Beden Sağlığı Uykusuzluk 'huzursuz' ediyor

Uykusuzluk 'huzursuz' ediyor

Paylaş
Uykusuzluk 'huzursuz' ediyor

En sık görülen uyku hastalıkları arasında ikinci sırada yer alan huzursuz bacak sendromu Türkiye'de yüzde 4 oranında görülüyor. Yine uykusuzluk yaşayan 4 hastadan birinde huzursuz bacak sendromu görülüyor

5. Ulusal Uyku Tıbbı Kongresi’nde uyku tıbbındaki son gelişmeler tartışıldı. 300 bilim adamının katıldığı kongrede uyku hastalıklarının ilişkili olduğu diğer hastalıklar, uyku sorunlarının neden olduğu kazalar ve sosyal problemler ele alındı.

Haberin Devamı

Avrupa Uyku Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Diego Garcia Borreguero’nun da katıldığı kongrede uyku hastalıkları arasında en sık görülen 2. hastalık olan huzursuz bacak sendromu ile önemli bilgiler paylaşıldı.

Huzursuz bacak sendromuna yol açan risk faktörlerini kadın olmak, beyaz ırk, beyindeki ferritin adlı demirin eksikliğine yol açan durumlar, antidepresan kullanımı ve diyabet olarak özetleyen Dr. Borreguero, birinci derece yakınlarında huzursuz bacak sendromu kişilerde bu sorunun ortaya çıkma riskinin yüzde 60-70 oranında bulunduğunu ifade etti.

DOĞUM SAYISI VE KAN BAĞIŞI SORUNU ARTIRIYOR

Özellikle doğum sayısı fazla olan kadınlarda huzursuz bacak sendromunun arttığına dikkati çeken Dr. Borreguero "Almanya’da yakın bir tarihte yapılan epidemiyolojik çalışmaya göre, kadınlarda demir eksikliğinin daha sık görülmesine bağlı olarak huzursuz bacak sendromunun da sık ortaya çıktığı üzerinde duruluyor. Yine kan bağışı yapmanın bu sorunu arttırdığını gösteren çalışmalar var" dedi.

Haberin Devamı

PARKİNSON VE MS’LE BİRLİKTE GÖRÜLÜYOR

Türk Uyku Tıbbı Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Aksu da hastalığın tanı kriterlerinde değişikliklere gidileceğini, yeni eklemeler yapılacağını belirterek şunları söyledi:

"En sık görülen uyku hastalıkları arasında ikinci sırada yer alan huzursuz bacak sendromu Türkiye’de yüzde 4 oranında görülüyor. Yine uykusuzluk yaşayan 4 hastadan birinde huzursuz bacak sendromu görülüyor. Bu nedenle huzursuz bacak sendromunun kesinlikle tedavi edilmesi gerektiğini, tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını artık net olarak biliyoruz. Huzursuz bacak sendromunun Parkinson ve MS’le ilişkisi var. Bu hastalarda daha sık görülüyor. Sorunun tedavisinde ömür boyu ilaç kullanmak yerine demir eksikliğinin yerine konulması gerekiyor. Huzursuz bacak sendromu pek çok hastalıkla karıştırılıyor. Eğer ağrı, özellikle geceleri ortaya çıkıyorsa hareket etme isteği varsa ve istirahat ile ağrı artıyorsa huzursuz bacak sendromundan şüphelenmek gerekir."

UYKUSUZLUK CİDDİ SAĞLIK SORUNLARI GETİRİYOR

Haberin Devamı

Hayatımızın 3’te birini uykuda geçirdiğimizi hatırlatan Prof. Dr. Murat Aksu, uykunun, vücudumuz için yemek yemek, su içmek ve nefes almak gibi vazgeçilmez bir zorunluluk olduğunu vurguladı. Son yıllarda uyku sağlığının öneminin daha da iyi anlaşıldığını ifade eden Prof. Dr. Murat Aksu, az uykuyla yetinmenin genel sağlığımızı olumsuz etkilediğini belirterek "Sağlıklı olmanın ön koşullarından biri sağlıklı uyumaktır. Uyku, hayatımızda feragat edilmemesi gereken bir dönemdir. Uyku, bebeklikten itibaren hiçbir yaşta boşa geçirilen bir dönem olarak görülmemelidir. Artık daha iyi biliniyor ki uyku sağlığı, genel sağlığımızın bir göstergesidir. Uyku yoksunluğunun çok ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını, kalp krizlerine, felçlere davetiye çıkardığını, diyabet, obezite gibi metabolik hastalıkların oluşumunu hızlandırdığını biliyoruz. Sonuç olarak sağlıklı yaşam için yeterli ve iyi uyku gereklidir" dedi.

İHA