Amasya Vali Masatlı: Dünyanın önemli meyvecilik merkezlerinden olacağız

Vali Masatlı: Dünyanın önemli meyvecilik merkezlerinden olacağız

Paylaş
Vali Masatlı: Dünyanın önemli meyvecilik merkezlerinden olacağız

Vali Masatlı: Dünyanın önemli meyvecilik merkezlerinden olacağız

Serap Şerife KARA/AMASYA, (DHA) - TÜRKİYE'deki kiraz üretiminin gerçekleştirdiği önemli kentlerden Amasya'da 44 çiftçiye, 4 çeşit kiraz fidanı dağıtıldı.

Fidan dağıtım törenine katılan Amasya Valisi Mustafa Masatlı, yüzde 75 DOKAP kaynağı ile 400 dekar sahada meyve bahçesi oluşturacaklarını belirtti. İl olarak dünyanın değişik coğrafyalarına meyve ve sebze gönderdiklerini söyleyen Vali Masatlı, "Biz çok önemli ve güzel bir coğrafyada yaşıyoruz. Bu coğrafya ve topraklarımızın çok iyi değerini bilip çok iyi işleyip gelecek kuşaklara da bunu aktarmamız gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğindeki hükümetimiz döneminde özellikle tarımsal alandaki yapılan yatırımlar, teşvikler ve destekler herkesçe malum biliniyor. Bizler meyve fidanı bakımından Türkiye’de yüzde 4’cüyüz. Üretimde de yüzde 5’ciyiz. Aslında bizim coğrafi alanımıza baktığımızda bu önemli bir rakam. Bunu biz çok iyi kullanmamız gerekiyor. Amasya başta elma olmak üzere diğer sebzesi ile de hem Türkiye’de hem de dünyanın değişik coğrafyalarına meyve ve sebze gönderen bir ilimiz. Bugün biz kiraz fidanı dağıtacağız. Kiraz üretimi ile Türkiye 7.’siyiz. Bugün dağıtacağımız fidanlarla birlikte bölgemizi hatta belki dünyanın önemli meyvecilik merkezlerinden biri yapılması yönünde çabalarımız ve gayretlerimiz devam ediyor" dedi.

2020 yılında il Özel İdare marifetiyle 390 dekar sahada kiraz fidan dağıtımını gerçekleştirdiklerini kaydeden Vali Masatlı, "Bu senede sağ olsun başta Cumhurbaşkanımızın talimatları ile birlikte milletvekillerimizin de gayretleri ile birlikte DOKAP’a girdik. DOKAP’a girmekle birlikte bugün yüzde 75 DOKAP kaynağı ile yaklaşık 390 bin TL’dir şuan dağıtacağımız fidanlara desteği. DOKAP kaynağıyla beraber 400 dekar sahada meyve bahçesi oluşturacağız. Bu fidanların toprakla buluşturup biran önce meyve vererek tüm insanlarımızın besinine, ihtiyacına ve üretimine katkı sağlamasını temenni ediyorum" dedi.

Törende konuşan Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Hayrullah Göktekin de “İlimiz her ne kadar elma ile özdeşleşmiş olsa da 26 bin dekar alanda 35 bin ton kiraz üretimi ile ülkemizde 7. sırada yer almaktadır. Ayrıca tarımsal ürünler arasında kiraz ilimizin en önemli ihracat kalemleri arasında yer almaktadır. Bugün fidan desteği sağlayacağımız projemiz ile; ilimizin meteorolojik özelliklerini göz önünde bulundurularak yüksek rakımlı bölgelerde geç çiçek açan, düşük rakımlarda ise erken çiçek açan çeşitlerin seçimi ile kiraz üretim sezonunun daha fazla zamana yaymak amaçlanmıştır. Ayrıca projemiz ile hızla artan nüfusumuzun yeterli ve dengeli bir şekilde beslenebilmesine, çiftçilerimizin gelirlerini arttırarak hayat şartlarının yükseltilmesine, tarıma dayalı sanayinin ihtiyaçlarının karşılanmasına, kısa ve orta vadeli ihracat bağlantılarının edinebilmesi için tarımda üretimin arttırılmasına katkı sağlanmış olunacaktır" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı