Sağlık 'Verem hâlâ 2. sıradaki ölüm nedeni'

'Verem hâlâ 2. sıradaki ölüm nedeni'

Paylaş
'Verem hâlâ 2. sıradaki ölüm nedeni'

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Yılmaz, her yıl dünyada 8.7 milyon kişinin verem (tüberküloz) hastalığına yakalandığını ve buna bağlı olarak da 1.3 milyon kişinin öldüğünü söyledi

Verem Savaş Haftası dolayısıyla açıklama yapan Dr. Adem Yılmaz, mumyalanmış kişiler üzerinde yapılan testlerde bile ortaya çıkan veremin çok eski bir hastalık türü olduğunu anlattı.

Haberin Devamı

Yaklaşık 6 aylık bir tedavi sonucu iyileşilebilen veremin dünyada en çok ölüme yol açan ikinci hastalık olduğunu belirten Yılmaz "Her yıl dünyada 8.7 milyon kişi verem hastalığına yakalanıyor ve buna bağlı olarak da 1.3 milyon kişi hayatını kaybediyor. Özellikle 15 günü geçen öksürüklerin mutlaka dikkate alınması gerek" dedi.

BU BELİRTİLERE DİKKAT!

Verem tedavisinin çok ucuz olduğunu vurgulayan Yılmaz, vereme erken tanı koymanın hastanın daha hızlı iyileşmesi ve sağlıklı kişilere mikrobu bulaştırmaması açısından çok önemli olduğunu ifade etti.

Vereme karşı dikkatli olunması gerektiğini kaydeden Yılmaz, "Öksürük, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi, halsizlik gibi yakınmalar veremi düşündürmelidir. Özellikle antibiyotik tedavisi ile bu yakınmalar geçmezse verem hastalığı düşünülmelidir. Bu durumda bir göğüs hastalıkları uzmanı ya da bir verem savaşı dispanserine gitmekte yarar var" diye konuştu.

Haberin Devamı

Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, (DHA)