Gündem Vali: 'Dur'madılar Köylüler: Duymadık

Vali: 'Dur'madılar Köylüler: Duymadık

Paylaş
Vali: 'Dur'madılar Köylüler: Duymadık

Olay yeri incelemesinde askerlerin 16 metreden ateş açtığının belirlendiğini söyleyen yaralı Mehmet Sak'ın oğlu Hasan Sak, “Asker bu kadar yakın mesafeden terörist ile köylüyü ayırt edemez mi?” diye sordu

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Haberin Devamı

Hatay Hassa’ya bağlı Dedemli Köyü’ne bağlı Çardak Yaylası Şekerim Deresi mevkiinde önceki gün talihsiz bir olay yaşanmıştı. Kekik toplamaya giden köylüleri terörist sanan güvenlik güçleri ateş açmıştı.

Olayda 62 yaşındaki Mustafa Fil ve 61 yaşındaki Ali Dalmış ölmüş, 72 yaşındaki Mehmet Sak da yaralanmıştı. Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, köylülerin askerlerin ‘Dur’ ihtarına uymayarak kaçmaya çalışmaları nedeniyle terörist sanılarak vurulduğunu açıkladı. İçişleri Bakanlığı, olayla ilgili soruşturma başlattı. Müfettişler, Hassa’ya giderek soruşturmaya başladı.

SUÇ DUYURUSU

Olaydan yara almadan kurtulan İbrahim Yalçın, yaşadığı şoku hâlâ atlatamadığını belirterek, “Dur ikazında bulunulduğunu duymadım. Olayla ilgili suç duyurusunda bulunacağım” dedi.

Haberin Devamı

İbrahim Yalçın olay anını şöyle anlattı: Daha kekik toplayacağımız alana yeni gelmiştik. Bir anda silah sesleri duydum. Hemen yere yatarak saklandım ve daha sonra kendimi yakında bulunan dere yatağına attım. Sürüne sürüne ne yapacağımı bilmeden oradan uzaklaştım. Jandarmayı arayıp haber vermeyi düşünürken ekipler beni aldı. Bize güvenlik güçlerinin ateş ettiğini jandarmada öğrendim.

‘NASIL TANIMAZLAR?’

Olayda yaralanan Mehmet Sak’ın oğlu 50 yaşındaki Hasan Sak da “Askerlerin hepsinde gece görüş dürbünleri ve teçhizatları var. Üstelik olay gündüz oluyor, terörist sanıyorlar. Böyle şey olur mu?” dedi.

Hasan Sak şöyle konuştu: Olay yeri incelemesi yapılırken oradaydım. 16 metreden ateş ettikleri belirlendi. Bu kadar kısa mesafeden nasıl tanıyamıyorlar. Onlar yaşlı insanlardı. Ayırt edemiyorlar mı? Arabalarını yola bırakıp gitmişler. Askerler arabaları da mı görmedi, sesi de duymadılar mı?” dedi.

‘BUNUN İZAHI YOK’

Ölenlerden Mustafa Fil’in oğlu Murat Fil (27) de olayla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. 65-70 yaşındaki insanların terörist sanılarak öldürülmesinin izahının mümkün olmadığını söyleyen Murat Fil, “Havanın sisli olduğu yönünde söylenti vardı. Ama oradaki insanlara sorun, ‘Sis gördüm’ demeyeceklerdir. Benim de çocukluğum orada geçti” diye konuştu.

Haberin Devamı