Yaşam Venezuela'da her gün 200 kadın para kazanmak için bunu yapıyor

Venezuela'da her gün 200 kadın para kazanmak için bunu yapıyor

Paylaş
Venezuela'da her gün 200 kadın para kazanmak için bunu yapıyor

Venezuelalı kadınlar temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için saçlarını satıyor

Venezuela'da her gün 200 kadın, ek saç yapan insanlara saçlarını satmak için iki şehri birbirine bağlayan bir köprü üstünde gidip geliyorlar. Venezuela sınırlarını geçerek Kolombiya sınırındaki bu şehre ulaşmaya çalışan kadınlar bunu sadece, yiyecek, bebek bezi veya ilaç gibi en temel ihtiyaçlarını karşılamak için yapıyorlar.

Son haftalarda ortaya çıkan bu trend, pahalı tıbbi tedavilerden yoksun kalan ve öğünlerini azaltan milyonlarca insanın sahip olduğu, petrol zengini ülkenin kıtlıklar arasında derinleşen kriz ve enflasyonla boğuşmasının bir başka göstergesidir.

SAÇ SATIN ALIYORUZ


Komisyoncu olarak bilinen düzinelerce insan, bu iki şehri bağlayan köprü üstünde “Saç satın alıyoruz!” diye bağırıyor. Günde yaklaşık 200 kadın, onlar için geçici çözüm üreten 7 stanttan birine teklif sunuyor sonrasında ise saçları Batı Kolombiya’daki Cali şehrinde satılıyor.

"İLAÇ İÇİN BU PARA YETERLİ DEĞİL, EN AZINDAN AĞRI KESİCİ ALABİLİRİM"

45 yaşındaki sokak satıcısı Celina Gonzales, orta uzunluktaki kahverengi saçını yaklaşık 20 dolara satmak için kuyrukta bekliyor. Bu para ise, aylık asgari ücrete ve eve dönüşteki yemek fişine denk geliyor. Ailesine saçını sattığını söylemeyen Gonzales, “Eklem iltihabım için ilaç almam lazım, bu para yeterli değil ama en azından ağrı kesiciyi alabilirim” diyor.

BİR TORBA PİRİNÇ AYLIK GELİRLERİNİN 10 KATINA MAL OLUYOR

Venezuela hükümeti kriz hakkındaki suçlamayı, ekonomik savaş açan iş adamlarının üstüne atıyor. 3 yıldır ekonomik kriz yaşandığı için Venezuelalılar, yiyecek yardımı yapan uzun kuyruklarda beklemelerine rağmen evlerine eli boş dönmeye devam ediyorlar. Bu yardımı alamadıkları gibi bir torba pirinç bazen aylık gelirlerinin 10 katına mal olabiliyor.

Çoğu, çöpe atılan nişasta ve arpayla beslenmek zorunda kalıyor. Son aylarda yüzlerce insan, yeşillik alabilmek için Kolombiya'ya sürükleniyor.

"SAÇINI KESTİRDİKTEN SONRA GİDİP ÇOCUKLARINA YİYECEK ALIYOR"


31 yaşındaki Jenifer Nino, “Saçımı birkaç yerden kestirebilirim ya da bir atkuyruğu yapıp hepsini kesebilirim” diyor. Nino, “Kadınların çoğu küçük çocuklarla geliyor ve saçlarını kestirdikten sonra gidip onlara yiyecek alıyor” diye ekliyor. Bazı kadınlar saç kesimlerinin çok kötü olduğundan şikâyet ediyor ve verdiklerini bu karardan pişman oluyorlar.

Haberin Devamı