Bursa Uzaktan eğitim sadece video izlemek değil

Uzaktan eğitim sadece video izlemek değil

Paylaş
Uzaktan eğitim sadece video izlemek değil

Bir haftadır korona virüs salgınının eğitim ve öğretime fiziksel, sosyal ve psikolojik etkilerini işliyoruz. Hafta boyunca sorularımıza Bursa’nın çeşitli özel okullarından cevaplar aldık. Serimize bugün Bursa Uğur Okulları ile devam ediyoruz. Özlüce Kampüsü Müdürü Tamer Serol bize eğitimde yapay zeka destekli öğrenme ve kişiye özgü öğretim modeli gibi yeni konseptlerden bahsediyor.

Salgın sürecinin başlangıcında örgün eğitim çok kısa bir sürede uzaktan eğitim sistemine geçmek zorunda kaldı. Bu süreçte birçok öğretmen belki daha önce hiç kullanmadıkları teknolojik araçlar ile tanıştı. Öğretmenler ve öğrenciler için bu alışılmadık süreci nasıl kolaylaştırdınız?
Geçtiğimiz mart ayında Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) online eğitime geçileceğini bildirmesi ardından çok hızlı bir aksiyon alındı.

Haberin Devamı

Üç yıldır Uğur Okulları’nda aktif olarak kullanılan yapay zekâ destekli öğrenme-öğretme platformu Metodbox uygulamasının kapsamı geliştirildi ve online derslerimize başladık. Öğretmen kadrosunun oluşturduğu ve ders kitaplarının içeriklerine paralel olarak uygulanan konu anlatım videoları, soru çözüm videoları, düzey ölçme, Türkiye geneli sıralama ve LGS/YKS deneme sınavlarına bu platformdan erişim sağladık.

Bunun yanında duyurular, ödev ve takipi, rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetleri, akademik ve kişisel gelişim dosyası (e-portfolyo) gibi birçok farklı özelliği kapsayan bir platform bu. Çok yönlülüğü ile öğrenci, öğretmen ve velilerin kullanımını yaygınlaştırdık.
Metodbox uzaktan eğitim platformu ile eğitime teknolojik destek sağlandı. Metodbox’ın içine entegre edilen, bizim de kullandığımız yerli görüntülü konuşma platformu da SeeMeet uygulaması. Canlı derslerimiz SeeMeet üzerinden yapıldı. Bu uygulamalarla online eğitimde hiçbir sorun yaşamadan süreci devam ettiriyoruz. Öğrenciler de bu sisteme hâkim öğretmenlerle çalıştıkları için süreç içerisinde hiçbir yabancılık çekmediler.

Haberin Devamı

MEB kararı ile 20 Kasım Cuma gününden 4 Ocak Pazartesi gününe kadar resmi, özel ve örgün tüm eğitim kurumları uzaktan eğitime geçti. Bu karardan önce öğrencilere yüz yüze, hibrit ve uzaktan eğitim olarak üç farklı şekilde eğitim alma seçenekleri sunulmuştu. 17 Kasım’dan önce öğrencilerinize bu seçenekleri ve başkalarını sundunuz mu?

2020-2021 eğitim öğretim yılına 17 Ağustos itibari ile 8. ve 12. sınıflarımıza Metodbox uygulaması üzerinden telafi eğitimlerimize başladık. 24 Ağustos itibari ile 1.2.3.4.5.6.7.9.10. ve 11. sınıflarımıza Metodbox üzerinden canlı ders eğitimi verdik; 8. ve 12. sınıflarımıza ise yüz yüze eğitim süreci başladı. Sonrasında ise MEB’nın açıkladığı tarihlere uyarak belirlenen kademelerde yüz yüze ve hibrit eğitim olarak devam ettik.
Şimdi eğitime nasıl devam edeceksiniz?
MEB’nın kararına göre uzaktan eğitim sürecimiz devam ediyor. Bahsettiğimiz gibi, şu an eğitime MetodBox programımız üzerinden SeeMeet canlı ders uygulamamızı kullanarak devam ediyoruz. Bu süreçte bizim işimizi en çok kolaylaştıran bu uygulamalar oldu. Çünkü burada öğrenci için tek eksik sınıf ortamında arkadaşları ile yan yana bulunamamasıydı. MetodBox uygulaması ile öğrencilerin seviyesine göre test seçebilme, anlamadığı konuları video anlatımlarıyla tekrar dinleyebilme, soru çözümlerini izleyebilme avantajları sayesinde oluşabilecek eksikliklerin kapatılması kolay oldu.

Haberin Devamı

KİŞİYE ÖZGÜ ÖĞRETİM MODELİ

Pandemi sürecinde Türkiye’de uygulanan uzaktan eğitim faaliyetlerine ilişkin eleştiri ve önerileriniz nelerdir?
Uzaktan eğitim sadece video izleterek, öğretmenin konferans verir gibi dersi anlatması demek değildir. Önemli olan bu süreçte öğrencinin sınıf ortamında yüz yüze eğitimdeymiş gibi hissetmesini sağlamak. Bu süreçte kullanılan sistemin, teknolojiye açık ve deneyimli öğretmenler ile dersi çok daha akıcı ve anlaşılır düzeye getirmesi gerekir. Uğur Okullarının Türkiye’de öncülüğünü yaptığı “Kişiye Özgü Öğretim Modeli” artık dijital süreçlerle daha da pekişiyor. Bu öğretim modeli öğrencinin teknoloji sayesinde öğrenme stillerinin belirlenip tasarlanan öğretime evinden ya da dilediği ortamdan ulaşabilmesini sağlıyor.
Öğrenci ve veli sağlığını korumak adına nasıl önlemler aldınız?
Yüz yüze eğitimin devam ettiği süre boyunca eğitimcilerimiz ve öğrencilerimizin hijyen, sosyal mesafe kuralları çerçevesinde eğitim ve öğretimlerine devam etmeleri için okulumuzun Genel Müdürlüğü tarafından “COVID-19 Sonrası Uğur Okullarında Tedbirler ve Uygulamalar Rehberi” yürürlüğe koyuldu. Rehberde; sınıflardan servis araçlarına, açık alanlardan yemekhaneye kadar okulun dört bir yanında virüs bulaşma riskinin önüne geçecek unsurlar sıralandı ve okullarda uygulanmaya başlandı.

Haberin Devamı

Yine okulumuzun hazırladığı rehbere göre; ders öncesi, ders esnası ve ders sonrası olmak üzere her koşul göz önünde bulundurularak tedbirler aldık ve takibini yaptık. Öğrenciler okula girerken maskelerini çıkartıp yeni maskelerini taktılar. Sınıflarına girmeden ateş ölçümleri gerçekleştirildi. Sınıflarımız Covid-19 kapsamında 12-13 kişilik olarak oluşturduk. Dersler sınıf kapıları ve pencereleri açık bırakılarak işlendi. Öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz maske takarak ders işledi. Sınıflarda sosyal mesafe kuralına göre yani öğrencilerin arasında 1 metre mesafe kalacak şekilde oturma düzeni oluşturuldu. Her sıranın üzerine öğrencinin ismi yazılarak, bireysel kullanımı için ayrıldı.

Haberin Devamı

Bu süreçte veliler öğrencilerini okula girmeden bahçe kapısında bıraktı. Okul çıkışında da aynı uygulamayı gerçekleştirdik. Veli-öğretmen görüşmeleri ise çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Okulumuzda her gün rutin halinde sabah, öğle ve akşam temizlik yapıldı. Ayrıca her çarşamba ve cumartesi günleri dezenfeksiyon işlemi gerçekleştirildi.

Birçok okulda öğrenciler teneffüs saatlerinde korunma konusunda kendileri sorumluluk almak zorunda bırakılıyor. Siz konuyla ilgili ekstra tedbirler aldınız mı?
Nöbetçi öğretmen sayısı fazlalaştırılarak temas engellenip, sosyal mesafeye dikkat edilmesini sağladık. Okul merdivenleri sadece çıkış ve sadece iniş merdivenleri olarak ayırdık. Çıkış merdivenlerinden sadece çıkışların, iniş merdivenlerinden sadece inişlerin yapılmasını sağlandı. Öğrencilerin kademeler arası teneffüs saatleri çakışmayacak şekilde, nöbetçi öğretmenlerin kontrolünde, sosyal mesafeye uyularak kantini kullanmaları sağlandı.
Öğrencilerinizden test yapmalarını istediğiniz oldu mu?
Evet oldu. Temaslı olan ya da yakınında Covid-19 vakası yaşamış olan, hafif belirtiler gösteren öğrencilerimizin velilerini arayıp test yaptırmalarını sağladık.

Korona virüs testi pozitif çıkan bir öğrenci ile ilgili bilgi aldığınızda nasıl bir yol izliyorsunuz?
Öğrenci okula gelmiyor. Temaslı olan kişilerin listesi çıkartılıyor. Sınıfı ve temaslı olan öğretmenler 14 gün boyunca gözlemleniyor.

YAPAY ZEKÂ DESTEKLİ ÖĞRENME PLATFORMU

Eğitimin değişime uğradığı bu dönemde öğrenci psikolojisini nasıl destekliyorsunuz?
Öğrencilerimize rehberlik çalışmaları yapıyoruz. Kaygıyla başa çıkabilme, sınav stresi ve bu süreci yönetilme, ebeveynlerin çocuklarına nasıl davranması gerektiği ve kaygılarını nasıl yenebilecekleri konuları ile ilgili seminerler düzenleyip, gerektiği durumlarda öğrenciler ile birebir görüşmeler gerçekleştiriyoruz.

Son olarak, yakın gelecekte eğitim sisteminin nasıl ve nereye evirileceğini düşünüyorsunuz?
Eğitimde dijitalleşme vazgeçilmez bir gerçek. Öğrencinin teknoloji sayesinde öğrenme stillerinin belirlenip tasarlanan öğretime evinden ya da dilediği ortamdan ulaşabilmesi çok büyük bir avantaj. Bu nedenle velilerin, teknolojiyi iyi kullanan okulları önümüzdeki dönemde daha çok tercih edeceğini öngörüyorum. Yapay zekâ tabanlı sistemlerin eğitimde süreklilik kazandıracağını düşünüyoruz.