Beden Sağlığı Vajinal akıntının sebepleri ve çeşitleri

Vajinal akıntının sebepleri ve çeşitleri

Paylaş
Vajinal akıntının sebepleri ve çeşitleri

Vajinal akıntı birçok kadının yaşadığı bir durum. Sağlıklı bir cinsel ilişki için vajinanın kaygan olması gerekiyor. Bu nedenle vajinal salgılar salgılanıyor. Vajinal akıntının birçok çeşidi var. Kokulu akıntı neden olur? Beyaz akıntı neden olur? Vajinal akıntı neden olur? Vajinada beyaz peynirimsi akıntı neyin habercisi? “Anatomisi ve fizyolojisi gereği sağlıklı her kadının vajinal akıntısı olur” diyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Özgür Ağlamış; yeşil, sarı, kahverengi, beyaz, kokulu veya köpüklü akıntının nedenlerini, tedavilerine ilişkin neler yapılabileceğini anlattı.

Sanılanın aksine kadınlarda görülen akıntı vajinal kökenli değildir. Çünkü vajenin bez tabakası bulunmaz. Bu sıvılar vajina girişinden ve rahim ağzında bulunan bezlerden gelen sekresyonlarla, vajinadan dökülen hücresel tabakanın birleşmesiyle oluşur. Renksiz, kokusuz ve şeffaftır. Miktarı rahatsızlık oluşturmayacak, ped doldurmayacak kadardır. Hormonal durum, regl sürecinin kaçıncı gününde olduğunuz, hatta cinsellik bile bu normal akıntıyı etkileyebilir. Sağlıklı bir cinsel ilişki için vajinanın gerekli kayganlığının sağlanması gerekir. Bu, vajinanın girişinde bulunan salgı yapan bezlerden salgılanan sıvılarla sağlanır. Bu normal bir akıntıdır. Sadece cinsel ilişki ve öncesi değil, uyarılma yaşayan kadınların iç çamaşırlarında fark ettikleri ıslaklık da bu normal akıntının sonucu.

Haberin Devamı

Vajinal akıntının yoğun olmasının sebebi

28 günde bir adet gören kadınlarda adetin 14. günü yumurtladıkları varsayılır. Bu yumurtlama süreci öncesi kadınlarda görülen akıntı da fizyolojik bir akıntıdır. Diğer günlerdeki akıntıya göre biraz daha yoğun kıvamlı olmasıyla fark edilir. Gebelik öncesi spermin rahime rahat ulaşabilmesinde servikal kanaldan salınan sıvılar rol oynar. Bu da bahsettiğimiz yoğun kıvamlı akıntıyı oluşturur. Modern tıp gelişene kadar birçok uygarlıkta kadınların gebe kalabileceği zamanın belirlenmesinde bu yoğun içerikli akıntının takibi yönteminin kullanıldığı bilinmektedir. Çiftler bu yoğun kıvamlı akıntıyı takip etmişler, fark ettikleri andan itibaren ilişki yaşayarak gebe kalmaya çalışmışlardır.

Ne zaman ki bu akıntı sarı, yeşil, kahverengi renk alır, kokulu olmaya başlar, köpüksü bir hal alır, kanla karışık olur, peynirimsi kıvamda beyaz ve yoğun bir akıntı olur; işte o zaman patolojik olarak kabul edilir.

Haberin Devamı

Vajinada laktobasil ağırlıklı bir flora vardır. Bu laktobasiller vajinanın asidik pH ortamının korumasını sağlar. Asidik ortamda zararlı mikroorganizmaların vajinada çoğalmasını engeller. Ne zaman ki laktobasillerin düzeyi azalırsa işte o zaman bu sevimsiz akıntıların kaynakları ortaya çıkar. Örneğin yoğun miktarda antibiyotik kullanan bireyde antibiyotikler sağlıklı laktobasillerin sayısını azaltmakta bu da çoğu kadının antibiyotik sonrası neden vajinal akıntısının arttığının en iyi göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sarı-yeşil akıntı nedenleri ve tedavisi

Normal olmayan bu akıntı türünde kaynak genelde trikomonas vajinalistir, yani bir patojendir. Genelde cinsel yolla bulaşabildiği gibi nadiren farklı yollarla da bulaşabilir. Genelde kötü kokuludur ve cinsel ilişki sonrası kokunun artması izlenir. Sarı - yeşil köpüksü bir akıntıdır. İmmun sistemi zayıf, sigara içen, ek hastalıkları olan, kişisel hijyenine önem vermeyen kişilerde daha sık izlenir. Mutlaka medikal olarak tedavi edilmesi gerekir. Ağızdan tedavi ve vajinal yoldan fitiller kullanılır. Sadece kadının değil partnerinin de tedavi edilmesi önerilmektedir. Eğer partner de bu etkene sahip ise kısır bir döngü ile tedavi sonrası tekrar ilişki sonucu partnerinden yeniden bulaş olacaktır. Tedaviye çabuk ve hızlı yanıt alınır.

Haberin Devamı

Gri-beyaz akıntı nedenleri ve tedavisi

Polimikrobiyal bir durumdur. Aslında bir enfeksiyon durumu değildir, vajina florasındaki mikroorganizmaların dengesinin değişmesi, bahsettiğimiz mikroorganizmaların laktobasilllere üstünlük sağlamasıyla oluşur. Çok keskin olan bozulmuş balık kokusu bu durumun en önemli belirtisidir. Özellikle cinsel ilişki sonrası ve mens döneminde bu rahatsız edici koku artmaktadır. Doktorunuza başvurmanız ve tedavi almanız gereken bir durumdur. Vajinal fitil tedavisi yaygın olarak kullanılmaktadır.

Beyaz peynirimsi akıntı nedenleri ve tedavisi

Eğer beyaz peynir kıvamlı bir akıntıya sahipseniz çok büyük oranda bir mantar enfeksiyonu ile karşı karşıyasınız. Vajina içi ıslak, nemli, sıcak bir ortamdır. Tam da mantarların çoğalmak için aradığı ideal ortamdır aslında. Akıntı diğer enfeksiyonlarla karışmadığı sürece genelde kokusuzdur. Diğer akıntılardan farklı olarak yoğun bir kaşıntı hissi söz konusudur. Hastalar bu renksiz ve kokusuz akıntıdan değil, sebep olduğu yoğun batma, kaşınma ve acı hissinden dolayı doktorlarına başvururlar. Özellikle yoğun antibiyotik kullanan, şeker hastalığı olan, vücut direnci zayıf, sigara içen kişilerde daha sık izlenmektedir. Ağızdan ya da vajinal yoldan alınan mantar ilaçları ile tedavileri yapılır, diğer enfeksiyonlara göre tedavisi daha uzun, tekrarlama riski ise daha yüksektir.

Haberin Devamı

Kahverengi akıntı nedenleri ve tedavisi

Adet döneminde özellikle adet sonunda yoğun görülen kahverengi akıntılar rahim içinde kalan regl ile atılamayan rahim duvarı kalıntılarının atılmasını ifade eder. Bu normal ve fizyolojik bir durum. Aynı zamanda rahim ağzı (serviks) lezyonlarında, endometrial polip varlığında, rahim ağzı kanseri durumunda, rahim kanserinde, mantar enfeksiyonlarında, vajinal enfeksiyon durumunda da açık kahverengiden koyu kahverengiye değişen renklerde akıntılar görülebilir. Ayrıca fark edilmeyen gebeliklerin erken döneminde bebek rahime yani anneye tutunurken kabaca rahmi kazır ve rahme yerleşir. Bu sırada dökülen rahim dokusu kahverengi akıntı şeklinde dışarı atılır.

Haberin Devamı

Vajinal akıntıdan korunma yolları

  • Öncelikle vajinal duştan kesinlikle uzak durulmalı. İster asidik ister bazik pH’ye sahip olan sabun, şampuan, losyon, krem gibi herhangi bir kozmetik ürün kullanılarak vajinal duş alınmamalı. Vajinanın normal florasına dışarıdan müdahale edilmemeli.
  • Dar ve sıkı iç çamaşırlar giyilmemeli.
  • İç çamaşırlar sentetik değil pamuk ağırlıklı olmalı.
  • İç çamaşırlar ütülenerek kullanılmalı.
  • Günde 1-2 kez iç çamaşırı değiştirilmeli.
  • Günlük ped ve tampon, akıntı varlığında kullanılmamalı.
  • Bu dönemde cinsel ilişkiden olabildiğince uzak durulmalı, ilişkiye girilecekse mutlaka bariyer bir yöntem (prezervatif/kondom) kullanılmalı.
  • Bu dönemlerde deniz ve havuza girilmemeli.
  • Yeşil, sarı, kahverengi, beyaz, kokulu, köpüklü akıntı olduğunda mutlaka jinekolog kontrolüne gidilmeli.