Vegan beslenmede şeker tüketmek, diyeti sağlıksız yapıyor

Yeni araştırmalar, işlenmiş veya şeker yüklü gıdalar yemeye devam eden kişilerin bitki bazlı diyet yapmasının anlamsız olduğunu ortaya koydu. Yunanistan'daki Harokopi Üniversitesi'nden araştırmacılar, bitki bazlı bir diyetin uygulanması kardiyovasküler hastalık riskini azaltmak için yeterli olmadığını söylüyor.

22 Mart 2020, Pazar 15:08 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Yapılan araştırmalar, vejetaryen veya vegan diyeti uygulayan kişinin abur cuburları veya şekeri kesmediği sürece, et içeren bir diyetten daha sağlıklı olmadığını ortaya çıkardı. İnsanların işlenmiş, şeker yüklü yiyecekler yemeye devam etmeleri halinde, “bitki bazlı” bir diyetin uygulanmasının anlamsız olduğu tespit edildi.

Yunan araştırmacılar, tatlılardan, meyve suyundan, beyaz ekmek ve beyaz un gibi rafine tahıllardan kaçınmanın anahtar rol oynadığını söyledi.

Çok sayıda işlenmiş gıda yiyenler, vegan, vejeteryan ya da sadece et yemeyi kesen kişiler "sağlıksız" sınıfına giriyor.

Atina'nın Harokopio Üniversitesi'nden araştırmacı Profesör Demosthenes Panagiotakos, “Görünüşe göre sadece bitki temelli veya vejetaryen bir diyet uygulamak kardiyovasküler hastalık riskini azaltmak için yeterli değil. Kardiyovasküler hastalığın azaltılmasında bir fayda görmek için belirli, sağlıklı bitki bazlı gıda gruplarına odaklanmak da önemlidir" dedi.

10 yıllık çalışma, 2 bin kişilik katılımcılarda sadece bitki temelli diyetleri takip edenlere odaklandı. Katılımcılar sağlıklı ve sağlıksız yiyeceklerin bulunduğu 2 gruba ayrıldı.

Sağlıklı yiyecekler arasında meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar, fındık, yağlar, çay ve kahve yer alırken, sağlıksız yiyecekler meyve suları, şekerli içecekler, patates, tatlılar ve rafine edilmiş tahıllardan oluştu.

Araştırmacılar, sadece sağlıklı bitki bazlı diyet yapanların, hayvan bazlı ürün tüketenlere kıyasla 'kardiyovasküler riskte önemli bir azalma' olduğunu keşfetti.


Profesör Panagiotakos şunları söyledi:

Bu bulgular, hayvansal bazlı ürünlerin günlük tüketimindeki küçük bir azalmanın bile -özellikle işlenmiş et ürünleri gibi daha az sağlıklı gıdaların- kardiyovasküler sağlığa katkıda bulunabileceğini vurguluyor.


Kadınlar günde yaklaşık beş kez atıştırma eğiliminde ve sağlıksız bitki temelli diyetler yaparken kalp hastalığı riskinde 'dramatik bir artış' gösterdiler.


Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER Sevgilisinden ayrıldı, kilo verip bambaşka biri oldu