Magazin Usta'ya veda

Usta'ya veda

Paylaş
Usta'ya veda

Son yolculuğuna uğurlanan Nejat Uygur'un tabutun cenaze aracına getirilişi sırasında yaşanan izdihamda usta tiyatrocunun eşi Necla Uygur ve Kadir Topbaş ezilme tehlikesi geçirdi. Topbaş, izdiham sırasında Necla Uygur'a yardımcı oldu

Uzun süredir tedavi gördüğü hastanede önceki gün hayatını kaybeden tiyatro sanatçısı Nejat Uygur için Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda tören düzenlendi.

Cemal Reşit Rey'deki törenin ardından ailesi ve sevenleri cenaze namazının kılınacağı Teşvikiye Camii'ne geldi. Usta oyuncunun naaşı Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Törene, sanatçının çocukları Ahmet, Süheyl, Süha, Kemal ve Behzat Uygur, Mustafa Alabora, Nedim Saban, Üstün Asutay'ın da aralarında bulunduğu sanatçılar, yakınları ve sevenleri katıldı.

Haberin Devamı

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer13178","13178","201311","13178-.jpg","Usta'ya veda");

"BEHZAT UYGUR: BİZİ BU GÜZEL GÜNÜMÜZDE..."

Aile adına Behzat Uygur bir konuşma yaptı. Uygur, "Başta annem ve kardeşlerim ve torunlar adına konuşucağım. Nejat Baba ve ustamız için konuşmaya gerek var mı? Sizler her şeyi biliyorsunuz zaten. Bizim babamızla bambaşka bir ilişkimiz vardı. Çoğunlukla güler eğlenirdik. Bizi bu güzel günümüzde, güzel günümüzde diyorum çünkü acımızı paylaşan bu kadar insan olduğu ve acımızı hafifleten insanlar olduğu için...

Babamızı, annem sevgili eşini toprağa verecek, ama bedenen toprağa verdiğimizi biliyoruz. Anılarıyla, eserleriyle yanımızda olacağına inanıyoruz. Fazla konuşamıyorum, kelimeler boğazıma düğümleniyor. 'Büyüklerin ellerinden, küçüklerin gözlerinden, ortancaların anlından öperim' derdi babam, ben de öyle bitiriyorum" diyerek sözlerine son verdi.

Haberin Devamı

Ardından usta sanatçının rol aldığı oyunlardan kesitlerin sunulduğu kısa bir film gösterildi.

Ustaya veda

"BAŞBAKANIMIZ VE EŞİ DE ARADI"

Nejla Uygur, taziye için gelenlere teşükker ederek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın da kendisini telefonla aradığını söyledi. Uygur, "Sayın Başbakanımız aramıştı, Emine hanım da ayrı aramıştı. ’Abla, kalbim sizinle beraber’ dedi. Bir toplantısı varmış, ’maalesef gelemeyeceğim dedi" diye konuştu. Eşinin, halkın sanatçısı olduğunu belirten Nejla Uygur, "Doğum yeri Türkiye, Nejat’ın" dedi.



Sarıgül de Nejat Uygur’un bütün Türkiye’nin "Nejat abisi" olduğunu ifade etti. Daha sonra salona gelen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da Nejla Uygur’a taziyelerini iletti. Nejla Uygur, Sarıgül ve Topbaş’ın elini tutarak, "İki güzel başkanımda yanımda" dedi.

"SANAT DÜNYASINDAN BİR YILDIZ DAHA KAYDI"

Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş da sanat dünyasından bir yıldızındaha kaydığını söyledi. Uygur’un güzel bir insan olduğunu ve arkasından çok güzel şeyler söyleneceğini ifade eden Topbaş, bir kişinin veya sanatçının işini, sanatınıruhuyla yaptığında başarıya ulaştığını kaydetti. Topbaş, bir anısını paylaşarak, şunları anlattı:
"1970’lerin başında Türkiye Talebe Federasyonu’nun bir tiyatro oyununu sahneye koymak için çalışmalar başlatılmıştı. Sahne dekorunu yapmamı istediler. İlk defa böyle bir şeye girecektim. Kolay iş değildi, mimarlık öğrencisi sahne dekoru yapacaktı. Hemen Nejat beye gittim, anlattım, tavsiyelerini dinledik. O günden itibaren zaten kendisini takip eden birisiydim çok daha yakın takip etmeye çalıştım."

Başbakan Erdoğan’ın kendisini aradığını aktaran Topbaş, "Sayın Başbakanımız özellikle beni arayarak hanımefendiyle de görüştüğünü söylediler. Gelemeyeceğinden, bulunmak istediğinden bahsettiler. Kendisine vekaleten katılmamı istediler" dedi.

"7'DEN 70'E TOPLUMUN GÖNLÜNDE TAHT KURDU"

Şişli Belediye Başkanı Sarıgül ise "Nejat enişte" dediği sanatçıylaçok güzel günlerinin olduğunu söyledi. Uygur’un, Türkiye’nin bütün sokaklarında binlerce yurttaşla buluştuğunu belirten Sarıgül, "Zaman zaman bir doktor, zaman zaman bir siyaset adamıydı. 7’den 70’e toplumun gönlünde taht kurdu. Burada örnek almamız gereken bir eş ve anne var. 7 yıl ’Nejat baba’nın başından bir dakika bile ayrılmadı. 7 yıl ’Nejat baba’nın son dakikasına kadar yanından ayrılmayan Nejla ablaya saygılarımı sevgilerimi sunuyorum" diye konuştu.

Törene katılan, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in başsağlığı dileklerini iletti.

Haberin Devamı

Tiyatro sanatçısı Nejat Uygur'un cenazesi, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen törenin ardından Teşvikiye Camisi'ne getirildi.

Camideki cenaze töreninde taziyeleri, Nejat Uygur'un eşi Nejla ile çocukları Ahmet, Süheyl, Behzat, Süha ve Kemal Uygur kabul etti.

Törene, sanatçının yakınları, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Halit Kıvanç, Müjdat Gezen, Zeki Alasya, Mahsun Kırmızıgül, Nuri Alço, Erol Evgin, Kerem Alışık, Sümer Tilmaç, Gani Müjde, Mustafa Alabora, Alişan, A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Fatih Terim, Mustafa Denizli'nin de aralarında bulunduğu sanat ve spor camiasından isimler ile çok sayıda vatandaş katıldı.

"YERİ ZOR DOLDURULACAK"

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, gazetecilere yaptığı açıklamada, Uygur'a Allah'tan rahmet dileyerek, "Mekanı cennet olsun. Bizim geleneksel tiyatromuzla bugünkü anlayışı çok iyi şekilde birleştiren bir halk sanatçısıydı, halk adamıydı. Yeri zor doldurulacak birisi" diye konuştu.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bağış da törene, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve hükümeti te dedi.

Haberin Devamı



"ÇOK GÜZEL BİR ÖMÜR YAŞADI"


Vali Mutlu ise Nejla Uygur'a sabır dileyerek, sanatçının geride harika evlatlar bıraktığını söyledi.
Sanatçının oğlu Süheyl Uygur, "Büyük ustayı yolladık. Tören çok kalabalık. Bu bizi mutlu etti. Allah razı olsun katılandan da katılmayandan" ifadelerini kullandı.

Gani Müjde de Nejat Uygur'un kaybının herkesi çok üzdüğünü belirterek, "Çok güzel bir ömür yaşadı, sahnesiyle, sanatıyla. Allah rahmet etsin" diye konuştu.

Haberin Devamı