Yaşam Uyku, müzisyenlere 'iyi geliyor'

Uyku, müzisyenlere 'iyi geliyor'

Paylaş
Uyku, müzisyenlere 'iyi geliyor'

Yeni bir melodiyi çalıştıktan hemen sonra uyuyan piyanistlerin başarısının arttığı belirlendi

ABD’deki Güney Metodist Üniversitesi’nden Sarah E. Allen ve ekibi, uykunun müzisyenlerin öğrenme sürecine katkısı olup olmadığını araştırdı. Konuyla ilgili ilk olma özelliği taşıdığı belirtilen araştırmada, beynin hangi verilerin "depolanacağına", hangilerinin "göz ardı edileceğine" nasıl karar verdiği incelendi.

Bilim adamları, art arda benzer iki parça çalışıldıktan sonra, ilk parçanın tekrar edilmesi ve uyunması halinde, piyanistlerin ertesi gün ilk melodiyi daha hızlı ve doğru çalabildiğini gördü. Araştırmaya 60 müzisyen katıldı.

Gruplara ayrılan katılımcılardan akşam bir veya iki melodi çalışması ve uyuması istendi. Ertesi gün müzisyenlerin başarısı değerlendirildi. Tek melodi öğrenen müzisyenlerin ertesi gün daha başarılı olduğu belirlendi. İlginç şekilde, ilk melodiden hemen sonra ikinci bir melodi öğrenenlerin başarı düzeyinde herhangi bir fark görülmedi.

İki melodi öğrenen, ilk melodiyi uyumadan hemen önce çalışanlarınsa tekrar ettiği melodideki başarısının arttığı belirtildi. Büyük veri akışına maruz kalan beynin hafızada tutulacaklar konusunda seçici davrandığına dikkati çeken araştırmacılar, beynin motor becerilerden sorumlu bölgesinin 4-6 saat etkin halde kaldığını ve uykunun hafızada önemli rol oynadığını vurguladı.

Araştırma, "Psychology of Music" dergisinde yayımlandı. Daha önceki araştırmalar, uykunun dil öğrenme becerisini olumlu yönde etkilediğini göstermişti.

AA

Haberin Devamı