Şanlıurfa Valinin silahsızlanma çağrısına STK’lardan destek

Valinin silahsızlanma çağrısına STK’lardan destek

Paylaş
Valinin silahsızlanma çağrısına STK’lardan destek

Valinin silahsızlanma çağrısına STK’lardan destek

Ali LEYLAK/ŞANLIURFA, (DHA) - ŞANLIURFA Valisi Abdullah Erin’in silah kullanımıyla ilgili yaptığı çağrının ardından kentteki Sivil Toplum Kuruluşları basın açıklamasıyla destek verdi.

Katıldığı bir törende Şanlıurfa'nın olumlu sayılacak çok sayıdaki artısının yanında bununla hiç bağdaşmayan kötü hasletleri olduğunu ve bunların terk edilmesi gerektiğini ifade eden Vali Abdullah Erin, toplum huzurunu bozanların dışlanmasını, sosyal müeyyideler uygulanmasını önererek, ellerindeki silahlarla insanların üzerine baskı kuranları artık hazmedemeyeceklerini belirterek silahlanmaya ‘dur’ dedi. Özellikle gereksiz yere uzun namlulu silah sahibi olanların silahlarının toplanacağı işaretini veren Vali Erin, "Şanlıurfa her gün cinayetlerle, kan davalarıyla, arazi anlaşmazlıklarından dolayı nizalarla anılmayı hak etmeyen şanlı, kahraman bir şehir. Bu konuda tüm toplum önderlerine, bütün yöneticilerimize, sivil toplum kuruluşlarının bütün temsilcilerine, aşiretlerimize, dini önderlerimize bir kez daha çağrıda bulunmak istiyorum: Gereksiz, lüzumsuz bir yere dokunulmaz olan insan bütünlüğünü ve Cenab-ı Allah'tan başka yetkiye sahip olmayanın yetki kullanmak suretiyle başkasının hayatına kastedenleri artık toplumdan dışlamanın zamanı gelmiştir. Yanımızda tutmayalım. Sosyal müeyyideleri uygulayalım. Onları kabul etmeyelim. Onları baş tacı etmeyelim. Birkaç gün önce altı vatandaşımızı kaybettik. Maalesef daha öncesinde yine kaybettiğimiz vatandaşlarımız var. Artık silahlanmaya dur diye ifade ediyorum.”
Silahsızlanmaya karşı herkesimden destek isteyen Vali Erin, uzun namlulu silahlarla dolaşmaya son vereceklerini ifade ederek şunları kaydetti:
“Destek verin. Gereksiz ve lüzumsuz bir şekilde o silahı taşıma ehliyetine sahip olmayan, o duyarlılığı göstermeyen hiçbir özelliğe sahip olmayan insanların uzun namlulu silahlarla, tabancalarla dolaşmasına müsaade etmeyelim. Bu konuda eleştirilmekten rahatsız olmuyoruz. Ama verdiğimiz her bir silahın toplumda huzursuzluğa, o silahın kullanılması suretiyle insanlarımızın üzerinde baskı unsuru olarak tatbik edilmesini artık hazmedemez, kabul edemeyiz. Silah verilecek, şartları uygun olan kardeşlerimiz var. Bunlara hiçbir şey söylenmeden, teklif edilmeden bunun gereğini zaten yerine getiriyoruz. Kamu idaresi bu anlamda desteklerinizi, toplumda genel bir kampanya şeklinde silahların toplanmasını, özellikle uzun namlulu silahları taşıyan, farklı amaçlarla evinde ve işinde kullanan hemşerilerimizden bu silahların toplanması gerektiğini bir kez daha ifade ediyorum" ifadelerinde bulunmuştu.
SİLAH SIKMANIN MERTLİK DEĞİL, CAHİLLİK OLDUĞU KANAATİNDEYİZ.
Vali Abdullah Erin’in bu çağrı üzerine Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa Şubesinde bir araya gelen STK Temsilcileri, ortak bir basın açıklaması ile 'Vali Erin'in yanındayız' dedi.
STK'lar adına açıklamayı yapan Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Şanlıurfa İl Başkanı Fevzi Çelik, şu ifadeleri kullandı:
"Gün geçmiyor ki silahlarla cinayetler işlenmesin, yaralanmalar olmasın. Türkiye’de ortalama her 65 kişiden biri silah taşımakta ya da bulundurmaktadır. Ülkemizde her yıl yaklaşık 3 bin kişi silahla ölmekte, 12 binden fazla insanımız da yaralanmaktadır. Ateşli silahlarla işlenen suçların yaklaşık üçte ikisi ruhsatsız, üçte biri ruhsatlı silahlarla işlenmektedir. Evde silah bulunması, aile içi şiddet olaylarında ciddi yaralanma ve ölümlere yola açabilmekte, intiharları kolaylaştırmakta, çocukların kaza ile ölüm ve yaralanmalarına neden olabilmektedir.Özel günlerde havaya ateş edilmesi sonucu ölen ve yaralananların sayısı da azımsanmayacak kadar çok olmakla beraber, çocuklar üzerinde olumsuz ve derin tesirler bırakmaktadır.Şanlıurfa STK’ları olarak, güvenlik elemanları ve can güvenliği ciddi manada tehdit edilenler dışında, silah taşınmasına veya bulundurulmasına karşıyız. Özel günlerde havaya silah sıkmanın mertlik değil, cahillik olduğu kanaatindeyiz. Silahların toplatılması konusunda, Valimiz Sayın Abdullah Erin beyi desteklediğimizi kamuoyuna saygılarımızla bildiririz."
FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı