Cumartesi Postası Varislere buharla veda edin

Varislere buharla veda edin

Paylaş
Varislere buharla veda edin

Kusursuz fiziğin göstergesi bacaklarda zamanla oluşan varis, güzelliğe gölge düşürür. Yazın vazgeçilmezi etekler, elbiseler ve şortlar da hayal olur...

Ama artık buhar tedavisi var. 20 dakikalık ağrısız bir operasyonla varis sorunları buharlaşıp uçuyor. Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Kalko’dan tüm bilinmesi gerekenler...

Haberin Devamı

RÖPORTAJ: Esra ÖZÜBEK

eozubek@elle.com.tr

Varis nasıl bir rahatsızlıktır?

Damar hastalığıdır. Kanı akciğer ve kalbe taşıyan toplardamarların ilerletici bir şekilde genişlemesidir. Genç yaşlarda görülür, yaş ilerledikçe oran artar. Sorun arttıkça da şiddetli ağrılar oluşur.

Varisin türleri var mı?

Evet. Venöz yetersizlik var mesela. Genişleyen bacak damarları ciltte kıvrımlı bir şekilde kabarıklaşır. Çünkü yüzeysel toplardamarlarda kan kalbe doğru değil, ayağa doğru gitmektedir.

Venöz yetersizliğin daha derini ve tehlikelisi, iç varistir. Ayak bileği çevresindeki ciltte kalınlaşma ve renk koyulaşması ile birlikte yaralar görülür. Zamanla damar içi iltihaplanma olabilir.

Önlem alınmazsa ölüme bile sebebiyet verebilir. Çünkü iç varis, bacağın iç kısmında kemiğe yakın ana toplardamarlarda kanın geriye, bacağa doğru kaçması sonucu oluşur. Bir de kılcal damar varisi var.

Haberin Devamı

Estetik olarak rahatsız eder. Cilt üzerinde ince, kırmızı veya mor tonlarındaki toplardamar genişlemeleridir.

Kimlerde görülür?

Uzun saatler ayakta kalanlarda, fazla oturarak çalışanlarda ve genetik miras taşıyanlarda daha çok görülür. Sürekli kilo alan, sigara kullananlar da riskli grupta. Hamilelik ve doğum da tetikleyebilir. Yüksek topuklu ayakkabılar ve dar kıyafetlerin de etkisi büyük.

Hastalığın belirtileri ne?

Bacaklardaki kılcal damarlar belirginleşmeye başlamışsa, kıvrımlı şekilde damarlar kabarıklaşırsa, kaşıntı, ağrı, yanma ve kramplar varsa, özellikle efor sonrası istirahatteyken bacaklarda ağrı, ağırlık hissi ve yorgunluk hissediliyorsa, ayak bileğinde mor lekeler ve şişlik oluşuyorsa, ciltte kızarıklık, kaşıntı ve kuruluk hissi meydana geliyorsa, küçük çarpma veya yaralanmalar sonrası cilt altında iyileşmesi zaman alan kanamalar çıkıyorsa varis sorunu yaşıyorsunuz demektir.

Varis ve venöz yetersizlik tedavisinin gecikmesi halinde ise yan etkiler görülür: Ayak-bacakta akıntılı ve geçmeyen yaralar, damar içi iltihabı ve hayati tehlike yaratan akciğere pıhtı gitmesi hali...

Neyse ki damar basıncını düşüren ilaçlar, varis çorabı, iğne tedavisi ve ameliyatla bu hastalığın tedavisi mümkün. Ve tabii ki buhar tedavisi ile.

Haberin Devamı

Evet, nasıl bir tedavi bu?

Yöntem, çok küçük, örümcek ağımsı varislerden tutun da kocaman balon ve yılan şeklindeki varislere kadar hepsinde kullanılıyor. Lazere benzeyen bir işlem.

Ama bu yöntemde su buharının enerjisi kullanılıyor. Varisli bölgedeki damarın içine diz üstünden ultrasonla giriliyor, iğne ile içine bir tel ve o telin etrafından da kateter gönderiliyor.

Kasık bölgesine iki santim kala, damar, 120 santigrat derecelik su buharı püskürtülerek yakılıyor. Damar içindeki kan ve diğer sıvılar buharlaşıyor, damar kapanıyor.

Cerrahi kesi yok, genel ya da lokal anestezi altında yapılıyor. 20 dakika sürüyor, kişi iki saat sonra taburcu oluyor.

Korunma yolları

-Topuklu ayakkabı, uzun süre kullanılmamalı. Ama sandalet ve babet gibi topuksuz ayakkabı da varise neden oluyor. İdeali, hafif topuklu rahat modeller.

-Kan akımını zorlaştıran dar kıyafetlerden ve sıkı kemerlerden kaçınmak gerek.

Haberin Devamı

-Hareketli yaşamı benimseyin. Özellikle yüzme, varisi önler. Pilates, tempolu yürüyüş ve koşu da... Bacağı zorlayan ağırlık kaldırma hareketlerinden uzak durun.

-Her duştan sonra bacaklarınıza soğuk su ile masaj yapın.

-Fazla kiloları verip kilonuzu dengede tutun.

-Sigarayı hayatınızdan tamamen çıkarın.

-Yatarken bacaklarınızı bir destekle 10 santim yukarda tutun.

-Doğru beslenin, Akdeniz mutfağından vazgeçmeyin. Yağlı, baharatlı yiyecekler varisin dostudur.

-Ofis ortamında çalışanlar ve masa başı iş yapanlar uzun saatler oturmasın, bir saat arayla kalkıp hareket etsinler. En azından, oturdukları yerde ayaklarını V şekline getirsinler, önce baş parmaklarını, sonra topuklarını birleştirerek sık sık hareket ettirsinler.

Yan etki yok, ağrı sızı yok

Yan etkisi var mı?

Yok denecek kadar az. En önemlisi, ameliyat esnasında ve sonrasında hiç ağrı vermiyor. Şişlik, kızarıklık, morarma oluşmuyor.

Buhar tedavisi sonrası nelere dikkat edilmeli?

Hasta bir ay varis çorabı kullanmalı. Hareketli yaşam tercih edilmeli, bol su tüketilmeli, baharatlı ve yağlı yiyeceklerden vazgeçmeli, güneşten korunmalı, topuklu ya da dümdüz ayakkabılar yerine hafif topuklu ayakkabıları tercih etmeli, düzenli olarak bacaklara soğuk su ile masaj yapmalı ve uyurken bacakların yaklaşık 10 cm. yukarıda olmasına dikkat etmeli.

Haberin Devamı

(20.07.2013 tarihli Cumartesi Postası ekinden alınmıştır.)