Beden Sağlığı Varisten 30 dakikada kurtulmak mümkün

Varisten 30 dakikada kurtulmak mümkün

Paylaş
Varisten 30 dakikada kurtulmak mümkün

Lazer tedavisine benzeyen radyofrekans yöntemiyle varisli damar ses dalgalarıyla yok ediliyor

HAZIRLAYAN: ÖZGÜR GÖKMEN ÇELENK

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Tüzün anlattı:

Lazer sadece kılcal varisler için mi kullanılıyor?

Hayır. Lazer, varislerde açık ameliyata alternatif olarak da kullanılabiliyor. Dizin altından varisli damarın içine bir katater (ince bir borucuk) yerleştiriliyor. Ardından katater kasığa kadar ilerletiliyor. Sonra da lazer ateşlenerek damar tahrip ediliyor. Damar adeta içten kavruluyor. İşlem dopler ultrason kılavuzluğunda yapılıyor.

Genel anestezi gerekiyor mu?

Hayır, lokal anestezi yeterli. İşlem yaklaşık yarım saat-1 saat arasında sürüyor. Hastanede yatışa gerek yok. Operasyondan 2 saat sonra hasta yürüyerek rahatça evine gidebiliyor. Ciddi bir ağrı sızı olmuyor.

İşlemden sonra hasta nelere dikkat etmeli?

Hastayı varis çorabıyla eve gönderiyoruz. Hastanın hareketlerini kısıtlamasına gerek yok. Bilakis hareket etmesini istiyoruz. İlk 1 hafta elastik bandaj kullanımı şart. 1 hafta sonra dikişleri alıyoruz. Sonraki 2 hafta boyunca varis çorabı kullanılmalı.



Klasik ameliyat nasıl yapılıyor?

Önce kasığa bir kesi yapıyoruz ve varisli damarın bağlantısı kesiyoruz. Daha sonra diz altından açtığımız kesiden özel bir aletle damarı çekip alıyoruz. Bu işlem genel anestezi altında yapılıyor, hastanede 1 gece yatış gerektiriyor. Lazer ya da radyofrekans yöntemiyle kıyaslandığında normal yaşama dönüş süresi daha uzun. Ayrıca daha fazla morluk oluyor. Bir de yaygın bilenen bir yanlışı düzeltmek istiyorum: Toplardamarlarında varis olan hastaların çoğu “İleride by pass olmak zorunda kalırsam bu damarlara ihtiyaç olur” endişesiyle operasyondan çekiniyor. Oysa biz kardiyovasküler cerrahlar hiçbir zaman, hele kalp gibi önemli bir organda varisleşmiş bir damarı kullanmayız. Genişlemiş, yapısı bozulmuş, keseler oluşmuş bir damar ne kalp ne de bacak by pass’larında kullanılır. Bu nedenle damarlar varisleşmişse, kapaklar kaçırıyorsa bir an önce açık cerrahi ya da lazer, radyofrekans gibi yöntemlerle yok edilmeli. Ancak burada cerrahın ultrason yapmasının önemi bir kez daha önce çıkıyor. Çünkü bazen toplardamar genişlemediği halde “Kaçak var” deniyor ve sağlıklı damar çıkarılıyor. İşte, biz bu tür damarların çıkarılmasına karşıyız. Çünkü düzgün yapılı ama sadece bir miktar kaçak olan damarları çıkartmak doğru değil.

RADYOFREKANS YÖNTEMİ NEDİR?

Lazer tedavisine benziyor. Bu yöntemde varisli damar lazerle değil, ses dalgalarıyla yok ediliyor. Tıpkı lazerde olduğu gibi lokal anestezi altında yapılabiliyor, işlem 30 dakika-1 saat arasında sürüyor. Operasyondan 2 saat sonra hasta yürüyerek evine gidebiliyor. Maliyeti de lazerle hemen hemen aynı.

BAŞARI ORANI YÜKSEK Mİ?

Lazer tedavisinden sonra damarın kapanma oranı yüzde 98. Uzun dönem başarıyı irdelediğimiz zaman nüksler düşünülmeli. Araştırmalar, lazerle yapılan varislerin tekrar etme olasılığının çok düşük olduğunu gösteriyor.

YARIN: Zamk tedavisi 15 dakika sürüyor

Haberin Devamı