Gündem Vali 'Okutan', genelgeyle okutuyor!

Vali 'Okutan', genelgeyle okutuyor!

Paylaş
Vali 'Okutan', genelgeyle okutuyor!

Soyadı 'Okutan' olan Şanlıurfa Valisi genelge yayınladı, her yerde kitap okunmaya başlandı

Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan tarafından yayınlanan bir genelge ile başlatılan, ‘Işığımı Arıyorum, Okuyorum’ kampanyası kapsamında; cami, okul, kamu kuruluşlarında herkes 20 dakikasını kitap okumaya ayırdı. Kamu kurum ve kuruluşlarında da, saatlerin 16.40’ı göstermesiyle birlikte okuma saatinin başladığı kentte, yardımcılarıyla birlikte makamında mesainin son 20 dakikasında kitap okuyan Vali Okutan, “Eğitim eksikliğinin giderilmesi için başlattığımız bu kampanya ile Şanlıurfa daha iyi noktalara taşınacak” dedi.

Geçen yıl Haziran ayında Trabzon’dan Şanlıurfa Valiliği görevine atanan Nuri Okutan, eğitim seviyesinin daha iyi noktalara gelmesi için 24 Kasım’da, ‘Işığımı Arıyorum, Okuyorum’ kampanyası başlatıldı. Daha önce görev yaptığı Siirt, Sakarya ve Trabzon’da da benzer uygulamalar yapan Vali Okutan, kampanya kapsamında başta valilik olmak üzere, tüm kurumlarda günde en az 20 dakika kitap okunmasını istedi.

‘OKUYUN’ GENELGESİ

Kampanya kapsamında Vali Okutan, ilk olarak tüm kamu kurum ve kuruluşlarının uyması için bir genelge yayınladı. Göreve başlamasından itibaren Şanlıurfa’nın eğitim seviyesinin yükselmesine büyük önem verdiğini vurgulayan Okutan, yayınladığı genelgede, şu ifadelere yer verdi:

“ Şanlıurfa, tarihte ilk üniversitenin kurulduğu kadim bir şehirdir. Bu sebeple Şanlıurfa, bu medeniyet anlayışını varlığında sembolleştirmektedir. İlimiz, ölümsüz değerler üretmiş, ürettiğini kendine saklamayıp bütün insanlığa hediye etmiştir. Şehrimizde, evrensel ile yerelin mesut buluşma kavşakları vardır. Bu değerleri kendi bünyesinde barındıran Şanlıurfa’yı yeniden medeniyet merkezi haline getirmek için il genelinde başta okullarımız, camilerimiz olmak üzere bütün kamu kurum ve kuruluşlarımızla birlikte şehrimizin bütün katmanlarıyla bir okuma saati uygulaması başlatmış bulunmaktayız. Şanlıurfa Valiliği olarak okumayı ve kitabı, eğitimin destekçisi yahut yan unsuru değil; asli unsuru ve parçası olarak gören ve kabul eden bir anlayışla, bir okuma iklimi oluşturmanın ve bu iklime bütün Şanlıurfalıları dahil etmenin arayışı içindeyiz. Okumak, kendini bilmekle alakalı bir durumdur. Kendini bilen, etrafının farkında olur. Bu farkındalığı oluşturabilmek için öncelikli olarak okuma işini topluca yapmak durumundayız. Topluca yapılan işlerin daha anlamlı olduğu da bilinen bir gerçektir. Bu doğrultuda Valilikte bir komisyon oluşturulmuştur. Bu komisyon sivil toplum kuruluşları ve diğer kesimlerle iletişime geçerek okumayı geliştirici, kitabı ve okumayı ilimizde sürekli diri tutucu tedbirler alacaktır. Bu çerçevede umuma açık yerler, kahvehaneler, oteller, toplu taşıma araçları vb. yerlerde kitap okuma teşvik edilerek ilimizde yaygınlaşması sağlanacaktır.”

SAAT 16.40, KİTAP OKUMA VAKTİ

Kampanyaya halkın da katılımının sağlanması için kentin birçok noktası ile resmi kurumlar ve okullar okumanın önemini anlatan afiş ve pankartlar asıldı. Genelgenin yayınlanmasının ardından cami, okul ve diğer kuruluşların kendi belirlediği saatte gerçekleştirdiği kitap okuma saati, kamu kurum ve kuruluşlarında ise, vatandaşların işlerinin aksamaması için mesainin son 20 dakikası olarak belirlendi. Saatlerin 16.40’ı göstermesiyle birlikte, kamu kurum ve kuruluşlarında tüm amir ve memurlar kitap okumaya başlıyor. Kampanya kapsamında, Vali Nuri Okutan da yardımcılarıyla birlikte makamında 20 dakika boyunca kitap okuyor.

HEDEF 7 MİLYON KİTAP

GAP’ın başkenti olan Şanlıurfa’da, kaynakların verimli kullanılamadığını bunun da sebebinin eğitim eksikliği olduğunu ifade eden Vali Okutan, kampanya ile sorun aşılacağına inandığını belirterek şunları söyledi:

“Başlattığımız kampanya ile Şanlıurfa’yı daha iyi noktalara taşımayı arzuluyoruz. Şanlıurfa’da var olan potansiyelleri göz önünde bulundurarak; tarımda, sanayide, ticarette iyi gelişmeler bekliyorsak, insanın zihnini ve gölünü de işin içine dahil etmemiz gerekiyor. Fakat başarısızlık sebebiyle ilgili yaptığımız araştırmada bunun tamamen cehaletten kaynaklı olduğu gerçeğini gördük. Bu yüksek potansiyele denk bir gelişmişlik göstermemizin sebebi kaynakları etkin ve verimli kullanamayışım yatıyor. Bunun da sebebi eğitim yetersizliği. Tüm bu sorunları aşmak için kampanyamızı başlattık. Artık, okul ve camilerimizde, imam ve idarecilerin belirleyeceği saatte 20 dakika kitap okunacak. Kamu kurumlarında ise okuma saatini ise 16.40 olarak belirledik. Hizmetin aksamaması için genellikle toparlanma süreci olan mesainin son 20 dakikasını okumaya ayırdık. Yaptığımız işlem aynı zamanda hizmet içi eğitimin de bir parçası. Hedefimiz Şanlıurfa’da 7 milyon kitaba ulaşmak ve yeni kütüphaneler oluşturabilmek. Yine kampanya ile okul ve camilerimizi, bulundukları mahallenin kütüphaneleri haline getirmek ve buradan elde edilecek başarının tüm dünyada örnek olmasını sağlamak.”

OKUL VE CAMİLERDE DE KİTAP OKUNUYOR

Kentte büyük ilgi gören kampanyanın ardından birçok okul ve camide de kitap okuma saatleri belirlendi. Yöneticilerinin belirlediği saatte başlayan etkinlik kapsamında, vatandaş ve öğrenciler sınıf ve camilerde 20 dakika boyunca kitap okuyor. Camilerde, imam ile birlikte kitap okuyan vatandaşlar, kampanya kendilerini geliştirme fırsatı bulduklarını söyledi. Kampanya kapsamında her gün 20 dakika kitap okunan okullardan Gazi Lisesi öğretmen ve öğrencileri de, uygulamanın yararlı olduğunu ifade etti. Gazi Lisesi’ndeki sınıflarında öğretmenleriyle birlikte kitap okuyan öğrenciler, “Kampanya ile kitap okumanın, yaşı, yeri ve zamanı olmadığını öğrendik. Hayatı anlamamız, tanımamız, yaşadığımızın farkına varmamız için başlatılan bu kampanya ile okuyarak, bütün eksiklerimizi gideriyoruz” dedi.

Kentte büyük ilgi gören kampanya ile birçok kişi kitap okuma alışkanlığı kazanmış olmanın mutluluğunu yaşıyor.

Hasan KIRMIZITAŞ - Ali LEYLAK / ŞANLIURFA (DHA)

3