Siyaset Ve Kavakçı Meclis'e başvurdu
Paylaş
Ve Kavakçı Meclis'e başvurdu

Türbanı nedeniyle Meclis'te yemin ettirilmeyen, ardından da Türk vatandaşlığından çıkartılarak vekilliği düşürülen Merve Kavakçı 'her türlü hakkını' geri istedi

TBMM Başkanlık Divanı’nın tutuklu milletvekillerine özlük haklarının verilmesine ilişkin kararı sonrasında, 1999 seçimlerinden FP’den İstanbul Milletvekili seçilen ancak türbanı nedeniyle Genel Kurul’da yemin ettirilmeyen, ardından da Türk vatandaşlığından çıkartılarak vekilliği düşürülen Merve Kavakçı dün avukatı aracılığıyla Meclis Başkanlığı’na başvurarak “her türlü hakkının” geri verilmesini talep etti.

Emeklilik hakkı da var

Kavakçı’nın dün yaptığı başvuru, TBMM Başkanlık Divanı’nda ele alınacak. Divan “Türk vatandaşı olma şartını taşımadığının vekil olduktan sonra ortaya çıkması” nedeniyle öncelikle Kavakçı’nın mazbatasını aldığı tarihten, milletvekilliği düşürülene kadar geçen 23 aylık dönemde milletvekili sayılıp sayılamayacağına karar verecek.

Eğer Divan, Kavakçı’yı Nisan 1999-Mart 2001 arasındaki dönemde “milletvekili” kabul ederse, Kavakçı’ya 23 aylık milletvekili maaşı geriye dönük ödenebilecek. Kavakçı’nın milletvekili statüsünün sürdüğü dönemde, seçilen tüm milletvekilleri o gün yürürlükte olan mevzuat çerçevesinde sosyal güvenlik kurumu kökenlerine bakılmaksızın Emekli Sandığı ile ilişkilendiriliyor ve bu sayede en yüksek seviyeden emekli aylığı alıyordu.

Bu durumda Divan’ın milletvekili statüsünü tanıması halinde Kavakçı “milletvekili emeklisi” olma hakkını da elde edebilecek. Kavakçı ayrıca sağlık ve tedavi yardımı, kırmızı pasaport, TBMM sosyal tesislerinden yararlanma gibi tüm haklardan yararlanabilecek.

Şebnem HOŞGÖR / ANKARA

Haberin Devamı