Gündem Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza CNN TÜRK'te

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza CNN TÜRK'te

Paylaş
Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza CNN TÜRK'te

Venezuela Dışişleri Bakanı CNN TÜRK'ün sorularını yanıtladı. Ülkesine dair iç savaş riskinden, ülkesindeki Rus askerlerine, elektrik kesintilerinden Guiado'nun siyasi geleceğine kadar bir çok konuya değinen Bakan Arreaza Türkiye'yle ilgili de çok önemli açıklamalarda bulundu

Bakan Arreaza, "Türkiye ile altın ticaretimiz uluslarası hukuka uygun, eğer ABD yaptırım uygulamaya kalkarsa ilişkimiz esnek başka yol haritası geliştiririz" dedi. Bakan Arreaza özel röportajda ABD'ye sert sözlerle yüklenirken Türkiye ve Rusya ile de iş birliği mesajı verdi.

Haberin Devamı

İşte o röportaj:

SORU: Venezuela 23 Ocak’tan bu yana bir iç karışıklıkla karşı karşıya ülkede siyasi bir kriz yaşanıyor Venezuela halkı da bir çok sorun yaşıyor. Tam da bu dönemde önemli bir isim Türkiye’ye geldi Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza Türkiye'de dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla görüştü. Bu görüşmelerden ne çıktı? Venezuela’da son durum ne? İlerleyen günlerde ne bekleniyor? Tüm bunları soracağız Venezuela dışişleri bakanına. sayın bakan hoş geldiniz CNN Türk'e. ben hemen ilk sorumla başlamak istiyorum temaslar için Türkiye’desiniz dışişleri bakanı ile görüştünüz? Peki Venezuela’nın Türkiye’den şu noktada beklentisi nedir?

VENEZUELA DIŞİŞLERİ BAKANI ARREAZA: Öncelikle ben teşekkür ediyorum. Türkiye günümüz dünyası içerisinde gelişmekte olan çok önemli bir güç odağı bu bağlamda Türkiye ile son yıllarda ileri gelen pek çok sektörde bütünleyici bir işbirliğimiz söz konusu. Ekonomik alanda, ticari alanda, siyasi irade alanında da bundan söz edebiliyoruz. Türkiye'den beklentimize gelince, Türkiye ile var olan ilişkilerimizi ve işbirliğimizi her alanda daha da fazla genişletmek ve yukarıda saydığım sektörlerin sayısını çoğaltmak ve ilişkilerimizi bulunduğu noktadan ileriye taşımak.

Haberin Devamı

SORU: Beyaz saray Venezuela özel temsilcisinin son dönemde bazı açıklamaları oldu Türkiye ve Venezuela arasındaki son dönemde özellikle altın ticaretine yönelik. Dolaylı bir yaptırım bu şirketlere uygulanabilir bunun sinyalini verdi. Ben de sormak istiyorum Türkiye'de de merak ediliyor. Venezuela ve Türkiye arasındaki altın ticaretinde kim ne alıyor ne veriyor? Böyle bir ticaret neden yapılıyor?

VENEZUELA DIŞİŞLERİ BAKANI ARREAZA: Uluslararası hukuk ve uluslararası ticaret kurallarını ihlal ediyorlar her zaman yaptıkları gibi. Venezuela'nın ticarete dönük mallarını dışarı çıkarmasının bir şekilde engellemek istiyorlar. Bunun önüne geçmek istiyorlar. Ama ne yazık ki Türkiye ile Venezuela arasındaki ticari ilişkiler söz konusuysa bunu gerçekleştirmeleri çok da mümkün gözükmüyor çünkü gerek Türkiye ile gerek Venezuela karşılıklı saygı çerçevesinde hem birbirilerinin kanunlarına iç tüzüklerine saygı hem de uluslararası hukuk gereğince ticari işbirliğini devam ettirmek durumundalar. İki egemen ülkenin yapacağı ticaretin önüne geçebilecek üçüncü bir ülkenin olması herhangi bir şekilde söz konusu değildir.

Haberin Devamı

SORU: Peki ABD bu şirketlere yaptırım uygularsa Türkiye ve Venezuela’nın alternatifi ne olacak?

VENEZUELA DIŞİŞLERİ BAKANI ARREAZA: ABD her zamanki gibi kendini dünyanın hakimi sanıyor. Bu konuda da az önce söyledim. Türkiye ve Venezuela uluslararası kanunlara ve uluslararası ticaret hukuka son derece saygılı şekilde ilişkilerini devam ettiren iki ülke. Evet her alanda ekonomik işbirliğimiz söz konusu ve bu işbirliğini ortaya koyarken kullanacağımız mevcut yolların dışındakilerde aramızdaki esnek, elastik ilişki sayesinde yol haritamız üzerinde belirlenmeye devam ediyor ve ilişkilerimiz her geçen gün daha da iyiye gidecek.

SORU: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığınız basın toplantısında Venezuela’nın bu konuyu BM'ye taşıyacağını söylediniz. Venezuela’nın bu konuyu BM'ye taşıması halinde ABD vetosu yaşanabilir. BM genel kuruluna taşınırsa da karar biraz sembolik olacak. Venezuela BM nezdinde ne yapmayı planlıyor?

Haberin Devamı

VENEZUELA DIŞİŞLERİ BAKANI ARREAZA: Aslında sizin dediğiniz tersi Gerek Birleşmiş Milletler güvenlik konseyinde gerek Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda Venezuela'nın aleyhine çıkabilecek herhangi bir karar Rusya ve Çin tarafından doğrudan veto edilecek önce bunu söyleyelim. İkincisi Birleşmiş Milletler ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi uluslararası hukukun korunmasını öngören mekanizma o anlamda şu anda uluslararası hukukun Venezuela'dan yana olduğunu düşünecek olursak bu çok kutuplu mekanizmanın doğrudan Venezuela'nın haklarını müdafaa etmesi söz konusu olmalıdır.

SORU: Maduro desteklerini 6 Nisan’da sokağa çağırdı ama ben sormak istiyorum. Şu anda mevcut durum nedir? Bir yanda uluslararası platform da endişeler var bu durumun bir iç savaş everilebileceği yönünde ne demek istersiniz?

Haberin Devamı

VENEZUELA DIŞİŞLERİ BAKANI ARREAZA: Şu anda Venezuela 2007'de 2013'de 2014'te ve hatta 2017de sokaklarda yaşadığı şiddet olaylarının hiçbirini yaşamamakta sokaklar son derece sakin insanlar işlerine gidiyor, evine gidiyor .Elbette ekonomik savaştan dolayı katlanmak zorunda oldukları zorluklar var ama sokaklar son derece sakin Venezuela'da istediklerini başarmak adına çok girişimde bulundular biliyorsunuz. Verdiğimiz savaş içeride değil doğrudan uluslararası bağlamda verdiğimiz savaştır, yaptırımlar, ambargolar, hükümetlerin üzerimizde yaratmaya çalıştığı baskılar, bu baskılar sonucunda sahip olunmaya çalışılan bir darbe girişiminden bahsedebiliriz ama şu an için Venezuela'da sivil savaş gibi bir ihtimal söz konusu değil. Ocak ve Şubat ayında biliyorsunuz Venezuela Silahlı Kuvvetlerini bölmeye çalıştılar böyle bir darbe öngördüler ama bu da başarısızlığa uğradı. Venezuela silahlı kuvvetleri Bolivarcı anayasaya ve Bolivarcı Anayasaya göre seçilen yegane Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’ya sadakatini göstermiş oldu.

SORU: Rusya Venezuela’ya askeri personel gönderdi ABD geri çekin çağrısı yapıyor. Bu askeri personel orada ne yapıyor ABD ve Rusya'yı küresel bağlamda karşı karşıya getireceğini düşünüyor musunuz?

VENEZUELA DIŞİŞLERİ BAKANI ARREAZA: Bu tamamıyla Amerika Birleşik Devletleri elit sınıfının ortaya koymuş olduğu bir paranoya sanıyorum kendilerini soğuk savaş döneminden bir paranoya bu. Bu konuya şöyle açıklık getireyim. 2001 yılından beri Venezuela ve Rusya'nın askeri işbirliği söz konusu ve her sene yılda birkaç kez Rus askeri personeli ülkemize çeşitli amaçlarla geliyorlar. Askeri personelin eğitimi, aramızdaki işbirliğinin istişareleri, var olan askeri teçhizatın bakımı gibi bir çok konuda kendileriyle görüş alışverişinde bulunuyoruz. Son yıllarda kendileriyle pek çok askeri tatbikat yaptık. Bizim bahsettiğimiz dünyanın her tarafında 800'den fazla üssü olan bir ülke Amerika birleşik devletleri. Venezuela, Nikaragua, Küba ve Bolivya gibi egemen ülkeleri askeri üs salgın hastalığı ile lekeleyemediler. Peki ne yapmak istiyorlar? Dünyanın her yerinde işkence merkezleri var, bir şekilde bağımsız ülkelerin istedikleri başka ülkelerle askeri işbirliğine gitmesini engellemeye çalışıyorlar. Biz istediğimiz her ülke ile işbirliği yapabiliriz. Rusya ile de askeri işbirliğimiz söz konusu. İstediğimiz de işbirliğini sürdürmek, genişletmek ve bize engel olabilecek bir güç yoktur.

SORU: Son bir ayda üç elektrik kesintisi yaşandı ve bunlar ciddi elektrik kesintileriydi halkta bir mağduriyet var. Bir yandan da bunun siber saldırı olabileceği söyleniyor. sizce bu bir siber saldırı mı?

VENEZUELA DIŞİŞLERİ BAKANI ARREAZA: Yasadışı bir cumhurbaşkanını paralel bir cumhurbaşkanını ilan etmek ve tanımak ile ve daha sonra Venezuela ekonomisinin belini bükeceğiz açıklamalarından sonra ABD’nin bu olayın arkasında olmadığını düşünmek saflık olacaktır. Tabi bizim elektrik sistemimizin bir takım eksiklikleri vardı. Fakat son yıllarda ABD’den kaynaklı yaptırımların sonucu olarak paramız gelmediğinden gerekli alımları yapamadık. Bu eksikleri gideremedik, onlarda bunu fırsat bildiler ve ülkemizdeki elektrik sisteminin merkezine saldırıda bulundular, elektrik kesintileri oldu. Allahtan halkımız bilinçli ve direnmeye devam ediyor ve kendileri bir şekilde önümüzü kesmek için ellerinden geleni yapıyorlar.

SORU: Ben insani yardımları da sormak istiyorum muhalif lider Guaido yardım çağrısında bulundu. bazı yardımlar geldi ama Maduro hükümeti kabul etmedi. Rusya’nın bazı yardımları olduğunu biliyoruz. insani yardımlar noktasında Türkiye’den bir talep oldu mu ya da uluslararası anlamda kimlerden ne talebiniz oldu?

VENEZUELA DIŞİŞLERİ BAKANI ARREAZA: Cumhurbaşkanımız Maduro bunu pek çok kez dile getirdi. Birleşmiş Milletlerde çok taraflı ve ülkeler arasında yapılan istişareler sonucunda ambargodan dolayı ülkenin yaşamakta olduğu sıkıntıların giderilmesi ile ilgili her türlü konunun görüşülebileceği hususunda. ama insani yardım şovu Amerika Birleşik Devletleri’nin söylemi. 1985 senesinde ve daha öncesinde ve sonrasında gerek Güney Amerika’da gerek Orta Amerika'da biz şovu daha öncede seyrettik. İnsani kriz çıkması adına her türlü ortamı sağladıktan sonra buna müdahale etmek amacıyla daha sonra askeri işgale gidildiğini gördük. Ne Türkiye ne de Türkiye gibi önemli güç odakları Amerika Birleşik Devletlerinin bu tuzağına düşmediler hiçbir şekilde kendileri tarafından dayatılan kukla hükümetleri tanımadılar.

SORU: Son olarak, sayın bakan Maduro hükümeti için çıkış yolu var mı? ve muhalif lider Guaido için onun siyasi kariyeri için ne demek istersiniz?

VENEZUELA DIŞİŞLERİ BAKANI ARREAZA: Elbette ki Venezuela’nın kurtuluşu Venezuela’nın gün yüzüne çıkışı anayasaya ve Venezuela devletinin kanunlarına bağlıdır. Venezuela halkı bilinçli bir halk anayasa gereği her şeyi nasıl göğüslemesi gerektiğini iyi biliyor ve 20 yıldır zaten bunu yapıyor. Umuyoruz ki Venezuela muhalefeti de en kısa sürede ABD’nin boyunduruğundan kendini sıyırmayı başarır ve Venezuelalı sorumluluğuyla Venezuela sorunlarını içeride çözmek adına yasalar gereğinde bizimle ekonomik siyasi ve sosyal anlamdaki tüm konuları konuşmak için Venezuela hükümetiyle masaya otururlar. Venezuela'da yaşanacak daha iyi günler için umuyorum ki Venezuela anayasasını ve kanunları tercih edecekler. Ve bu darbeci zihniyetten kurtulmaları gerekiyor. Muhalefet liderinin geleceği vereceği karara bağlı ya oldukları çizgide devam edecekler ya da anayasanın gereğini yapacaklar tamamen onların kararı.

Çok teşekkürler sayın bakan değerli görüşleriniz için. Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza ile konuştuk. Türkiye ziyaretini Türkiye'den beklentilerini Türkiye ile yapılan altın ticaretini sordum. Yine Venezuela'daki son durum nedir Maduro hükümeti için çıkış noktası nedir tüm bunları konuştuk. Özel röportajımı noktalayalım Ankara'dan iyi günler dileyelim..