Beden Sağlığı Vitamin eksikliği depresyon habercisi

Vitamin eksikliği depresyon habercisi

Paylaş
Vitamin eksikliği depresyon habercisi

Gündelik hayatın stresi, sosyal şartlar, uzun süren zorlayıcı yaşam koşulları gibi çevresel şartlara bağlı olarak oluşan “depresyon” konusunda açıklamalarda bulunan uzmanlar, vitaminin eksikliğinin de depresyona yol açtığını vurguladı

Depresyona hem sosyal şartların hem de bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların sebep olabileceği belirten Dr. Orçun Orhun, en sık karşılaşılan depresyon belirtilerinin; üzüntü, ilgisizlik, yaşamdan zevk almama ve huzursuzluk olduğunu açıkladı. Depresyonun genellikle ilaç tedavisi ile kontrol altına alındığını söyleyen Orhun, gıda takviyeleri ve vitamin desteği ile de depresyon belirtilerinde azalma sağlanabileceğini belirtti.

EN SIK GÖRÜLEN BELİRTİ: UYKUSUZLUK

Depresyon tanısı konmuş kişilerde C, B6, D vitamini ve folik asit, demir gibi maddelerin eksikliğinin görüldüğünü vurgulayan Dr. Orçun Orhun, özellikle magnezyum eksikliğinin depresyon semptomlarına sebep olabildiğinin altını çizdi. Depresyonun en sık karşılaşılan belirtilerinden birinin de uykusuzluk olduğunu söyleyen Orhun, bu belirtilerin yanında iştahsızlık, cinsel isteksizlik, enerji kaybı ve çabuk yorulmanın da geldiğini belirtti.

BU VİTAMİNLER DEPRESYONA KARŞI

Yapılan çalışmalar sonucunda D vitamini eksikliğinin kronik yorgunluğa ve depresyona yol açabileceğini gösterdiğini açıklayan Dr. Orçun Orhun, eksikliği depresyona yol açabilecek besin ve vitaminler konusunda açıklamalarda bulundu.



Mutluluk hormonu olarak da bilinen seratonin için hindi, tavuk eti, peynir, yoğurt ve yüksek karbonhidratlı meyveler ve soya ürünlerinin tüketilmesinin faydalı olabileceğini vurgulayan Orhun, zengin omega 3 kaynağı olan balık ve cevizin de önemine dikkat çekti.

Folik asitten zengin yeşil yapraklı sebzeler, C vitamini kaynağı; brokoli, narenciye gibi meyve ve sebzeler, B6'dan zengin; fındık, antep fıstığı, balık, B12'den zengin; ciğer, kabuklu deniz ürünleri, kırmızı et ve peynir, çinkodan zengin kuruyemişler de depresyon belirtilerinde azalma sağlayabiliyor.

HAMİLELİK DEPRESYONU İÇİN OMEGA 3 DESTEĞİ ÖNEMLİ

Hamilelik döneminde alınması gereken en önemli besin desteğinin folik asit olduğunu belirten Orhun; folik asitin hem anne hem de bebeğin sinir sistemi gelişimi açısından taşıdığı önemi vurgulayarak omega 3 desteğinin aynı zamanda hamilelik sonrası görülen depresyona faydalı olabileceğini de belirtti.


Haberin Devamı