Giresun Üreticilerden fındıkta kota tepkisi

Üreticilerden fındıkta kota tepkisi

Paylaş
Üreticilerden fındıkta kota tepkisi

Üreticilerden fındıkta kota tepkisi

Hakan KABAHASANOĞLU/GİRESUN, (DHA)- GİRESUN Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) uyguladığı kota miktarı nedeniyle üreticinin bu yıl ürettiği ürünün üçte birini ofise teslim edebildiğini belirterek "Geriye kalan üçte ikisini ister istemez tüccara vermek zorunda kaldı. Bunu fırsata çeviren tekelci ve işbirlikçileri ağustos ayı sonuna kadar 16.75 lira kadar satılan fındığın kilogramını, pazara ürün akışının hızlanmasıyla birlikte 14 liraya kadar düşürdü” dedi.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, 2019 yılı fındık sezonunu değerlendirdi. TMO'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda müdahil alım kampanyasına, Fiskobirlik’in ise serbest piyasada oluşan fiyatların 25 kuruş üzerinde alımlara devam ettiğini hatırlatan Karan, serbest piyasada da şuanda fındık fiyatının 16 lira seviyesinden işlem gördüğünü belirtti. Karan, fındıkta her ne kadar bu yıl üretici karlı gibi görünse de, aslında fındığın kaymağını tekelci firma ve baronların yediğini dile getiren Karan, şöyle devam etti:

“TMO tarafından uygulanan kota miktarı nedeniyle üretici bu yıl ürettiği ürünün ancak üçte birini ofise teslim edebiliyor. Geriye kalan üçte ikisini ister istemez tüccara vermek zorunda kaldı. Bunu fırsata çeviren tekelci ve işbirlikçileri Ağustos ayı sonuna kadar 16.75 lira kadar aldığı fındığın kilogramını, pazara ürün akışının hızlanmasıyla birlikte 14 liraya kadar düşürdü. Gurbetçi ve acil ihtiyacı olan üreticilerin ürünlerini bu fiyattan aldı. Bu üreticilerin fındıklarını 14 liradan satın alanlar şimdi o fındıkları 16-17 liradan satıyor. Aradaki 3-4 lira söylediğimiz gibi tekelci firma ve fındık baronlarının cebine gitti. Kaybeden üretici ve ülkemiz oldu. Fiskobirlik’in TMO adına fındık alımına başlaması ve üreticinin pazara fındık akışını kesmesiyle birlikte serbest piyasada fındık fiyatı toparlandı ve yeniden 16 lira seviyelerine yükseldi. Üreticimiz aynı kararlılığını sürdürür birinci tercihini olumsuzluklara rağmen TMO’dan yana kullanır, fındığını emanete bırakmazsa serbest piyasada fındık fiyatı her zaman TMO’nun müdahil alım fiyatına yakın seyredecektir”

“Bazı kesim ve siyasiler tarafından bu yıl fındık rekoltesi yüksek gibi lansa edilse de, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan 776 bin ton fındık ihracat ve iç tüketim miktarına denk geliyor” ifadesinde bulunan Karan, “2019-2020 fındık ihracat ve ticaretinin sıfır stokla başladığını hatırlayacak olursak ve ihracatçıların 300 bin tonun üzerinde kendilerine bir ihracat hedefi koyduğunu öngörürsek, iç pazarda da artık 150 bin ton civarında fındığın işlem gördüğünü hesaplarsak rekoltenin fazla gelmesini bırakın yetme dahi yetmiyor. Geçen sezon olduğu gibi şimdi üreticinin elindeki ürününü ucuza kapatmaya çalışanları yılbaşından sonra TMO’nun kapısında görürsek hiç kimse şaşırmasın. Bu noktada şimdiden uyarıyor ve ikaz ediyoruz; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla fındıkta müdahil alım yapan TMO, üreticinin aleyhine ve piyasayı altüst edecek bir karara imza atmamalıdır” diye konuştu.

Karan, Fiskobirlik olmadan bir fındık sektörünün olamayacağına da işaret ederek, “Tekelle mutlaka mücadele etmek lazım. Bunun yöntemi hem depolayan, hem işleyen hem de ihraç eden bir sistemi devreye sokmaktan geçiyor. Bunun adı da Fiskobirlik’tir” ifadesinde bulundu.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı