Silifke Vali Su, Silifke Kalesi'nde incelemelerde bulundu

Vali Su, Silifke Kalesi'nde incelemelerde bulundu

Paylaş
Vali Su, Silifke Kalesi'nde incelemelerde bulundu

Vali Su, Silifke Kalesi'nde incelemelerde bulundu

MERSİN, (DHA)- MERSİN'de restorasyon ve kazı çalışması süren Silifke Kalesi'nde incelemelerde bulunan Vali Ali İhsan Su, restorasyon ve kazı çalışması süren Silifke Kalesinin bir an önce turizme kazandırılacağını belirtti.
Valisi Ali İhsan Su, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Fuat Gedik, Gülnar Kaymakamı Yunus Emre Bayraklı, İl Turizm ve Kültür Müdürü Emre Duru ile birlikte Silifke Kalesi Sultan Beyazıt Cami ve sarnıç restorasyonu, Ziyaretçi merkezi ve gezi yolları, çevre düzenleme proje yapımı, Silifke Kalesi 1. Etap çevre düzenlemesi, Silifke kale restorasyonu 2. Etap, Silifke kalesinde kazısı tamamlanan mekanların röleve, restorasyon projelerinin ve fizibilite raporlarının hazırlanması işini yerinde inceledi.
'MERSİN AÇIK HAVA MÜZESİ GİBİ'
Mersin’in açık hava müzesi konumunda olduğunu belirten Vali Su, “Silifke Kalesindeki çalışmalarından ve ortaya çıkan eserlerden dolayı çok teşekkür ediyorum. İlimiz bir açıkhava müzesi konumunda. Biz hemen hemen her eserimizde çalışma yapmaya gayret ettik. Şu anda elimizdeki tarihi eserler ile ilgili çok ciddi çalışmaları başlattık ve bitirdiklerimiz var. Çalışmaları devam edenler var. Bu anlamda ilimizin tarihi dokusunu ortaya çıkarmak ve vatandaşlarımızın hizmetine sunmak için yoğun bir çalışma sürdürüyoruz. Bu çerçevede şu anda bulunduğumuz Silifke Kalesi'nde de çok ciddi çalışmaları gerçekleştirdik. Bir taraftan kalenin onarımı ile ilgili birinci etap bitti, ikinci etap devam ediyor. Kalenin içindeki yerleşim alanları ile ilgili kazı çalışmaları büyük oranda tamamlandı, halen devam ediyor" dedi.
'BULUNTULAR KİTAPLAŞTIRILDI'
Silifke Kalesi'nde ki kazı çalışmalarının 2010 yılında başladığını belirten Kazı Başkanı Prof. Dr. Ali Boran, “2021 yılı itibari ile kazımızın önemli aşaması tamamlandığını düşünüyoruz. 2010 yılından 2020 yılına kadarki kazı döneminde, kazı ve eğitim bir arada devam etmiş, burada sadece kazı değil aynı zamanda öğrencilerimiz lisans, yüksek lisans doktora tezleri ile çalışma yapmış, öğrencilerimiz deneyim ve tecrübe alarak Türkiye’nin farklı müzelerinde, farklı üniversitelerinde akademik hayatlarına devam etmektedir. Buraya araştırma görevlisi olarak gelen arkadaşlarımızın bir bölümü profesör bir bölümü doçent oldu. Bir bölümü öğretim üyesi olarak devam etmekte. Birinci kitabımız Silifke Kalesi kazı buluntuları. En önemli örnekleri dediğimiz kazı buluntuları. Bu kazı buluntularında bir kap var. Bu kabın içindeki tüm malzemeler Silifke Kalesi'nden çıkan malzemeler. Bu çalışma burada bulunan plastik, cam, metal buluntular, seramik buluntular, ahşap ve kemik buluntular olarak bölümlere ayrılır. M.Ö. 3 binlere giden taş baltalar, 20'nci yüzyıla kadar eserler var. Çünkü burada Osmanlı’nın en önemli Kale kentlerinden birisi ve Osmanlı döneminin, Osmanlı’nın hoş görüsünün, farklı medeniyetteki insanların ürünlerine bakışını burada görüyoruz. Yok etmeden yaşatmış. Burada buluntuların Roma’nın, Bizans’ın, Karamanoğlu'nun Osmanlı'nın eserleri. Bu kitaplarımız uluslararası yayın evi tarafından basıldı. Tüm dünyanın bütün kütüphanelerine gönderildi. Bir diğer kitabımızı ise Buluntular. Silifke Kalesi kazılarında ortaya çıkan yerleşim dokusu, kaleden bulunan her şeyin ilk halinden son haline nasıl geldiğini göstermesi açısından önemli. Günümüze gelmiş, Osmanlı dönemine ait kale şehrin en büyük, ayakta kalan tek yeri. O açıdan Silifkeliler ne kadar övünseler azdır. Bu kitabımızın içindekiler malzemesiyle, kent dokusuyla beraber önemli bir çalışma" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı