Yemek yaparken besinleri fazla pişirmek gibi bir alışkanlığımız var. Oysa bu durum yiyeceklerin besin değerini oldukça azaltıyor. Hele de sebze pişirirken asla bu hataya düşmemek gerekiyor. Konuyu uzmanı anlatıyor... Birçok kişi sebzeleri yemeden önce haşlamayı tercih ediyor. Peki, sebzeleri nasıl yemeliyiz? Sebzeleri yemeden önce haşlamanın ne gibi zararları var? Dr. Fevzi Özgönül besinleri nasıl tüketmemiz gerektiğine dair önemli bilgiler verdi… Uzmanlar özelikle bahar aylarında tüketilen besinlerin önemi hakkında uyarılarda bulundu. Dr.Fevzi Özgönül, ''Pek çok sebzede pişirildikten sonra vitamin ve mineral değerinde oldukça ciddi azalmalar meydana gelir.'' dedi. Mesela C vitamini bakımından zengin brokolinin sadece 3-4 dakika haşlanması veya buharda pişirilmesi C vitamini değerinin yaklaşık %25 azalmasına neden olur. Daha uzun sürelerde pişirmek ise (10-20 dakika) vitaminin %50'sinin kaybolmasına yol açar. Bu nedenle, vitaminin tam olarak alınabilmesi için sebze ve meyvelerin çiğ ya da çok az pişirilerek tüketilmesi önerilmektedir. Önceden pişirilen ve dondurulmuş olarak satılan sebzeler normal C vitamini değerinin sadece 1/3'ünü içerir. Dr. Fevzi Özgönül sözlerine şöyle devam etti; Bu nedenle özellikle salata şeklinde yenilebilecek sebzeleri pişirmeden tüketmek, meyveleri de taze olarak yemeklerle birlikte yemek, yiyecekler ile birlikte çok daha fazla vitamin almamızı sağlar.