Uranüs gezegeni özellikleri nelerdir? Uranüs gezegeni neyi temsil eder? Uranüs hakkında bilgiler

Turkuaz renkli bir top görüntüsüne sahip olan Uranüs, 1781 yılında William Herschel tarafından keşfedilmiştir. Peki, Uranüs nasıl bir gezegendir. Uranüs gezegeni özellikleri nelerdir? Uranüs gezegeni neyi temsil eder? Uranüs hakkında bilgiler.

Uranüs dünyadan 64 kat daha büyük olan bir gezegendir. Aynı zamanda güneş sistemindeki en uzak gezegenler arasında yer alıyor. Kütlesi ve yapısı ile beraber Satürn ve Jüpiter’den sonra en büyük gezegen olarak öne çıkıyor. Adını ise eski Yunan Tanrısı Uranüs’ten almıştır ve buz devleri sınıfına girer. Peki, Uranüs nasıl bir gezegendir. Uranüs gezegeni özellikleri nelerdir? Uranüs gezegeni neyi temsil eder? Uranüs hakkında bilgiler.

Haberin Devamı

Uranüs gezegeni özellikleri nelerdir?

Uranüs, Neptün'ün hemen önünde bulunan ve güneş sistemine en uzak gezegenler arasında bulunmaktadır. Bu doğrultuda en soğuk gezegenlerden biri olarak da öne çıkıyor. Güneş etrafında bir devrini tam 84 yılda tamamlayan gezegen, uydu konusunda da oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Hatta uydu açısından 3. gezegen olduğunu söylemek mümkün. Bugüne kadar keşfedilmiş olan 27 ayrı uydusu bulunur.

Uranüs parlak bir gökyüzünde çıplak gözle görülebilir. Ancak bu durum daha çok küçük ve sönük bir yıldız şeklinde ortaya çıkar. Herhangi bir ısı kaynağı olmaması ile beraber bu şekildeki nadir gezegenlerden biridir. Aynı zamanda eksen eğikliği ile beraber, yüzey kısmında herhangi bir etkinlik bulunmaz. Uranüs'ün bir yılının dünya yılı açısından 85 yıl olduğunu söylemek mümkün. Yani Dünya'nın Güneş etrafında 85 yılda tamamladığı süre Uranüs için 1 yıldır. Pek çok farklı özelliği ile beraber öne çıkan gezegenler arasında yer alıyor.

Haberin Devamı
  • Kütlesi yaklaşık olarak 86.810. 300.000.000.000 milyar kilogram kadardır.
  • Dünyadan yaklaşık olarak 14 kat daha ağırdır.
  • Kütle çekimi çok güçlüdür ve yörünge hızı da oldukça fazladır.
  • Yüzey sıcaklığının yaklaşık olarak - 176 °C olduğu biliniyor.

Bu gibi daha pek çok özellikleri ile beraber Uranüs hala keşfedilmeye devam edilen en uzak gezegenler arasında yer almaktadır. Aynı zamanda üzerinde yaşam olmayan ve olması mümkün görünmeyen gezegenlerden biridir. Çevresinde keskin hatları ile beraber 13 halkaya sahiptir. Genelde 1 metre çapındaki koyu renkli kayaya benzeyen yapılar üzerinden oluşmuş halkalardır.

Gezegenin kutup bölümü güneşe bakar bir pozisyondadır ve tekerlek gibi dönüş gerçekleştirir. Özellikli olağandışı şekil dönme eksenine sahip olan Uranüs, yapılan hesaplamalar doğrultusunda kendi etrafında 18 saatte dönüşünü tamamlamaktadır. Çekirdeğin etrafında su ile beraber amonyak ile metan eşliğinde oldukça yüksek sıcaklık ile manto bulunduğu biliniyor.

Uranüs gezegeni neyi temsil eder?

Asi gezegen Uranüs, toplumun ne istediğine bakmadan, özgür ve bağımsız olmak ister. Doğum haritanızdaki konumu, kişiliğinizi yansıtan, istediğiniz güvenlik formlarını kaybetmenize neden olsa bile, inşa ettiğiniz özgür yaşam alanını gösterir.

Örneğin, çalışma evinde bulunan bir Uranüs; serbest zamanları olan, kısa vadeli ve muhtemelen sözleşmeli bir iş seçeceğiniz anlamına gelir.

Haberin Devamı