Beden Sağlığı Uzmanlar uyardı: Filizlenmiş patatesi yemeyin!

Uzmanlar uyardı: Filizlenmiş patatesi yemeyin!

Paylaş
Uzmanlar uyardı: Filizlenmiş patatesi yemeyin!

Mutfakta beklerken filizlenen patatesler yenir mi? Uzmanlar bu durumun zehirlenmeye yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu

Pek çoğumuz patatesin havuç gibi yer altında yetişen kök sebzesi olduğunu düşünür. Ancak aslında "yumru kök" olarak bilinir.

Bu yumru kökler yer altında şişer ve ana bitki öldüğünde kalmaya devam eder.

Bu sayede kış ayları geldiğinde yumru kökler soğuktan etkilenmez ve hayatta kalmayı başarır.

Çoğumuz patatesin karbonhidrat açısından zengin olduğunu da biliriz. Bunun sebebi kış ayını geçirecek kadar besin depolamak zorunda kalmalarıdır.


PATATESLER FİLİZLENİNCE NE OLUR?


Patatese yakından baktığınızda üzerinde minik noktalar olduğunu görürsünüz. Bu noktalar kök boğumlarıdır. Yer üstündeki bitkilerde bu boğumlardan yeni yapraklar ve dallar çıkar. Eğer patatesi de aydınlık yerde bekletirseniz zamanla bu noktalardan filizler çıkar.

Evdeki ısı sebebiyle tetiklenen büyüme, güneş ışığı da söz konusuysa hızlanacaktır.

PATATES FİLİZLENİNCE NEDEN YEMEMELİYİZ?


Güneş ışığına maruz kaldığında yumru kök bitki olan patateste bir dizi fizyolojik reaksiyon meydana gelir.

Klorofil üretimi yeşil renk oluşumunu tetikler. Yeşil renk zararlı değildir, aksine demir gibi faydalı minerallerin artışını sağlar. Ancak gün ışığı ve ısı patatesteki solanin üretimini de tetikler. Solanin, fazla miktarda tüketildiğinde zehirlenme belirtilerine neden olur.



Mide bulantısı, ishal, kusma, mide krampları, boğazda yanma, baş ağrısı ve baş dönmesi görülebilir.

Bu kimyasal patatesin kabuklarının hemen altında daha yoğun miktarlarda bulunur.

Bu sebeple rengi yeşile dönmüş ve filizlenmiş patateslerin tüketilmemesi öneriliyor.

Haberin Devamı