Bakım Vajina estetiği nedir ve hangi durumlarda yapılır?

Vajina estetiği nedir ve hangi durumlarda yapılır?

Paylaş
Vajina estetiği nedir ve hangi durumlarda yapılır?

Genital estetik operasyonlarına sıklıkla cinsel organın estetik görüntüsünü düzeltmek, cinsel ilişkide yaşanan pek çok sorunu gidermek veya idrar kaçırma problemlerini tedavi etmek amacıyla başvurulur. Yapılan bu genital estetik işlemleri hakkında detayları Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Özgür Ağlamış anlatıyor...

Yaşlanma ve doğumlara bağlı yaşanan genital bölge şekil bozuklukları kadınların öz güven kaybı yaşamasına neden olabilir. Bunun getirdiği cinsel hayat kalitesi düşüklüğü ya da eşlerin kadınlara karşı ilgisizliği bazı evliliklerinin çatırdamasına yol açar. Yıllardır bu durum ne yazık ki toplumumuzda dile getirilmemiş olup, birçok kadın ayıplanma korkusuyla bu sorunla ilgili profesyonel yardım aramamıştır.

Haberin Devamı

Artık teknoloji çağında olmamız, sosyal medyanın bu kadar yoğun ve yaygın kullanılması genital estetik ameliyatlarının varlığını daha da gün yüzüne çıkardı.

Genital estetik ameliyatları genel anlamda vajina daraltma, küçük ya da iç dudak (labium minus) şekillendirme, büyük ya da dış dudak (labium majus) şekillendirme ameliyatları başta olmak üzere kadın genital bölgesine uygulanan estetik amaçlı tüm cerrahileri içerir. Kısa operasyon sürelerinin yanında hastanede kısa kalış süreleriyle de konforlu cerrahi işlemler grubuna girer.

VAJİNA DARALTMA AMELİYATI

Vajina daraltma kadınların en çok ihtiyaç duydukları ve talep ettikleri cerrahi işlem olarak bu listenin başında gelir. Doğumlara, yaşa, bağ doku zayıflığına, çevresel faktörlere, sağlıksız beslenme ve kötü alışkanlıklara bağlı olarak gelişen vajina genişliği çiftlerin cinsel yaşam kalitesini düşürür. Bu da çiftler arası önce yatak odalarında başlayıp sonra tüm eve yayılan sorunlara yol açabilir. Vajina daraltma ameliyatı ortalama olarak 45 dakika sürer. Hasta uyanıkken genel anestezi almadan yapılabilen bir cerrahidir. Kısa süreli bir cerrahi işlem olduğu için basit ağrı kesicilerle, cerrahi sonrası oluşan ağrılar kontrol altına alınır. İşlem sırasında dikişlerin çok büyük bir bölümü vajina içine atılır, cilt dikişleri de dışarıdan estetik yöntemlerle uygulanır. Bundan dolayı dışarıdan bakıldığında kişinin ameliyat geçirdiğinin anlaşılması zordur. Dikişler kendiliğinden emilir, bu nedenle ameliyat sonrasında ayrıca dikiş alınmasına gerek yoktur. Bu cerrahi operasyonu geçiren kişiler işlemin ertesi günü günlük aktivitelerine dönebilir.

Haberin Devamı

VAJİNAL SARKMA AMELİYATI

Normalde vajina iç dudaklarının dış dudaklara göre küçük olması ve dışarıdan bakıldığında iç dudakların fazla belirgin olmaması gerekir. Bazı kadınlarda iç dudaklarda yaş başta olmak üzere belirli faktörlere bağlı olarak şekil bozuklukları oluşabilir, sarkmalar meydana gelebilir. Bu durum şekilsel bozukluk oluşturduğu gibi kişinin kendine olan öz güveninde de kayıp oluşturabilir. ‘Labioplasti’ adı verilen bu ameliyatlarda fazla ve deforme olmuş dudak dokusu önce işaretlenip sonra çıkarılarak karşılıklı simetri içinde düzeltme cerrahisi yapılır. Yaklaşık 30 dakika süren bir işlemdir. Bu ameliyatlar vajina daraltma ameliyatları gibi hasta uyanıkken genel anestezi almadan yapılabilen cerrahilerdir. Dikişler kendiliğinden eriyen dikişler olduğu için ayrıca dikiş alınma işlemine gerek duyulmaz. Vajina daraltma ameliyatlarında olduğu gibi ameliyat sonrası basit ağrı kesicilerle ertesi gün günlük yaşama dönülebilir.

Haberin Devamı

DOĞUM SONRASI VAJİNA ESTETİĞİ

Doğum sonrası oluşan yırtıklar perine bölgesinde kalıcı izlere sebep olabilir. Özellikle yara dokusu kötü iyileşen bireylerde bu daha belirgin şekil bozukluklarına yol açtığı gibi cinsel ilişki sırasında zorlanma ve ağrı sebebi de olabilir. ‘Perineoplasti’ adı verilen ameliyatlarla bu izlerin düzeltilmesi hedeflenir. Ameliyatla izler düzeltildikten sonra cinsellik sırasında yaşanan problemlerin de gerilediği görülür.

Haberin Devamı

CİNSEL YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRIYOR

Tüm bu ameliyatlardan sonra kişilerin geri bildirimlerine baktığımızda en dikkat çeken detay, kadınların öz güvenlerinin belirgin bir şekilde arttığıdır. Öz güven artışına ek olarak cinsel yaşam kalitesinin de arttığı görülür. Cinsel ilişki sırasında oluşan ağrılar ve sıkıntılar da geriler ve buna bağlı olarak yaşanan aile içi sıkıntıların gerilediği gözlenir. Bu konuda önemli olan cerrahi operasyon geçirmek isteyen kişinin çevresel ve ailesel faktörlerle ayıplanma korkusu yaşamadan rahatça doktoruna gelebilmesidir. Nasıl burun şeklinden ya da meme küçüklüğünden memnun olmayan kişi doktoruna başvuruyorsa, evlilik ve cinsel hayatını bu denli etkileyen bir durumda da doktora gidebilmelidir. Gerekli ameliyat hazırlıkları tamamlandıktan sonra, operasyonla ilgili bir risk faktörü görülmezse, ameliyata karar verilir.