Sağlık Vitamin eksikliği, bebeklerin uykusunu kaçırıyor!

Vitamin eksikliği, bebeklerin uykusunu kaçırıyor!

Paylaş
Vitamin eksikliği, bebeklerin uykusunu kaçırıyor!

Anneler ve babalar dikkat! Eğer kısa süreli uyku düzenli hale geldiyse bebeğinizin uykusunu, vitamin eksikliği bölüyor olabilir

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Kılınç, bebek ve çocuk gelişiminde uykunun önemine dikkati çekti.

Haberin Devamı

Uykunun beyin ve vücut gelişimi için en temel fizyolojik ihtiyaç olduğunu ifade eden Kılınç, büyüme hormonun çoğunlukla bebeğin derin uykusunda salgılandığını, ciddi uyku problemlerinde bu hormonun yeterince salgılanmaması nedeniyle vücut gelişiminin sekteye uğrayacağını vurguladı.

Uyku sorunun bebekteki gelişimi olumsuz etkilediği gibi ebeveynlerin de yaşam kalitelerinde kayba neden olduğunu anlatan Kılınç, şöyle konuştu:

"Bebeklerin uyku sorunu gibi karşımıza sıklıkla çıkan bir unsur daha var; o da bebeğin çok kısa süre uykuda kalması. Normal şartlarda bebeklik dönemindeki yavruların gün içerisinde uykuya geçtiğinde 1,5-2 saat kadar uyuması gerek. Büyüdükçe daha az uyuması gereken bebeklerin özellikle 3-9 aylık aralığında gününün yüzde 60-70’ini uykuda geçirmesi gerekir. 9 ila 24 aylık bebeklerin ise günde ortalama 12 saat uyuması lazım."

Haberin Devamı

NORMALDEN KISA UYUYORSA...

Bebeklerdeki uyku durumunun titizlikle takip edilmesi gerektiğine işaret eden Kılınç, şunları kaydetti:

"Bir bebek normalden daha kısa uyuyorsa, bilin ki bir sorun vardır. Mesela bebeğin altı ıslak, karnı aç, ağrı sızı yaşıyor olabilir; ancak takdir edersiniz ki, bu durumlar geçici sürelerde yaşanır. Eğer kısa süreli uyku düzenli hale geldiyse bebeğinizin uykusunu, vitamin eksikliği bölünüyor olabilir. D vitamini veya demir eksikliği bulunan çocukların uyku düzeni bozulur. Dolayısıyla D vitamini ve demir eksikliği zeka geriliğine neden olabileceği için uyku sorunu çeken ebeveynler bebeklerinin kan değerlerini kontrol ettirmesi gerek."

Prof. Dr. Kılınç, 2005 yılından bu yana sağlık ocaklarında yeni doğan bebeklere D vitamini verildiğini hatırlatarak bu durumun sıkıntıyı önemli ölçüde giderdiğini sözlerine ekledi.